Un nou razboi USL-Traian Basescu. Guvernul: aderarea la spatiul Schengen nu mai e o prioritate. Presedintia: agenda externa nu se schimba

Un nou razboi USL-Traian Basescu. Guvernul: aderarea la spatiul Schengen nu mai e o prioritate. Presedintia: agenda externa nu se schimba

by March 3, 2013 0 comments
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, vineri, la Realitatea TV, că în cazul în care aderarea României la Schengen va fi din nou amânată, România nu mai are de ce să fie interesată de acest proces, întrucât cei care se opun au o problemă de credibilitate. “O astfel de eventuală decizie (n.r. de amânare a aderării la Schengen) ar transforma procesul în unul necredibil. Ori dacă orice aş face, oricât aş îndeplini criteriile, oricâţi bani am băga şi nu ajunge, atunci daţi-mi voie să vă spun că nu mai suntem interesaţi de acest proces. Aşa cum am stat fără Schengen până acum, aşa putem sta şi de acum încolo. Când vor vrea să ne cheme, foarte bine. Câtă vreme noi suntem corecţi şi eventual se va decide încă o dată amânarea, atunci cei care se opun au o problemă de credibilitate”, a declara Titus Corlăţean, la Realitatea TV.
Ministrul de externe nu a ratat ocazia pentru a lansa şi un atac la adresa preşedintelui Traian Băsescu. Acesta spune că scrisoarea prin care acesta cerea urgentarea numirii unui nou procuror general şi unui procuror şef DNA nu a ajutat deloc demersurile României de aderare la spaţiul Schengen.”(Scrisoarea) nu ne ajută. I-am spus-o şi domnului preşedinte şi o spun şi acum. Faptul ca nu s-a dorit la Cotroceni şi a apărut la Cotroceni această sugestie, angajati-vă, faceţi ceva pe MCV, a fost pentru prima oară, si a fost un gest gresit, cand s-a realizat la nivelul unei institutii romanesti o conexare a celor doua subiecte”, a spus Corlăţean.

Victor Ponta a explicat, la B1 Tv, că există câteva state care se opun aderării României la Schengen în acest moment şi care ar putea cere amânarea deciziei pe această temă la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de la începutul lunii martie.

El a explicat că argumentul oficial va fi legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie, dar că există şi temerea că, după aderarea la Schengen, foarte mulţi cetăţeni români şi bulgari vor emigra spre alte state.

Administraţia prezidenţială a făcut precizări referitoare la declaraţiile ministrului de externe, Titus Corlăţean cu privire la aderarea României la Schengen.

Redăm comunicatul de presă.

Referitor la declaraţiile ministrului Afacerilor Externe, domnul Titus Corlăţean, din data de 1 martie a.c., cu privire la faptul că România nu va mai fi interesată să facă parte din spaţiul Schengen dacă aderarea ar fi amânată din nou, purtătorul de cuvânt al președintelui României, domnul Bogdan Oprea, face următoarele precizări:

„- Afirmaţiile domnului ministru Titus Corlăţean potrivit cărora, în cazul în care aderarea României la spaţiul Schengen va fi amânată din nou cu prilejul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 7 – 8 martie a.c., România nu mai este interesată de acest proces, reprezintă strict opinia personală a ministrului Afacerilor Externe şi pot fi considerate cel mult o propunere de poziţionare.

– Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, se delimitează de aceste afirmaţii şi reiterează faptul că România îşi menţine întregul interes pentru aderarea la spaţiul Schengen cât mai curând.

– Domnul preşedinte Traian Băsescu îl invită pe domnul ministru Titus Corlăţean să renunţe la afirmaţii de acest gen pentru a nu crea o percepţie falsă în rândul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la agenda europeană a României şi îi cere, în schimb, să acţioneze pentru îndeplinirea cu prioritate a tututor condiţiilor directe si indirecte legate de acest proces. Aderarea la spaţiul Schengen constituie un drept al României şi al cetăţenilor români stabilit prin tratatele constitutive ale Uniunii Europene şi consemnat ca atare în Tratatul de Aderare al României. Domnul preşedinte Traian Băsescu susţine, în continuare, că România trebuie să reuşească să se integreze în spaţiul Schengen.”

Fostul premier Emil Boc a declarat, sambata, la Brasov, ca ministrul de Externe Titus Corlatean si premierul Victor Ponta ca “se cred stapanii tarii” si administreaza Romania “ca pe propria mosie”, adaugand: “Cum sa-si permita un ministru sau un prim-ministru sa spuna ca nu ne intereseaza Schengen?”, relateaza Mediafax.

“Uitati-va la declaratia lui Corlatean de ieri. Pai oamenii astia se cred stapanii tarii. Administreaza Romania ca pe propria mosie. Cum sa-si permita un ministru sau un prim ministru sa spuna ca nu ne intereseaza Schengen? Ce, e proprietatea domnului Ponta sau a domnului Corlatean intrarea Romaniei in Schengen? Acesta nu este un moft al Guvernului, e un drept al romanilor pentru care au facut multe sacrificii tinand cont ca aderarea la Uniunea Europeana aduce si unele sacrificii, cum ar fi pretul la carburanti, liberalizarea pretului la gaze, iar cand ai un drept cum este intrarea in spatiul Schengen sa spui ca nu ma intereseaza. Pentru un asemenea gest orice politician ar trebui sa dea socoteala foarte serios”, a declarat Emil Boc.

Emil Boc a insotit-o, sambata dupa-amiaza, la Brasov, pe Elena Udrea, care le-a prezentat colegilor din organizatia judeteana a PDL Brasov motiunea cu care candideaza la functia de presedinte al PDL.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat vineri ca o eventuala noua decizie de amanare a aderarii Romaniei la Schengen la Consiliul JAI de saptamana viitoare va afecta “credibilitatea procesului”, iar tara noastra ar putea sa nu mai fie interesata si doar sa astepte o invitatie de la UE. Declaratia sefului diplomatiei romane a fost sustinuta de premierul Victor Ponta care a precizat, sambata, ca Titus Corlatean a exprimat pozitia Guvernului. Presedintele Traian Basescu s-a delimitat de afirmatiile ministrului de Externe.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.