USL a decis sa lase UDMR in afara guvernarii. UNPR nu va avea ministri, doar Gheorghe Oprea va fi vicepremier fara portofoliu

USL a decis sa lase UDMR in afara guvernarii. UNPR nu va avea ministri, doar Gheorghe Oprea va fi vicepremier fara portofoliu

by December 18, 2012 0 comments

Conducerea USL s-a intalnit luni cu reprezentantii UDMR si s-a hotarat ca acestia sa nu intre la guvernare. Intalnirea s-a  desfasurat la Senat, in biroul lui Crin Antonescu si a avut loc in contextul in care PNL refuza intrarea UDMR la guvernare. De asemenea, Victor Ponta se confrunta cu o opozitie in interiorul PSD, baronii locali refuzand cooptarea UDMR-ului in Guvern. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea a declarat luni, inaintea consultarilor de la Cotroceni ca subiectul intrarii UDMR la guvernare este unul “foarte fierbinte”. Dragnea a precizat ca au fost primite la sediul PSD zeci de telefoane de la cetateni de etnie maghiara care s-au pronuntat in defavoarea intrarii UDMR la guvernare.
Victor Ponta a avut si o explicatie neasteptata pentru necooptarea UDMR la guvernare, spunand ca “societatea romaneasca si o parte importanta din mass media nu e inca pregatita pentru ceea ce eu am considerat politica de reunificare”, aceasta in conditiile in care Antena 3 si tot trustul controlat de familia Voiculescu a dus o campanie dura la adresa intrarii UDMR la guvernare.

 Liviu Voinea ar fi favorit sa preia Ministerul Bugetului, au declarat surse apropiate negocierilor pentru HotNews.ro. PSD preia portofoliile de la Buget, Energie, Externe, Educatie, Administratie, Fonduri Europene, Mediu, Comunicatii, ministerul Marilor Proiecte. PNL si PC vor nominaliza la Finante, Interne, Transport, Turism, Munca, Cultura, Agricultura, Economie, Sanatate, Justitie. De precizat este ca negocierile nu s-au finalizat. De asemenea se infiinteaza Ministerul Marilor Proiecte unde ar fi propus Dan Sova si ministerul Diaspora-Ramona Manescu.

Victor Ponta, dupa sedinta USL:

 • Am avansat foarte mult in ce priveste structura guvernului.
 • Intentia mea e de a finaliza cat mai rapid programul de guvernare, vreu sa-l depunem pana joi la pranz, structura ministerlor, am o gandire profund schimbata fata de ce a fost in ultimii ani.
 • Am discutat in cadrul USL care vor fi portofoliile afectate pentru alianta de centru stanga si cea de centru dreapta.
 • Am discutat cu cei de la UDMR, UDMR nu va face parte din guvern.
 • Eu imi mentin decizia ca premier si ca lider, USL isi reafirma aceasta decizie, sa pastreze un dialog cu UDMR – singurul reprezentant politic al minoritatii maghiare, in toate schimbarile pe care dorim sa le facem, referitoare la constitutie, sistemul electoral, descentralizare.
 • UDMR nu va avea participare in guvern.
 • Se pune problema in care, in domeniile esentiale, structurile care se ocupa de drepturile minoritatilor, sau educatie cultura vor fi reprezentanti ai minoritatii maghiar (la nivel de secretar de stat – n.red.), insa nu se pune problema unei participari politice.
 • Despre dl Paun am o parare foarte buna, dar nu am discutat nicio data cu grupul minoritatilor despre o reprezentare in guvern, nu au cerut niciodata un minister.
 • Am decis ca UNPR nu va avea portofolii in viitorul guvern insa dl Oprea va fi vicepremier fara portofoliu si ma va spirjini in ce priveste politicile de securitate.
 • Exista o functie de vicepremier cu atributii in domeniul fiscal care va reveni PNL iar dl Dragnea va coordona descentralizarea si coordonarea regionala.
 • Daca adunati toate propunerile din mass media erau vreo 200 de ministri.
 • Am sustinut si azi prezenta UDMR la guvernare, e o decizie politica si e foarte clar ca societatea romaneasca si o parte importanta din mass media nu e inca pregatita pentru ceea ce eu am considerat politica de reunificare.
 • Ma voi bate in continuare pentru acest proiect si o voi face.
 • Am fost foarte multumit ca premier si de doamna Pivniceru, si de dl Arafat. Dl Arafat mi-a reiterat dorinta de a nu mai fi ministru, cu doamna Pivniceru nu am discutat inca.
 • Sa nu intelegeti ca decizia USL nu e una comuna, pana acum in cei doi ani si in urmatorii ani, inteleg atunci cand colegii mei au o alta opinie sa fiu alaturi de ei. Poate ca au ei dreptate, eu nu detin adevarul absolut, poate ca societatea romaneasca si o parte importanta din mass media e intr-o stare de razboi pe care eu am crezut-o terminata (despre participarea UDMR la guvernare – n.red.)
 • intrebat daca UDMR va vota guvernului: Nu, nu am solicitat acest lucru.
Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.