Parchetul General nu va incepe urmarirea penala in cazul plagiatului lui Victor Ponta

Parchetul General nu va incepe urmarirea penala in cazul plagiatului lui Victor Ponta

by May 21, 2013 0 comments

victor-ponta-premier[1]Parchetul General a decis sa nu inceapa urmarirea penala in cazul presupusului plagiat al lui Victor Ponta, dupa cum arata rezolutia Parchetului. Plangerea penala impotriva lui Ponta pentru plagiat a fost depusa la Parchet in august 2012 de catre Mihail Neamtu si Adrian Papahagi. Plangerea penala se refera la lucrarea “Raspunderea in dreptul international umanitar”, publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman. In martie 2013, Parchetul a solicitat Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) expertizarea cartii pentru care prim-ministrul Victor Ponta a fost acuzat de plagiat.

Contactat de HotNews.ro, Razvan Casmoiu, directorul Directiei de Expertize din cadrul ORDA, a declarat: “Am terminat expertiza si am si trimis-o catre Parchet. Am terminat-o saptamana trecuta, nu mai stiu exact ziua. Noi am constatat ce s-a constatat, dar nu va pot spune ce este scris in constatare pentru ca reprezinta o proba in cadrul acelui dosar si datele despre ce e in dosar nu vi le poate da decat Parchetul. Una dintre probele folosite de Parchet este si expertizarea noastra, dar nu cred ca este singura piesa a dosarului. Expertizarea s-a desfasurat in perioada martie – mai”.

  • Rezolutia publicata astazi de Parchetul General spune urmatoarele: pe 14 martie 2013 Parchetul a dispus efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice a lucrarii de catre un expert din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA)
  • Expertizarea ORDA s-a finalizat pe 15 mai 2013, se mai arata in rezolutia Parchetului. HotNews.ro l-a contactat insa pe Razvan Casmoiu, directorul Directiei de Expertize din cadrul ORDA, pe data de 16 mai cand a acesta a declarat urmatoarele: “Nu am terminat inca expertizarea. Nu putem estima cand se va finaliza, ea este in lucru in continuare si incercam sa o terminam cat mai repede cu putinta. (…) Am mai avut astfel de expertize, aceasta nu este prima, am mai avut chiar si anul acesta 3 sau 4 situatii. A fost vorba despre 2 sau 3 luni pentru finalizarea acelor expertize”. Intrebat pe 16 mai daca si in acest caz estimarea este tot de 3 luni pana la finalizarea analizei, Casmoiu declara: “daca spun 3 luni si vor fi 3 luni si 2 saptamani nu este bine. Deci nu pot estima”.

Plangere penala impotriva lui Ponta pentru plagiat a fost depusa la Parchet in august 2012

Pe 23 august 2012, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au anuntat printr-un comunicat de presa ca au depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat. “Plangerea a fost inregistrata cu nr. 15488 / 23.08.2012. In urma numeroaselor aspecte semnalate in presa, autorii plangerii penale solicita Parchetului sa procedeze la efectuarea cu celeritate a cercetarilor penale sub aspectul savarsirii infractiunii de plagiat, prevazuta de art. 141 din Legea 8/1996”, au anuntat acestia, citati de Mediafax .

Avocatul Florin Plopeanu a declarat pentru HotNews.ro ca plangerea penala se refera la lucrarea “Raspunderea in dreptul international umanitar”, publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman. “La Parchetul General este un singur dosar sub aspectul infractiunii de plagiat, depus de catre cei trei domni. In cadrul acestui dosar penal s-a formulat o cerere catre ORDA pentru efectuarea unei expertize comparative pentru a se stabili daca lucrarea suspecta de plagiat intr-adevar contine texte din alte lucrari autentice ale altor autori si ORDA va face aceasta expertiza in care va comunica concluziile”, a explicat acesta pentru HotNews.ro.

Florin Plopeanu a spus ca sesizarea penala se refera la cartea “Raspunderea in dreptul international umanitar”, care “include in intregime teza de doctorat a domnului Ponta”, plus alte cateva capitole. Avocatul a precizat ca saptamanal incearca sa afle prin solicitari la Parchet care este stadiul acestui dosar, insa nu i se comunica nimic. “Vrem sa stim care este stadiul cercetarii. Concluziile le vor trage procurorii la final, dar nu intelegem tacerea procurorilor si refuzul de a comunica niste date publice”, a precizat Florin Plopeanu.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.