Avocatul Gheorghe Piperea: Din cauza abuzurilor bancilor, clientii pierd anual 1,3 miliarde de euro

Avocatul Gheorghe Piperea: Din cauza abuzurilor bancilor, clientii pierd anual 1,3 miliarde de euro

by March 26, 2013 0 comments

“Realitatea este ca, asa cum rezulta dintr-un foarte interesant si consistent studiu de impact, din aplicarea in continuare a clauzelor abuzive cu care sunt “impanate” contractele de cedit bancar de retail, clientii pierd in fiecare an peste 1,3 mld euro (in 20 de ani suma se ridica la 26 mld euro). Este o pierdere minima, ponderata, cu referinta la cele 10 banci care sunt date in judecata in litigiile privind clauzele abuzive. Este vorba de plati pe care le fac clientii in baza acestor clauze care sunt considerate de lege fara de efecte. Sunt plati nedatorate. Daca banii acestia ar fi acolo unde trebuie sa fie, adica la clienti, ei s-ar intoarce in consum, de unde economia si-ar putea extrage resursele de reluare a cresterii”, scrie avocatul Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook.

  • “Studiul a plecat de la o realitate usor perceptibila. Dupa 2010, bancile au facut profituri bune si volume frumoase de vinzari din programul Prima Casa, unde DAE este, de regula, 4-5%, adica un cost de doua ori si jumatate mai mic decit cel practicat de banci in creditele date inainte de 2009, in perioada de boom economic”, mai noteaza Piperea. Potrivit acestuia, celelalte tipuri de credite acordate de banci s-au aliniat la aceste costuri. “Sunt cistiguri rezonabile ale bancilor din aceste credite noi si, foarte interesant, rate extrem de reduse de non-performanta, adica oamenii isi platesc aceste credite. Asa ca studiul a”mers” pe ideea ca tot ceea ce depaseste acest DAE de 4-5% intra in zona de clauza abuziva. De aici concluzia ca tot ceea ce se plateste de client peste acest DAE este o plata nedatorata, deci o pierdere a clientului in favoarea bancii. O rupere a echilibrului contractual, o negare a parteneriatului banca-client intr-un contract care se intinde pe 20-30 de ani. Un contract care produce pierderi clientului si cistiguri nelimitate bancii. Or, cum spunea Jimmy Carter, un astfel de contract nu poate fi permanent. Nu subzista. De la aceasta ipoteza, chestiunea calcularii pierderilor clientilor devine simpla pentru economisti (si complicata pentru mine, un simplu jurist care nu prea stie cu cifrele)”, mai noteaza avocatul.

“Precizez ca nu eu am facut acest studiu si nici nu l-am cerut; e o initiativa proprie, de laudat, a clientilor si un pas serios in intimpinarea dorintei autoritatilor de a efectua studii de impact cu privire la aplicabilitatea din 1 iulie a art.12-13 din Legea nr 193 a clauzelor abuzive”, mai spune Gheorghe Piperea.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.