MApN: Angajatul Armatei arestat pentru trafic de arme era doar un inginer

MApN: Angajatul Armatei arestat pentru trafic de arme era doar un inginer

by January 15, 2013 1 comment

Ministerul Apararii precizeaza ca Aurel Fratila, care este anchetat in SUA pentru ca a aprovizionat Iranul cu echipamente militare, a fost, dupa absolvirea Academiei Tehnice Militare, inginer pentru exploatare la o escadrila de aviatie, intre 25 mai – 15 iunie 1996, data la care a fost trecut in rezerva si ca pe durata activitatii in MApN nu a participat la misiuni in strainatate, relateaza Mediafax.
“Aurel A. Fratila a urmat cursurile Sectiei Aeronave a Academiei Tehnice Militare, din Bucuresti, in perioada 1990-1996, in anul 1993 acordandu-i-se gradul de locotenent. Dupa absolvire a fost repartizat la o escadrila de aviatie a Fortelor Aeriene ca inginer pentru exploatare, functie pe care a ocupat-o intre 25 mai si 15 iunie 1996, data la care a fost trecut in rezerva”, se arata intr-o precizarea transmisa marti de MApN.

Purtatorul de cuvant al MApN, Constantin Spanu, a precizat ca Aurel Fratila a fost trecut in rezerva dupa ce a fost declarat “inapt militar”.

Pe timpul intregii activitati desfasurate in MApN, Aurel A. Fratila nu a participat la misiuni in strainatate, mentioneaza sursa citata.

Purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava, a declarat, tot marti, ca actiunea de extradare in SUA a cetateanului roman Aurel Fratila, fost angajat MApN, pentru comert cu produse militare in Iran, reprezinta “rezultatul cooperarii romano-americane”.

“Aceasta actiune reprezinta rezultatul cooperarii romano-americane, atat pe dimensiunea de informatii, cat si pe dimensiunea de aplicare a legii, privind DIICOT. Aurel Fratila a fost avut in atentie de catre SRI pentru implicarea in intermedierea tranzactionarii prin firmele pe care le controla a unor produse duale catre state aflate sub incidenta unor restrictii internationale”, a afirmat oficialul SRI.

El a adaugat ca Romania se raliaza eforturilor internationale in acest sens.

“In acest context, subliniem inca o data faptul ca Romania se raliaza eforturilor internationale de combatere a proliferarii materialelor cu destinatie militara, catre state aflate sub incidenta restrictiilor internationale – embargouri”, a mai spus Sava.

Un roman, fost angajat al MApN, va fi extradat catre Statele Unite pentru terorism, intrucat a facut comert cu produse militare in Iran, Curtea de Apel Bucuresti admitand cererea autoritatilor judiciare, iar cazul a fost investigat in Romania de catre DIICOT in colaborare cu SRI.

Aurel Fratila este acuzat ca a comercializat in Iran echipamente pentru avioane, care pot fi montate si pe aparate civile, dar si militare. Astfel, Aurel Fratila a intrat in atentia autoritatilor judiciare americane, care au cerut sprijinul autoritatilor de la Bucuresti, avand in vedere afacerile derulate de roman prin firmele sale.

In urma solicitarii americane, Curtea de Apel Bucuresti a admis, in 11 ianuarie, cererea de extradare a romanului.

“Sentinta penala nr.12 din 11.I.2013 – Admite cererea de extradare formulata de autoritatile judiciare din Statele Unite ale Americii privind pe persoana extradabila Fratila Aurel. Dispune extradarea numitului Fratila Aurel catre autoritatile judiciare din Statele Unite ale Americii. Ia act ca persoana extradabila Fratila Aurel se prevaleaza de regula specialitatii. Dispune arestarea persoanei extradabile Fratila Aurel in vederea predarii, pe o perioada de 30 zile, incepand din data de 11.01.2013 pana la data de 09.02.2013, inclusiv. In baza art.192 alin.3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia”, se arata in minuta instantei.

Potrivit unui site care monitorizeaza capacitatile militare iraniene, www.iranwatch.org, generalul iranian Jamshid Ghassemi si Fratila au fost inculpati in 17 octombrie 2006 pentru spalare de bani si pentru conspiratie in vederea exportului de articole incluse in catalogul produselor de razboi din SUA catre Iran, via Romania, fara a avea licentele de la Departamentul de Stat american.

Acelasi site mentioneaza ca cei doi au incercat sa exporte catre Romania giroscoape militare si accelerometre pentru ghidarea rachetelor balistice, desinatia finala fiind Iranul.

Jamshid Ghassemi a fost arestat in Bangkok in noiembrie 2006, dar a fost eliberat in septembrie 2008 dupa ce cererea SUA de extradare a sa a fost respinsa. El este general al fortelor aeriene iraniene.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
 1. ROBERT HORVATH SUA
  #1 ROBERT HORVATH SUA 15 January, 2013, 18:28

  CEL MAI MARE SCANDAL DELA REVOLUTIE INGROAPA REGIMUL MAFIOT ROMAN ! ROMARM TRIMITE ARME CATRE IRAN ! CONSPIRATIE LA TOATE NIVELELE ! ARESTAREA LUI DAN VOICULESCU INEVITABILA !
  http://devanewyork.blogspot.com/2013/01/cel-mai-mare-scandal-dela-revolutie.html
  Sent: Monday, January 14, 2013 5:21 PM
  To: office@romconsny.org
  Subject: CONSPIRATIE !

  ABSOLUT SENZATIONAL. JURNALISTUL DE INVESTIGATII ROBERT HORVATH PRNTR-O ANCHETA PERSONALA DESVALUE O FILIERA TERORISTA IN ROMANIA CARE TRIMITE ECHIPAMENT PENTRU RACHETELE IRANIENE…..IN 2010. EL INCEARCA SA ATENTIONEZE
  SIE DAR ESTE REFUZAT. LA ORIZONT O URIASA CONSPIRATIE DE ACOPERIRE….ROMARM !
  CEI VINOVATI TREBUIE ARESTATI IN REGIM DE URGENTA !
  EL TRIMITE UN MEMORIU CATRE FBI CA REZULTAT SEFUL CELULEI ….ESTE DEPORTAT AZI CATRE SUA.
  S.0.S
  ACESTA ATENTIONEAZA DEASEMENEA DESPRE FILIERA DAN VOICULESCU PENTRU TRIMITERE DE ……. ECHIPAMENT CATRE ……. IN CURSUL ACESTEI ZILE.
  SI ……… ARESTAREA ACESTUIA DEPORTAREA ACESTUIA CATRE SUA !

  CONSPIRATIE IN SPRIJINUL TERORISMULUI INTERNATIOANAL
  Cititi memoriul meu http://devanewyork.blogspot.com/2010/12/document-senzational-in-premiera.html
  DECEMBER 12, 2010
  ATA UN FRAGMENT DIN RAPORTUL MEU CATRE FBI : Assistant Director in Charge Janice K. Fedarcyk………. Stimata Doamna ……. Ultimele desvaluiri vorbesc despre intrebuintarea unei companii romanesti pentru trimiterea de arme catre IRAN. According to an investigative report……. and an associate had sent the sniper scopes to a Romanian front company to mask the final destination: Iran.

  Aurel Frăţilă a fost arestat şi trimis în SUA, extrădarea lui fiind aprobată pe 11 ianuarie de Curtea de Apel Bucureşti.
  Raportul menţionează că s-a încercat să exporte către România giroscoape militare şi accelerometre pentru ghidarea rachetelor balistice, destinaţia finală fiind Iranul.
  CER DESCHIDEREA UNEI ANCHETE GUVERNAMENTALE SI PREZIDENTIALE.
  AM CERUT AMBASADORULUI ROMANIEI SA FIU PUS IN LEGATURA CU O PERSOANA SIE. AM ADRESAT ACEIASI CERERE CONSULULUI NY PARJOL. FARA REZULTAT. AM TRIMIS NOTE OFICIALE.
  CONSPIRATIE
  ….LA TOATE NIVELELE
  FAC ACEIASI CERERE IN CAZUL FILIREI DAN VOICULESCU ….

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.