Guvernul isi va asuma raspunderea pe o noua lege a proprietatii

Guvernul isi va asuma raspunderea pe o noua lege a proprietatii

by March 4, 2013 0 comments

Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca Executivul isi va asuma raspunderea in Parlament pe legea proprietatii.
”Miercuri il discutam (n.r. proiectul) in prima lectura in sedinta de Guvern, luni (n.r. lunea viitoare) il voi prezenta conducerii USL deoarece modalitatea de prezentare pe care o doresc ca prim-ministru este aceea a angajarii raspunderii Guvernului. Voi merge in fata Parlamentului, voi angaja raspunderea Guvernului pentru solutionarea acestei probleme care exista sigur de 20 de ani, dar care in special dupa anul 2005 a necesitat o solutionare in conditiile in care avem mii de cauze pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului si in conditiile in care trebuie, odata pentru totdeauna, reglementat modul de acordare si perioada de acordare a despagubirilor”, a spus Victor Ponta, la finalul sedintei USL, citat de Agerpres.
Birocratia uriasa si numarul ridicat de procese la CEDO fac necesara modernizarea acestei legi. Statul isi administreaza ineficient cu mare dificulattate fondul imobiliar, fiind pus in imposibilitatea de a colecta la bugetul local veniturile cu titlu de chirie. In actuala forma a legii, actiunile in evacuare se finalizeaza, prin hotarare irevocabila, in cel mai fericit caz, dupa 2-3 ani, insa pretentiile financiare rezultate din ocuparea abuziva sunt imposibil de recuperat pe motivul ca persoana fizica sau juridica abuziva se afla in incapacitate de plata. In acest fel, bugetul local este prejudiciat pe parcursul a 2-3 ani de incasarea unor venituri bugetare cu titlu de despagubiri.

De asemenea, agentii guvernamentali ai Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului spun ca problemele legate de dreptul de proprietate ocupa mai mult de jumatate din numarul de condamnari, astfel ca se impun modificari legislative.

Liviu Voinea a precizat in ianuarie ca, pana in luna aprilie, “guvernul isi va asuma raspunderea pe o lege privind regimul juridic al restituirii proprietatilor”.

Intrebat daca au fost prevazute in proiectul de buget sumele necesare pentru despagubirea fostilor proprietari, avand in vedere ca termenul limita pentru rezolvarea acestei probleme este luna mai, Voinea a declarat: “Pentru despagubirea fostilor proprietari sunt prevazute doar sumele aferente hotararilor judecatoresti definitive si executorii, aferente acestui an, in suma de aproximativ 500 de milioane lei. Pana in luna aprilie, dupa cum a anuntat si primul ministru, Guvernul isi va asuma raspunderea pe o lege privind regimul juridic al restituirii proprietatilor; drept urmare, detaliile acelei legi vor fi facute publice la momentul respectiv”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.