Senatul a luat act de incetarea mandatului lui Mircea Diaconu. Sedinţa n-a avut cvorum

Senatul a luat act de incetarea mandatului lui Mircea Diaconu. Sedinţa n-a avut cvorum

by December 4, 2012 0 comments

Senatul a luat act de încetarea mandatului în cazul lui Mircea Diaconu, relateaza Romania Libera.

Anunţul a fost făcut, marţi, de către preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

Mai exact, Senatul a pus în aplicare decizia CCR de încetare a mandatului senatorului Mircea Diaconu din data de 29 noiembrie.

Pe de altă parte, anunţul Senatului nu corespunde cerinţelor de publicare a unui document în Monitorul Oficial, adică nu se respectă condiţiile de publicare a deciziei de încetare a mandatului în cazul lui Diaconu – anunţul a fost făcut făcut verbal, conform Romanialibera.ro.

La începutul şedinţei, preşedintele Senatului, Crin Antonescu (PNL) a invocat decizia 972/2012 a Curţii Constituţionale, referitoare la sesizarea formulată de preşedintele CSM privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senat, pe de altă parte.

“Suntem astăzi în faţă formalităţii de a închide acest conflict printr-o hotărâre a Senatului”, a precizat Antonescu.

Hotărârea Senatului, prezentată plenului de către preşedintele Comisiei juridice, Toni Grebla, precizează că – având în vederea deciziei 3104 a ICCJ din 12 iunie 2012, dar şi decizia CCR 972/2012, referitoare la sesizarea preşedintelui CSM, privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională – Senatul ia act de încetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu începând cu data de 19 iunie şi declară vacant locul de senator în Circumscripţia electorală 3 Argeş, colegiul uninominal 1.

 

Diaconu, conflict de interese

Senatorul PNL Mircea Diaconu a fost trimis în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese. Între acestea figurează faptul că, în calitatea sa de director al Teatrului Nottara, şi-a numit soţia, actriţa Diana Lupescu, pe funcţia de regizor artistic, deşi nu îndeplinea condiţiile legale. În plus, a dispus plăţi de drepturi de autor către soţia sa, fără a respecta legislaţia.

El a fost declarat şi incompatibil de Agentţa Naţionala de Integritate, confirmat prin hotărăre definitivă de înalta Curte de Casaţie şi Justiţie deoarece ocup concomitent funcţia de parlamentar şi de director de teatru. Senatul a refuzat să pună în aplicare decizia judecatorească, motiv pentru care CSM a sesizat Curtea Constituţională, care a decis că Mircea Diaconu este incompatibil.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.