Traian Basescu a inmanat liderilor UE acordul de coabitare cu Victor Ponta

Traian Basescu a inmanat liderilor UE acordul de coabitare cu Victor Ponta

by December 18, 2012 0 comments

Documentul pe care Traian Basescu i l-a inmanat presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, in timpul summitului de iarna al UE, la Bruxelles, era “acordul de coabitare” intre Victor Ponta si seful statului, a declarat, pentru HotNews.ro, purtatorul de cuvant al lui Schultz, Armin Machmer. HotNews.ro a solicitat mai multor institutii, printre care si presedintelui Parlamentului European, sa precizeze care este continutul acestui document.
Intr-o prima etapa, Armin Machmer a refuzat sa ofere precizari, sugerand contactarea departamentului de presa al Presedintiei romane, adaugand: “Nu tine de noi sa dezvaluim continutul documentelor”.

Ulterior, purtatorul de cuvant a revenit cu precizarea: “Era acordul de coabitare dintre Ponta si Basescu” (“It was thé cohabitation agreement btw ponta and Basescu”).

Presedintele Traian Basescu a dat vineri cateva detalii despre documentul pe care i l-a inminat la Bruxelles presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, in timpul fotografiei de grup de la Consiliul European.

“Cum credeti ca ma duceam la fotografia de familie fara sa-mi fi dorit ca acest lucru sa nu se vada? A avut si el anumite semnificatii. l-am dat documentul lui Barroso, lui  Hollande si altor lideri. Era in interesul Romaniei ca acel document sa fie dat”, a spus Basescu, fara sa spuna insa ce contine acest document.

Reamintim ca Traian Basescu i-a inminat acest document lui Martin Schulz (aliat politic al lui Victor Ponta in Partidul Socialist European) chiar in timpul fotografiei de grup de la Consiliul European, sub obiectivele a zeci de fotoreporteri si cameramani.

De altfel, si pe site-ul Administratiei Prezidentiale sint postate doua fotografii cu acest moment.

 Premierul Ponta a recunoscut ca a semnat acest document miercuri seara la Palatul Cotroceni, in prezenta lui Crin Antonescu si a lui Liviu Dragnea, dar ca nu este vorba de un acord de coabitare, el fiind acela care i-a schimbat titlul in “acord de colaborarea interinstitutionala”. Acesta a precizat la Romania TV ca documentul nu contine “nimic specific, ca nu o sa il suspendam pe Basescu, sau facem Parlament de 300 de oameni” ci angajamente privind respectarea statului de drept si a Constitutiei Romaniei.

Intrebat daca ar mai fi fost numit premier in cazul in care nu ar fi existat acest document, Victor Ponta a raspuns: “Nu stiu sa va spun si cred ca nu va sti nimeni niciodata. E una din necunoscutele istoriei.” El nu a dorit sa precizeze exact ce contine acest document, dar a mentionat ca il va publica daca si cealalta parte, respectiv prezidentia, va dori acest lucru. “Nu imi place sa povestesc lucruri din interior”, a comentat el.

Victor Ponta a precizat ca a decis alaturi de Crin Antonescu si de Liviu Dragnea ca, decat sa arunce iar tara intr-o criza politica, care ar fi dat un semnal de instabilitate, este mai bine sa semneze un astfel de document care sa arate ca presedintele si premierul “pot sta la o masa”. “Orgoliul meu a fost mult mai putin important.”

Primul ministru desemnat a sustinut ca “a suferit foarte mult” in vara, la suspendarea presedintelui Basescu, cand partenerii europeni ii reprosau lui acest lucru iar el explica ca Parlamentul a demarat aceasta procedura.

Intrebat cine a conceput acest document, Victor Ponta a spus “o sa imi scriu memoriile”.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<