ANI: Un trust de presa a dus o adevarata campanie de hartuire

ANI: Un trust de presa a dus o adevarata campanie de hartuire

by January 30, 2013 0 comments

Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, sustine ca paragrafele din Raportul CE privind presiunile mass-media asupra sistemului judiciar sunt reale, iar in cazul Agentiei a fost vorba despre adevarate “campanii de hartuire”, utilizate de un trust media ca un “instrument de presiune mediatica si politica”: “Raportul Comisiei Europene vorbeste despre campanii de hartuire si despre utilizarea acestui lucru ca instrument de presiune mediatica si politica. In cazul ANI este absolut real si dovada stau zecile de materiale media promovate de un singur trust mediatic, care au mers pana la intimidare, hartuire si proliferarea unor neadevaruri raportat la persoane din cadrul Agentiei, inclusiv asupra mea”, a declarat Horia Georgescu pentru Agerpres.

Horia Georgescu mai spune ca Raportul CE remarca progresele inregistrate de ANI, dar constata si presiunile la care este supusa Agentia: “Raportul Comisiei Europene in ceea ce priveste Agentia Nationala de Integritate remarca progresul continuu si constant al institutiei noastre. Sunt notate mai multe evolutii pozitive, dar in acelasi timp sunt mentionate atacurile constante la adresa institutiei si a persoanelor din cadrul Agentiei. Este un fapt regretabil, dar pe de alta parte este o realitate, deoarece am asistat la campanii extrem de virulente care au hartuit persoane si familiile acestora”.

In opinia sa, trebuie luate masuri pentru a consolida regimul sanctionatoriu al conflictelor de interese, iar deciziile privind incompatibilitatile trebuie puse in practica: “Trebuie duse la indeplinire mai multe masuri care sa consolideze regimul sanctionatoriu al conflictelor de interese si sa imbunatateasca ducerea la bun sfarsit a deciziilor ANI in ceea ce priveste incompatibilitatile. Sunt doua mentiuni exprese care nu si-au urmat cursul normal si care arata faptul ca din punct de vedere al respectarii statului de drept nu sunt indeplinite toate criteriile. Aici as face observatia la cazul Diaconu, care abia dupa decizia CCR a urmat parcursul sanctionatoriu si cazul lui Florin Paslaru, care este inca in Parlamentul Romaniei, desi actul ANI prevedea o interdictie si produce efecte juridice”, a mai spus presedintele ANI.

Comisia Europeana atrage pentru prima data atentia, in raportul suplimentar privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, asupra rolului mass-media, mentionand ca sistemul judiciar a fost supus unor presiuni si “hartuiri” prin intermediul presei. Raportul CE, prezentat miercuri la Bruxelles, mentioneaza nevoia unei revizuiri a regulilor existente, inclusiv in ceea ce priveste Consiliul National al Audiovizualului, pentru a se asigura ca libertatea presei este insotita de o protectie corespunzatoare a institutiilor statului si a drepturilor fundamentale ale persoanelor.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.