Viorel Hrebenciuc: Modificarea Constitutiei se va face cu consultarea unui forum al societatii civile, conduse de Cristian Parvulescu

Viorel Hrebenciuc: Modificarea Constitutiei se va face cu consultarea unui forum al societatii civile, conduse de Cristian Parvulescu

by February 6, 2013 0 comments

Dezbaterile cu societatea civila pentru revizuirea Constitutiei vor incepe cel mai probabil in doua saptamani, urmand a fi prezidate de presedintele Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, a declarat miercuri, pentru HotNews.ro, vicepresedintele Camerei Deputatilor, Viorel Hrebenciuc. “Dezbaterile pentru revizuirea Constitutiei vor incepe cel mai probabil in doua saptamana. Saptamana viitoare se va infiinta forumul compus din reprezentantii societatii civile si va fi prezidat de Cristian Pirvulescu”, a afirmat acesta.
Viorel Hrebenciuc a precizat ca “abia dupa dezbaterile cu societatea civila se va infiinta si comisia parlamentara”, pentru revizuirea Constitutiei.

Presedintele PNL, Crin Antonescu  a prezentat marti, cu ocazia aniversarii a doi ani de la infiintarea USL, principalele linii ale proiectului de revizuire a Constitutiei. Reducerea atributiilor presedintelui Romaniei, sanctionarea traseismului politic, intarirea rolului Parlamentului sunt doar cateva din modificarile pe care USL vrea sa le aduca Constitutiei Romaniei.

Liderii USL doresc sa initieze doua tipuri de dezbateri: una parlamentara si una cu societatea civila si au stabilit un calendar clar care se va finaliza cu referendumul pentru consultarea populatie in toamna. Seful comisiei parlamentare va fi presedintele PNL, Crin Antonescu.

USL isi propune ca dezbaterile pe revizuirea Constitutiei se se incheie pana pe 5 mai, iar referendumul sa aiba loc in septembrie-octombrie. Comisia de revizuire va fi condusa de Crin Antonescu si potrivit liderilor USL vor fi invitati la dezbateri cate un reprezentant al Administatiei Prezidentiale, Curtii Constitutionale, CSM si Guvern.

Principalele propuneri anuntate de Crin Antonescu:

  • Presedintele nu trebuie si nu are de ce sa mai interfereze in zona executivului sau a legislativului. Presedintele se comporta ca autoritate care constata si nu interpreteaza sau modifica rezultatul alegerilor, fiind constrans printr-un articol special sa desemneze un premier nu dupa libera sa vointa, ci dupa vointa exprimata de alegatori, sa desemneze premier persoana propusa de partidul, coalitia sau actorul electoral care a castigat cele mai multe mandate
  • Reprezentarea in structurile europene de catre primul-ministru, presedintele ramanand titularul politicii externe, comandatul fortelor armate si reprezentantul statului roman in relatiile internationale (premierul participa la Consiliul European in calitate de reprezentant al Romaniei)
  • Limitarea angajarii raspunderii Guvernului o singura data intr-o sesiune parlamentara
Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.