Conflictul din CSM va fi reflectat in raportul MCV al Comisiei Europene

Conflictul din CSM va fi reflectat in raportul MCV al Comisiei Europene

by January 16, 2013 0 comments

Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, că raportul MCV privind justiţia română va fi publicat în 30 ianuarie. Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că e de aşteptat ca problema conflictului de la CSM să fie reflectată în raportul MCV care va fi prezentat până la sfârşitul acestei luni. De asemenea, in acest raport vor aparea si aspecte legate de conflictul politic de la sfarsitul anului trecut.

“Suntem la curent cu problema de la CSM, dar nu pot comenta asupra unor subiecte punctuale. Cred că e de aşteptat ca această problemă să fie acoperită de raportul MCV”, a spus Mark Gray. El a adăugat că raportul se va concentra mai mult asupra progreselor făcute în ultimele şase luni în domeniul justiţiei, dar şi asupra îndeplinirii celor 11 angajamente politice asumate de premierul Victor Ponta şi menţionate în precedentul raport din 18 iulie 2012.
“Procedura nominalizării procurorului general şi al procurorului-şef al DNA va fi de asemenea menţionată în raport. Nu vom comenta asupra numelor înaintate, ci procedura”, a spus Gray.

Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a anunţat luni, printr-un comunicat, că procedura alegerii actualei conduceri s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale, iar soluţia pentru depăşirea crizei fără precedent declanşată de alegeri este demisia de onoare a procurorului Oana Schmidt Hăineală, ales şef CSM
Potrivit standardelor internaţionale, preşedintele unui Consiliu judiciar ar trebui să fie judecător, în considerarea garanţiilor absolute de independenţă pe care le are, afirmă Secţia pentru judecători a CSM, care invocă Avizului nr. 10 (2007) al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE), au arătat judecătorii din CSM. Procurorul Oana Schmidt Hăineală, desemnată preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, luni, că nu este o opţiune demisia sa din funcţie, aşa cum a cerut majoritatea membrilor Secţiei de judecători a CSM, neexistând niciun motiv pentru a ceda unor astfel de presiuni.

“Nu există absolut niciun motiv pentru care eu să-mi dau demisia. Nu intenţionez să-mi dau demisia. Fac un apel către colegii membri Secţiei de judecători să conştientizeze care este rolul lor în Consiliu şi rolul fiecărui membru al Consiliului şi anume acela de a lua decizii pentru sistemul judiciar, este acela de a participa la şedinţele de plen şi secţie şi de a rezolva problemele curente ale justiţiei”, a declarat presei Hăineală. De asemenea, Hăineală a fost marţi într-o vizită la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu oficiali din Secretariatul General al Comisiei Europene, discuţiile vizând MCV. Mark Gray declara în 10 ianuarie că trimiterea în această perioadă a unei misiuni de experţi la Bucureşti pentru pregătirea raportului MCV nu mai este în planurile Comisiei Europene, el adăugând că documentul va fi publicat până la sfârşitul acestei luni.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.