ANI: Conflict de interese si infractiuni de coruptie in curtea Romgaz

ANI: Conflict de interese si infractiuni de coruptie in curtea Romgaz

by February 6, 2013 0 comments

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat “existenta indiciilor referitoare la savarsirea infractiunilor de conflict de interese, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie”, de catre Marcel Adrian Piteiu, fost director general al Romgaz. In prezent, acesta face parte din managementul executiv al companiei, detinand functia de director al directiei explorare. Amintim ca Piteiu este implicat si in dosarul DIICOT de subminare a economiei nationale si de favorizare a firmei InterAgro prin preturi preferentiale la gaze.

Potrivit ANI, in urma evaluarilor efectuate, s-a constatat ca din calitatea de reprezentant al Romgaz, Piteiu a aprobat documentatii de atribuire a unor contracte de circa 15,2 milioane euro catre o firma la care a detinut timp de patru ani functia de administrator.

  • “In exercitarea atributiilor de serviciu in calitate de reprezentant legal al S.N.G.N. ROMGAZ S.A. Medias, a participat la luarea deciziilor si a indeplinit acte, in procesul de atribuire a contractelor de achizitii publice, prin aprobarea de  referate de necesitate, documentatii de atribuire, rapoarte si hotarari privind desemnarea ofertelor castigatoare si prin incheierea de contracte comerciale cu S.C. APROV S.A. Medias (societate la care acesta a detinut, in perioada 2001- 2005, calitatea de administrator), beneficiul patrimonial obtinut fiind in cuantum de  66.454.374,17 Lei (aprox. 15.218.442 Euro)”, se arata in comunicatul ANI.

Potrivit ANI, in perioada 18.03.2005 – 19.01.2009, Piteiu a exercitat, succesiv, in cadrul Societatii Nationale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. Medias, functiile de Director general adjunct (incepand cu data de 18.03.2005), Director- Directia Explorare (incepand cu data de 15.06.2007) si Director general (incepand cu data de 19.01.2009). Piteiu a mai detinut si functia de administrator in cadrul societatii S.C. APROV S.A. Medias, in perioada 07.11.2001 – 25.05.2005.

In aceste conditii, ANI a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila savarsire de catre Piteiu, director general al Romgaz, a infractiunii de conflict de interese, prevazuta si pedepsita de Codul Penal al Romaniei, precum si a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie.

ANI mai precizeaza ca Piteiu a fost informat pe 1 februarie 2012 despre declansarea procedurii de evaluare.

Marcel Piteiu este anchetat si pentru subminarea economiei nationale si pentru ca ar fi favorizat InterAgro prin preturi preferentiale la gaze. DIICOT a dispus in urma cu un an inceperea urmaririi penale fata de un numar de 40 de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei. DIICOT arata ca invinuitii au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu de 126 milioane dolari patrimoniului Romgaz si  bugetului consolidat al statului.

Dupa declansarea anchetei DIICOT, Piteiu a fost schimbat din functia de director general, ramanand, totusi, in managementul companiei, pe functia de director al directiei explorare.

Cine este Marcel Piteiu

Dupa ce a detinut mai multe functii de conducere in Romgaz, in perioada 2005-2009, Marcel Adrian Piteiu a fost numit in functia de director general al Romgaz in ianuarie 2009 printr-un ordin semnat de Adriean Videanu, ministru al Economiei la acea data. Marcel Piteiu a detinut si un mandat scurt de deputat din decembrie 2007 pana in noiembrie 2008. Potrivit declaratiei de interese, detinea si functiile de vicepresedinte PDL Medias si al organizatiei judetene Sibiu. Presa a relatat ca unul din partenerii de afaceri ai lui Marcel Adrian Piteiu a incheiat contracte in valoare de zeci de milioane de euro cu Romgaz.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.