Mitropolitul Ardealului: In noua Constitutie ar trebui trecuta sintagma “Biserica Ortodoxa Romana-biserica nationala”

Mitropolitul Ardealului: In noua Constitutie ar trebui trecuta sintagma “Biserica Ortodoxa Romana-biserica nationala”

by March 18, 2013 0 comments

Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca, in noua Constitutie a Romaniei ar trebui sa fie trecut cuvantul “Dumnezeu”, sintagma “Biserica Ortodoxa Romana – biserica nationala”, insa nu crede ca se va intampla asa, din cauza ca bisericile nu au “senatori de drept”, care sa le reprezinte in mod direct interesele in Parlament, transmite Agerpres.
“Ne pare rau ca intr-o tara in care suntem 86% ortodocsi, crestini suntem 99%, ne ferim de cuvantul acesta, care e o binecuvantare. Au fost probleme si in Constitutia UE, au fost probleme si la noi. Ne amintim cu drag de poetul Ioan Alexandru, care foarte greu a reusit sa plaseze pe peretele Parlamentului semnul crucii. (…) cred ca nu mai este pus acum acolo”, a spus Mitropolitul Ardealului.

Acesta considera ca mentionarea lui “Dumnezeu” in Constitutie nu i-ar afecta pe ceilalti cetateni romani, care nu sunt crestin ortodocsi.

“Daca in tara noastra sunt si alte religii sau alte culte, nu cele crestine, numele Dumnezeu nu-l opreste pe celalalt ca sa se simta si el cetatean al tarii acesteia”, a explicat IPS Laurentiu Streza.

Conform acestuia, cuvantul “Dumnezeu” trecut in Constitutie “nu ar ajuta biserica, ca institutie, cu nimic”, insa de mare ajutor ar fi daca prin Constitutie, Romania ar recunoaste ca biserica nationala Biserica Ortodoxa Romana (BOR).

“Ar ajuta biserica, daca s-ar trece in Constitutie, ca Biserica Ortodoxa este biserica majoritara, dar nu am tinut nici lucrul acesta mortis, ca sa nu se supere altii. Ori o recunoaste Constitutia, ori nu, Biserica Ortodoxa Romana este biserica nationala, asa cum biserica catolica este biserica nationala in Polonia si in alte tari”, a adaugat Mitropolitul Ardealului.

Acesta mai propune si introducerea in Constitutie si automat, in Parlament, a “senatorilor de drept” ai BOR si ai celorlalte culte, care sa apere interesele bisericilor.

“Daca in noua Constitutie s-ar oferi cateva posturi, daca am avea, cum erau inainte, senatorii de drept, fiecare confesiune sa aiba un senator de drept, care sa nu treaca prin alegeri. Daca noi am intra in politica, daca Biserica ar intra in alegeri, va dati seama cati senatori am putea sa punem si cati deputati? Dar nu asta ne intereseaza. (…) Daca ar exista senatori de drept, atunci problemele bisericii ar putea fi aparate si sustinute direct, fara complicatii, fara pseudo-aparatori. (…) Biserica nu se implica in problemele politice”, a aratat Mitropolitul Ardealului.

Conform acestuia, au existat mai multe initiative legislative care au nemultumit BOR, cum a fost proiectul de interzicere a sarutarii icoanelor, pentru ca astfel s-ar lua diverse boli. IPS Laurentiu Streza s-a mai referit si la homosexuali, clonare, avorturi, donare de organe, lucruri sensibile pentru biserica.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.