Primarul din Targu Mures face apel la unguri sa renunte la autonomie pe criterii etnice si sa lupte pentru ca orasul lor sa fie capitala regionala

Primarul din Targu Mures face apel la unguri sa renunte la autonomie pe criterii etnice si sa lupte pentru ca orasul lor sa fie capitala regionala

by February 28, 2013 0 comments

Dorin Florea, primarul municipiului Targu Mures, sustine intr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook  ca pe 10 martie maghiarii vor organiza un mars pentru autonomia Tinutului Secuiesc. “Doar prin armonie interetnica putem izbandi. Nu va lasati manipulati de catre politicieni, nu cadeti in capcana provocarilor. Bunastarea secuilor, a maghiarilor si a romanilor, recunoasterea Tinutului Secuiesc, ca regiune geografica, depind in cea mai mare masura de dezvoltarea economica locala si mai ales de atragerea fondurilor europene, nu de separare si autonomie”, scrie primarul municipiului intr-un mesaj adresa “sustinatorilor Tinutului Secuiesc, maghiarilor si romanilor”.    
Sub titlul “Sa luptam pentru capitala regionala la Tirgu Mures”, Dorin Florea, primarul municipiului Targu Mures, scrie ca “unul dintre motivele importante pentru care am primit sprijinul populatiei pentru a conduce destinele acestui oras a fost lupta pe care am dus-o sustinut, timp de 16 ani, pentru a crea o atmosfera de armonie interetnica intre romani si maghiari”.

“Primaria Tirgu Mures a reusit, pe acest fond de armonie interetnica, prin intermediul unei echipe formata din romani si maghiari, sa atraga finantari europene semnificative pe care le-am investit in infrastructura orasului, lucru cu care ne mandrim”, sustine Dorin Florea, precizand ca “tot ce vedeti ca am reusit sa realizam, NU s-ar fi putut face in conditiile si in atmosfera de conflicte interetnice si separatism. Puterea de a renaste a acestui oras a izvorat din iscusinta romanilor si a maghiarilor de a depasi conflictele interetnice sustinute artificial de catre politicieni“.

“Imi asum dreptul de a va ruga, de a va cere voua, sustinatorilor Tinutului Secuiesc si etnicilor maghiari de pretutindeni, sa renuntam la actiunile prin care ne facem rau. Cred ca astazi, pe fondul discutiilor privind reorganizarea administrativa a Romaniei, este mult mai important sa sustinem impreuna ca Tirgu Mures sa devina capitala regionala, indiferent de forma in care reorganizarea administrativa se va hotari la Bucuresti”, continua primarul municipiului Targu Mures.

Sustinatorilor Tinutului Secuiesc, Dorin Florea le transmite sa nu se lase “manipulati de catre politicieni” si sa nu cada “in capcana provocarilor”. “Bunastarea secuilor, a maghiarilor si a romanilor, recunoasterea Tinutului Secuiesc, ca regiune geografica, depind in cea mai mare masura de dezvoltarea economica locala si mai ales de atragerea fondurilor europene, nu de separare si autonomie”, este de parere acesta.

Tinutul Secuiesc poate deveni intre altele o zona turistica de prima talie internationala. Aceasta regiune geografica are nevoie de fonduri europene si proiecte, de promovare turistica, nu de promovarea imaginii unei zone de conflict“, este de parere edilul.

Potrivit acestuia, “avem nevoie de o sustinere regionala pentru a reface renumele international al statiunilor balneoclimaterice Borsec, Tusnad, Sovata sau Covasna, de a amenaja cheile Bicazului si ansamblurile arhitectonice unice cum ar fi Cetatea de la Lazarea, nu de organizarea de mitinguri de separare care ii alunga pe potentialii turisti”.

Autonomia Tinutului Secuiesc este o lupta cu morile de vant, pe cand o posibila stabilire a capitalei regionale la Tirgu Mures poate deveni o realitate“, declara Dorin Florea. Acesta precizeaza ca incepand cu 1 ianuarie 2014, noi programe de finantare cu fonduri europene nerambursabile vor fi lansate de catre Uniunea Europeana, o tinta prioritara fiind proiectele regionale si inter-regionale. Romania va avea disponibile fonduri de peste 40 miliarde euro in perioada 2014-2020 si in aceste conditii “daca noi pierdem aici timpul cu mitinguri pro sau contra autonomiei Tinutului Secuiesc, care nu se soldeaza decat cu izolarea acestei zone, sansa sa beneficiem de aceste fonduri scade spre zero. Toti pierdem. Pierde tara, pierde regiunea, pierd toti locuitorii Tinutului Secuiesc. Nu castiga decat politicienii”, scrie primarul municipiului Targu Mures.

“Tinutul Secuiesc poate deveni o mandrie a secuilor, a maghiarilor si a romanilor deopotriva. Coasta de Azur din Franta nu este o regiune autonoma, si totusi este mandria Frantei. In Romania, zona noastra poate deveni o regiune recunoscuta, de impact turistic international. Conditia este insa sa fim uniti, nu dezbinati. Sa atragem fonduri, nu sa le indepartam. Nimeni nu va finanta proiecte atata timp cat imaginea este de zona de conflict interetnic”, cotinua Florea.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.