Un fost procuror, care l-a anchetat pe Traian Basescu, propus de USL pentru avocatul poporului

Un fost procuror, care l-a anchetat pe Traian Basescu, propus de USL pentru avocatul poporului

by January 21, 2013 0 comments

Crişu Anastasiu, propus Avocat al Poporului, este profesor universitar de drept procesual penal, dar pentru cunoscători e fostul procuror al Curţii de Conturi, care i-a deschis un dosar lui Traian Băsescu în 2002, când era primar, în care actualul preşedinte a fost declarat nevinovat. Anastasiu este cadru didactic al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Drept, din 1991. A parcurs toate treptele didactice, iar în 2005 a obţinut gradul de profesor universitar. Potrivit CV-ului de pe site-ul Facultăţii este doctor în Drept procesual penal, specialitate pe care o şi predă studenţilor.
Între 1981-1990 a fost magistrat: atât judecător, cât şi procuror. Între 1995-2002 Crişu Anastasiu a fost consilier în Curtea de Conturi. Între 2002 – 2005 a ocupat postul de procuror general financiar pe lângă Curtea de Conturi a României. Între august 2005 – iunie 2009 a fost procuror la Parchetul de pe lângă ÎCCJ, formator la Institutul Naţional al Magistraturii. Între 2010-2012 a fost membru în Comisia de specialitate „Ştiinţe juridice” din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). Este membru în Baroul Bucureşti şi are 56 de ani.

În lumea juridică, Anastasiu este cunoscut ca procurorul care i-a imputat lui Traian Băsescu la acea vreme primar al Capitalei un prejudiciu asupra bugetului municipalităţii. În 2002, Crişu Anastasiu, pe atunci procurorul general financiar al Curţii de Conturi, a sesizat Colegiul Jurisdicţional al Municipiului Bucureşti pe motiv că, în calitatea de ordonator de credite, primarul general nu a avut aprobarea CGMB pentru o serie de plăţi făcute unei firme aferente lucrărilor la Pasajul Basarab pentru care nu avea avizul municipalităţii.

Curtea de Conturi i-a imputat lui Traian Băsescu un prejudiciu de 37,95 miliarde de lei (vechi, n.r.). Cazul a fost repartizat judecătorului financiar Petre Lazaroiu, care l-a exonerat pe Băsescu de acuzaţii. Lăzăroiu este în prezent judecător al CCR, instituţie cu care Anastasiu, dacă devine Avocat al Poporului, va lua contact nemijlocit, mai ales că Avocatul Poporului este singura instituţie care poate sesiza CCR pe ordonanţele de urgenţă ale Guvernului.

Anunţul privind nominalizarea lui Anastasiu a fost făcut de preşedintele PDL, Vasile Blaga. Acesta a declarat  luni că a primit în cursul acestei zile din partea lui Victor Ponta o adresă prin care se afirmă că propunerea pentru funcţia de Avocat al Poporului este Crişu Anastasiu.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.