Sondaj: Spania, cea mai buna prietena a romanilor. Ungaria – printre dusmanii nostri

Sondaj: Spania, cea mai buna prietena a romanilor. Ungaria – printre dusmanii nostri

by March 14, 2013 0 comments

Spania este cea mai bună prietenă a României, arată datele unui sondaj de opinie realizat de IRES în această lună. Pe locul secund se află Republica Moldova, urmată de Italia. Coincidenţă sau nu Spania şi Italia sunt două ţări cu comunităţi uriaşe de români, pentru a nu invoca statutul special al Republicii Moldova. Ungaria stă prost la acest capitol al ţărilor prietene. Nici nu e de mirare, având în vedere că este şi singura cu care s-a păstrat o dispută latentă pe tema statutului unei provincii – Transilvania – sau a unor regiuni din aceasta. Astfel 41% dintre români cred că Ungaria nu este un duşman, faţă de 43% care o indică drept prieten.
Dincolo de asta însă, cei mai mulţi dintre români caracterizează relaţiile româno-maghiare ca fiind bune, 44% din populaţie este de acord cu dubla cetăţenie româno-maghiară, pentru etnicii unguri din Ardeal, iar impresia despre Ungaria este una majoritar pozitivă – 63%.

Cei mai mulţi dintre cei chestionaţi nu ar avea nicio problemă să aibă vecini, colegi, prieteni maghiari, nici chiar rude. La capitolul celor care nu doresc să aibă legături de sânge cu maghiarii, cei mai înverşunaţi vin sudul României – Bucureşti, Dobrogea, adică din zonele în care contactul cu etnicii maghiari este minimal.

În ceea ce priveşte drapelul secuiesc, majoritatea românilor le dau dreptate celor care se opun folosirii steagului – 68%, faţă de doar 17% care înclină spre cei care militează pentru arborarea acestuia.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1267 de persoane şi are o marjă de eroare de +- 2,8%.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<