Fraude imense la RADET. Principalul vinovat: fostul director general, un apropiat al lui Adriean Videanu

Fraude imense la RADET. Principalul vinovat: fostul director general, un apropiat al lui Adriean Videanu

by March 29, 2013 0 comments

Corpul de Control al Guvernului a sesizat DNA privind neregulile constatate la RADET. Potrivit constatărilor făcute de Corpul de Control, fostul director al regiei Mihai Becheanu, (prieten de familie a lui Adriean Videani si fost colaborator al lui Gigi Becali) ar fi vinovat de abuz în serviciu şi fals intelectual. Pe lângă Mihai Becheanu, şi alţi directori sunt acuzaţi de nereguli. Analiza guvernului mai arată că RADET are datorii către ELCEN de peste 2 miliarde de lei. 

În raportul Corpului de Control se menţionează că, în 2011, conducerea RADET a depăşit bugetul de salarii cu 5,5 milioane lei, deşi, potrivit legii, nu avea acest drept. “În anul 2011, RADET a depăşit nivelul cheltuielilor cu salariile realizate în anul 2012, cu suma de 5,49 milioane lei, încălcându-se astfel dispoziţiile art. 40 din legea 286/2012 a bugetului de stat pe 2011, care dispuneau că operatorii economici, care primesc subvenţii sau transferuri de la bugetul local pentru activitatea de exploatare, nu pot depăşi nivelul cheltuielilor cu salarile aferente anului precedent”, se precizează în raport.

Raportul mai constată că, în septembrie 2012, RADET avea de primit de la Primăria Capitalei aproape 900 milioane lei reprezentând subvenţii şi ajutoare de încălzire. Raportul mai spune că RADET a înregistrat la finalul lunii septembrie 2012 o datorie de 2,2 miliarde lei către ELCEN producătorul de energie termică.

Primăria Capitalei datoare la căldură cu 800 milioane lei

Potrivit raportului RADET a înregistrat datoriile de 2,2 miliarde lei din cauza Primăriei Capitalei. Potrivit raportului RADET avea de încasat în septembrie 2012 aproximativ 900 milioane lei din care aproape 800 milioane erau datoriile Primăriei Capitalei către regie. Primăria Capitalei trebuia să plătască către RADET acestă sumă reprezentând subvenţia la căldură.

Din raport mai reiese că bucureştenii nu au întârzieri la plata încălzirii şi că singurul mare datorinic al RADET este Primăria Capitalei. Cât despre datoria de 2,2 miliarde lei raportul mai arată că acesta a fost generată din cauză că Primăria Capitalei nu a plătit subvenţiile iar RADET nu a avut bani să plătească către ELCEN astfel că jumătate din datorie reprezintă penalităţi.

Achiziţii publice suspecte

Raportul Corpului de Control spune că a descoperit o serie de nereguli privind atribuirea contractelor de achiziţie publică. Astfel, în 2012, RADET a atribuit  contracte de 5,6 milioane lei pentru remediera avariilor. Contractele au fost încheiate cu companiile CCEI SRL, SICOR SRL, ROIMB SA, VERTA TEL SRL, STRACO GROUP SRL. Ancheta guvernului a stabilit că RADET a trimis invitaţii de participare la licitaţii numai acestor companii, ficare dintre firme licitând doar pentru un lot de servicii.  În plus, contractele au fosta cordate prin negociere fără anunţ de participare, deşi acestă procedură rapidă nu se justifica.

Fostului director al RDET i se mai repreproşează că a acceptat sa plătească unui executor judecotoresc 4,1 milioane lei onorarii pentru o societate de avocatură. În raport se menţionează că RADET a forumulat o plângere penlă în acest caz după ce a constat că suma este nejustificată.

Şi actualul director al RADET Ion Voicu este acuzat de Corpul de Control de abuz în serviciu pentru că ar fi dispus eşalonarea unei creanţe de 8,8 milioane lei în favoarea companie Leoser SA. Pe lângă fostul şi actualul director al RADET, Corpul de Control a decis sesizarea DNA şi pentru alţi director din cadrul companiei.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.