Traian Basescu: CSM sa faca propunerile pentru sefii procurorilor. Eu si ministrul Justitiei doar sa semnam candidaturile

Traian Basescu: CSM sa faca propunerile pentru sefii procurorilor. Eu si ministrul Justitiei doar sa semnam candidaturile

by January 25, 2013 0 comments

Presedintele Traian Basescu propune ca CSM sa selecteze cei doi candidati pentru functiile de procuror general si sef al DNA si sa-i recomande ministrului Justitiei, ca o solutie de deblocare a impasului privind numirile la conducerea parchetului general. Aceasta propunere vine dupa ce Traian Basescu le-a propus primului ministru, Victor Ponta, si presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, in cadrul intalnirii de marti seara, crearea unei comisii formate din cate doi reprezentanti ai CSM, Ministerului Justitiei si Administratiei Prezidentiale, pentru a se stabili nominalizarile pentru functiile de procuror general si sef al DNA, dar formula a fost respinsa.

Noua propunere formulata de Traian Basescu, intr-o discutie cu ziaristii la bordul aeronavei care il transporta pe seful statului la Summitul Uniunea Europeana – America Latina din Chile, presupune ca ceilalti doi actori implicati in desemnarea procurorului general si a sefului DNA, respectiv Ministerul Justitiei si Presedintia, sa se angajeze ca vor respecta recomandarile facute de Consiliul Superior al Magistraturii.

“Avand in vedere ca CSM ii supravegheaza in activitate o solutie ar fi sa avem incredere in CSM si noi sa ne angajam ca respectam recomandarile”, a spus Traian Basescu, adaugand ca aceasta solutie, in cazul in care va fi acceptata, ar putea fi extinsa si pentru “celelalte functii de adjuncti si sefi de sectii”.

Seful statului a afirmat ca CSM poate garanta transparenta si depolitizarea procesului de selectie.

Traian Basescu a recunoscut ca “responsabilitatea CSM e destul de mare” in cadrul acestei variante, “dar macare are garantia neutralitatii”.

“Cred ca este o solutie de deblocare”, a mentionat acesta.

Presedintele a mai spus ca, in opinia sa, cheia credibilitatii justitie consta in doua elemente: numirea procurorului general si a sefului DNA si intrarea in vigoare a celord doua coduri.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.