Liviu Dragnea (PSD): Il vad pe Victor Ponta la Cotroceni. Nu stiu cand. Cand vrea el

Liviu Dragnea (PSD): Il vad pe Victor Ponta la Cotroceni. Nu stiu cand. Cand vrea el

by February 5, 2013 0 comments

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a vorbit, luni seara, la Realitatea TV, în emisiunea “Jocuri de Putere”, despre regionalizare, raportul MCV, dar şi despre relaţia sa cu premierul Victor Ponta, despre Mircea Geoana si despre jocurile de putere din PSD in 2008. Nu a uitat sa-l taxeze pe Geoana ca l-a preferat pe Hrebenciuc, in dauna sa pentru sefia campaniei prezidentiale din 2008.

Despre decizia de a părăsi PDL în 2001: Sunt acelaşi om. Nu s-au produs schimbări majore în gândirea mea. Nu m-am gândit că voi ajunge secretar general la PSD. Atunci am intrat în PSD. A fost o conjunctură complicată. Am trecut la PSD fiind influenţat, atunci, de Năstase, recunosc. Nu cred că sunt cel mai puternic om din PSD. Ponta este cel mai puternic. Mai are mult de spus ca preşedinte al partidului. Rolul principal îl are el. Eu îl apăr pe Ponta de oricine. Am pornit la drum după o discuţie cu el, după congres. Atunci am stabilit care sunt viziunile noastre. Recunosc, cred că nici el, la acea vreme, n-a crezut că, tot ce am desenat noi pe hârtie la mine în casă, pe masă, o să ne iasă. PSD a devenit un partid organizat, în care nu se mai fac jocuri de putere. Ani de-a rândul s-au făcut jocuri de putere în PSD. Îmi aduc aminte cu nostalgie, dar şi cu o oarecare rezervă, de ce se întâmpla în decembrie 2008, când ne alergam prin restaurante şi vorbeam de tot felul de guverne. Şi presa după noi… Fiecare negocia cu fiecare…

PSD este profund schimbat, e un partid serios, care funcţionează corect, un partid în care deciziile nu se mai iau prin restaurante, ci în partid.

Ilie Sârbu e un om extrem de serios, foarte diplomat. În special în ultimii trei ani, a avut un rol important în a atenua foarte multe posibile conflicte, în special în 2010. Mazăre are influenţă foarte mare în Constanţa. Nu e un om foarte dedicat politicii, e puţin mai exotic. Are nişte priorităţi ale comunităţii, e un primar foarte dedicat.

La noi funcţionează aşa: există propuneri din partea tuturor organizaţiilor… Sunt oameni mai vocali. Indiferent cât de vocali sunt unii lideri, decizia lui Ponta nu e influenţată de acest lucru. Nu mai sunt scandaluri în partid pe aceste teme. Erau, în 2008 decembrie – 2009 ianuarie.

Ponta e mai puternic preşedinte la PSD decât Geoană pentru că are nişte principii foarte sănătoase.

Despre ascensiunea lui Dragnea: Am fost câţiva care ne-am exprimat opţiunea de a fi prefect (de Teleorman, n.r.). La vremea aia aveam restaurante, un complex hotelier… Mi-am dorit foarte mult să vină Petre Roman în Teleorman. Într-un final a acceptat. A venit în judeţ.

Despre Mircea Geoană: Mi-am dorit să-i fiu şef de campanie, dar el l-a vrut pe Hrebenciuc. Am avut o discuţie cu el după pierderea alegerilor. El a generat o întâlnire la Braşov de care n-am ştiut… Am avut o înţelegere foarte clară cu el. Să fiu lângă el. Am fost până a pierdut alegerile. I-am spus că nu cred că mai poate câştiga Congresul.

7 decembrie 2009, la 24 de ore după ce Mircea Geoană a pierdut alegerile – din culisele unei întâlniri Iliescu-Năstase-Geoană-Dragnea-Hrebenciuc în care s-a discutat despre venirea a 150.000 de oameni care să susţină contestarea alegerilor la CCR: În mare, a fost aşa. Mare parte este adevărat. Era o frustrare uriaşă în partid. Se culcaseră cu Geoană preşedinte, s-au trezit cu Băsescu. Foarte mulţi erau ‘Să aducem oameni, să ieşim în stradă pentru că am câştigat!’… Nu poţi să arunci ţara într-o asemenea aventură. Lucrurile puteau scăpa de sub control. Era foarte periculos.

Îmi este foarte dor de Adrian Năstase. Îi simt lipsa. E un om de la care mulţi au avut de învăţat: arta politicii, înţelepciunea… Ne-a lipsit în partid. Afectiv. Nu ştiu ce rol va avea. Când se va întoarce va avea o discuţie cu Ponta. Aşa e normal.

Despre întâlnirea de la Braşov: Constantin Niţă a invitat câţiva colegi din Transilvania la Poiana Braşov. Am aflat că Geoană a aflat de întâlnire. A dus vreo 35 de preşedinţi de organizaţii… M-a deranjat.

De ce l-a susţinut pe Ponta? Aşa am gândit atunci şi se pare că am gândit bine. Multora li se spunea atunci ‘Încercaţi să luaţi voi preşedinţia partidului’. Am avut o discuţie cu Ponta. Am simţit nevoia că PSD trebuie să facă un salt peste o generaţie, după ce a trecut prin această pierdere. Avea nevoie de un tânăr care era foarte iubit de presă, pe care-l cunosc de foarte mult timp. Am zis că Ponta e cea mai bună variantă. Acel salt s-a văzut imediat după Congres. PSD a crescut foarte mult în sondaje atunci. Nu am făcut jocuri. Am o altă calitate… Simt cel mai bine ce-şi doreşte fiecare organizaţie judeţeană. Nu regret, sunt mulţumit că relaţia mea cu Ponta s-a păstrat peste ani. Ne-au trecut multe gloanţe pe la urechi. Am ţinut partidul şi l-am dus la putere.

Îl văd pe Ponta la Cotroceni. E construit pentru aşa ceva, dar nu ştiu când. Îl văd şi pe Antonescu anul viitor la Cotroceni. USL s-a construit pe încredere şi a rezistat pentru că între lideri este o relaţie de prietenie. Îmi doresc ca Ponta să fie preşedintele României, la un moment dat. Când va dori el.

Despre raportul MCV: L-am ascultat ieri pe Băsescu, în conferinţa de presă. Nu sunt prieten cu el. M-am uitat la acea propoziţie care spune că sunt 3 miniştri, din care au rămas doi… Spunea că sunt miniştri investigaţi penal pentru acte de corupţie. Eu sunt cercetat de DNA pentru că am adus oameni la vot. Din câte ştiu, votul liber e exerciţiu de democraţie, nu de corupţie. La ora asta, la mine s-a început urmărirea penală că am organizat campania electorală. O campanie e de fapt o campanie de convingere a cetăţenilor să vină la vot şi să voteze într-un fel sau altul.

Despre dosarul Tel Drum: Cred că, atunci când firmele serioase în domeniu văd discuţia, îşi râd în barbă. În 2004, PD-ul trebuia să inventeze un subiect de scandal şi l-a inventat. Nu sunt acţionar la acea societate. Decizia de atunci de a se privatiza societatea a fost foarte bună. A fost un vot în unanimitate.

Placă turnantă vreau să fiu, interfaţa dintre comunităţile locale şi administraţia centrală. Anul acesta avem două mari proiecte: regionalizarea şi descentralizarea, pentru asta pot fi numit oricum, şi pentru asta m-a adus Ponta.

Perioada în care a fost ministru al Administraţiei şi Internelor – întrebat de ce şi-a dat demisia: Atunci am avut, înainte de a accepta nominalizarea ca ministru, o discuţie cu Băsescu, o discuţie bună. Am vrut să văd dacă sunt sprijinit pentru descentralizare, alocarea transparentă de fonduri către autorităţile locale şi dacă am libertatea să fac numirile în minister – DGA, DGIPI – să pot pune oameni în care am încredere, după ce mă consult cu foarte multă lume, ca să pot gestiona ministerul. Băsescu mi-a spus că mă sprijină. Apoi am avut o discuţie cu Geoană. Aceeaşi. Mi-a spus ‘da’ la toate trei. Am acceptat, am depus jurământul. La câteva zile, în BPN al partidului s-a votat să fie propus la DGIPI un om. Am spus că nu e în regulă pentru că una am vorbit… Mi-a spus că nu poate întoarce decizia… În condiţiile astea…

Despre statutul parlamentarilor: Auzeam noaptea, când ajungeam acasă, că avem superimunitate. Se va rediscuta.

Despre reorganizarea administrativ-teritorială: M-am întâlnit cu mai mulţi ambasadori – din Ungaria, Franţa, Belgia… I-am rugat să fie de acord să lucrăm la reorganizare administrativă şi teritorială. Nicio ţară nu poate suporta două procese de asemenea magnitudine. Prin natura funcţiei din Guvern, probabil voi coordona. La aceast concept vor lucra mulţi oameni.Hellvig, Constantin, IoanRus… Sunt foarte mulţi oameni care vor să se implice. Ca să aibă succes maxim, conceptul trebuie să fie foarte dezbătut. Regionalizarea nu e o decizie politică, o face România.

Sper ca toate forţele politice din Parlament să dorească să fie implicate. Nu numai USL o face. Sunt 3 tipuri de regiuni: ca spaţiu comun, de omogenitate, regiunea funcţională – nodală, şi cea care le combină pe cele doiă – regiunea administrativ-teritorială. Ce nu se va întâmpla: nu înseamnă federalizare. În România, regiunile vor avea un consiliu regional care adoptă hotărâri de dezvoltare pentru regiune, nu legi. Oamenii să fie liniştiţi, judeţele nu se vor desfiinţa.

Regionalizarea înseamnă bani şi civilizaţie. În primul rând, bani europeni. În acest moment, fondurile europene sunt absorbite cu o foarte mare întârziere.

E important ca, până în decembrie, regiunile administrativ-teritoriale din România să fie funcţionale.

Nu susţin ca în această perioadă să facem comasări. Noi înfiiinţăm o structură foarte importantă: regiunea. După aceşti ani, vom analiza dacă e bine ca comune mai mici să fie unite în una mai mare. E ceva foarte delicat.

Despre desenul regiunilor – Vor fi 8, sau deschidem cutia? Dacă o deschidem, există riscul ca această dezbatere să nu se mai termine.

Nu sunt apropiat de Băsescu.

Susţineţi suspendarea lui Băsescu? – Prioritatea Guvernului acum e să facem din această ţară o ţară dezvoltată.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.