Scandal dupa scandal. Ataca dur al scriitorului Mircea Cartarescu la adresa lui Andrei Marga si Victor Ponta

Scandal dupa scandal. Ataca dur al scriitorului Mircea Cartarescu la adresa lui Andrei Marga si Victor Ponta

by March 20, 2013 1 comment

Scandalul din jurul Institutului Cultural Român (ICR) a luat amploare în ultimele zile, după un drept la replică uimitor trimis publicaţiei Observatorul Cultural, în care instituţia condusă de Andrei Marga îl jigneşte pe scriitorul Filip Florian. Între timp, Mircea Cărtărescu a explicat că nu doreşte să meargă la Salonul de Carte de la Paris în semn de protest faţă de actuala conducere a ICR. Premierul Victor Ponta a ales la rândul său să îşi anuleze vizita la evenimentul cultural de la Paris, unde România este ţară invitată de onoare.

Scriitorul Mircea Cărtărescu a explicat pentru AFP motivele pentru care a ales să nu participe la Salonul de Carte de la Paris. “E un protest”, spune el, faţă de politica dusă la ICR de actualul director, Andrei Marga. “La ICR a venit o conducere care ne întoarce cu patru decenii în urmă”, afirmă Cărtărescu, adăugând că nici unul dintre scriitorii cu demnitate n-ar mai trebui să participe la Salonul de Carte. Scriitorul lansează un atac şi la adresa premierului Ponta, al cărui plagiat “va păta iremediabil faţa culturii româneşti”, notează RFI România.

“Absenţa mea de la Salonul de Carte din Paris este în primul rând un protest. Într-o Românie care se degradează pe zi ce trece (…), cultura trăieşte şi ea momente dramatice”, declară Cărtărescu în interviul pentru Agenţia France Presse, potrivit căreia numele lui este adesea evocat ca cel al unui posibil câştigător al Premiului Nobel pentru Literatură.

Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Neagu Djuvara şi Petru Cimpoiesu au anunţat la rândul lor că nu vor merge la Paris, unde România este ţară invitată de onoare.

Un drept la replică uimitor

Scandalul din jurul Institutului Cultural Român (ICR) a luat amploare în ultimele zile, după un  drept la replică uimitor trimis publicaţiei Observatorul Cultural, în care instituţia condusă de Andrei Marga îl jigneşte pe scriitorul Filip Florian.

ICR l-a descris pe scriitor, care a criticat actuala conducere a ICR drept “un personaj de carton”, cu un nivel “jalnic de cultura”.

“Într-un interviu acordat revistei Observator Cultural, Filip Florian bate câmpii, refuzând vizibil să se informeze asupra a ceea ce ia în discuţie. Nu ne-a întâlnit vreodată. Sub pretenția goală a omului de litere el probează incultura. Până şi simplul bun simţ ar trebui să-l oblige pe un om să se informeze minimal dacă vrea să trateze o problemă. Se vede bine că nu este cazul unor personaje vizibil de carton cum este Filip Florian”, spune dreptul la replică.

Renunţă Ponta la vizita la Paris?

Scandalul care afectează imaginea României, ţară invitată de onoare la Salon ul de Carte de la Paris, l-a determinat şi pe premierul Victor Ponta să renunţă la prezenţa în Franţa.

Premierul Ponta a renunţat să mai participe la Târgul de carte din Paris, unde România este invitat de onoare, după ce mai mulţi scriitori din ţară şi diaspora au anunţat că nu vor lua parte la manifestare din diferite motive, România urmând să fie reprezentată de către ministrul Culturii.

Guvernul a anunţat, săptămâna trecută, că premierul Victor Ponta se va afla, în perioada 21-22 martie, la Salonul de Carte de la Paris. Anunţul a fost făcut după ce, în urmă cu o lună, premierul Ponta a efectuat o vizită la Paris, unde a semnat cu omologul său francez, Jean-Marc Ayrault, un acord de continuare pentru următorii cinci ani a Parteneriatului strategic încheiat între România şi Franţa în 2008.

Premierul francez a anunţat atunci că România va fi invitat de onoare la Salonul de Carte organizat, în luna martie, în Franţa.

Surse oficiale au declarat însă, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că premierul Ponta şi-a anulat participarea la această manifestare, pe fondul discuţiilor între oamenii de cultură apărute în ultimele zile.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. Camelian Propinatiu
    #1 Camelian Propinatiu 20 March, 2013, 21:08

    Mare pacat ca de vreo 15 ani, de când boierii mintii si-au instrainat prin postromânism omul de pe strada, nu ne mai dezbaram de mentalitatea elitista ca victoriile se decid “la nemti la Paris”, iara nu acasa, cu poporul si… pentru popor! Anul trecut, invité d’honneur du Salon du livre de Paris a fost Japonia. Rândul literaturii noastre sa mai fie vreodata chemata in pavilionul de la Porte de Versailles va veni catre anul 2100, când probabil insasi RO nu prea va mai exista. De aceea, boicotul e o bizarerie tactica, fie si in contextul ca ne aflam in plina revolutie culturala fesenista (ICR, IICCMER, Arhivele Nationale, TVR Cultural, Festivalul George Enescu, Tribuna, Sediul USR).

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.