Mare petrecere in Tinutul Satmarului! Rusaliile s-au pogorat in urbea de pe Valea Somesului. ALBUM FOTO

Mare petrecere in Tinutul Satmarului! Rusaliile s-au pogorat in urbea de pe Valea Somesului. ALBUM FOTO

by June 26, 2013 0 comments

st12 Tinutul Satmarului a fost in sarbatoare. Cavalerii Palincii au descins pe strazile din Satu Mare. Osenii, in costumele lor multicolore  au prezentat moda… traditionala in Piata Libertatii. Primarii judetului, in esarfe tricolore si-au expus frumusetile locale. De la tribuna festivitatilor, presedintele si vicepresedintele consiliului judetean Satu Mare au decretat, de Rusalii, trei zile de petrecere . Si a fost chef mare! Au cantat in ploaie Connect –R si Vama. A fost prima editie a Zilelor judetului Satu Mare.

3 zile a tinut cheful . Chiar de Rusalii! Desi ploaia a spalat strazile cochetului oras de la granita, oamenii au iesit cu mic, cu mare, la bulevard pentru a participa la sarbatoarea palincii, a mamaligii, la “dezmatul culinar” desfasurat de-a lungul  si de-a latul parcului din zona centrala. Toate comunele satmarene  au participat la ospat, fiecare venind cu bunatatile locale: de la gogosi si clatite specifice pana la gulas, ciorba de peste, care, parca intr-o simfonie a simturilor, iti creau o stare euforica.

Cavalerii palincii au deschis concertul mirosurilor si gusturilor de pere, mere, piersica fermentata bine in butoaiele marilor producatori locali: Zetea, Turt, Oas, Odereu si multe altele.  Presedintele si vicepresedintele CJ Satu Mare, Adrian Stef si Mircea Govor au inmanat premieriile de bronz, argint si aur al festivalului Palincii, fiind prezentate produsele locale din intreaga Tara a Satmarului. Cavalerii Palincii din Satu Mare, dar si din tinuturile unguresti au marsaluit pe strazile din central osarului, insufland,  prin prezenta lor majestoasa  (in pelerine albastre si rosii), bucuria unor obiceiuri seculare.

Traditia romaneasca s-a prins intr-o hora a culorilor pe fotele si salbele femeilor frumoase din Tara Oasului. Primarita Aurelia Fedorca  a “pogorat” pe strazile  orasului Satu Mare, fiind insotita de “ceata” zanelor din Tinutul Oasului, spre incantarea miilor de oraseni care nu-si luau ochii de la frumoasele costume nationale romanesti. Totodata, nimeni nu putea sa-si plece ochii de la papusile dichisite si bine aranjate de Ana Mare,  la standul rezervat comunitatii din Negresti Oas.

Intr-un adevarat turneu  al standurilor localitatilor din judetul Satu Mare, presedintele si vicepresedintele CJ, Adrian Stef si Mircea Govor, dar si prefectul Eugeniu Avram, au primit “onorul” culinar din partea  primarilor comunelor satmarene.

Spre seara, cand ploua incet si picaturile mangaiau “camesile” incalzite de soarele dogoritor al amiezii, a inceput fiesta muzicala. Pe scena din Piata Libertatii, solistii de marca din zona Ardealului i-au incantat pe satmarenii trecuti de varsta a doua. Iar  de la tribuna din fata consiliului judetean, junii urbei au cantat cu trupele Vama sau Connect R. Tarziu in noapte, se mai auzea inca, zgomotul veseliei unei zile reusite.

Petrecerea a durat 3 zile si 3 nopti. A fost o initiativa a conducerii CJ Satu Mare, prima editie a zilelor judetului din Nord-Vestul tarii. Singura din tara. O initiativa laudabila. Sefii judetului au promis ca asa va fi in fiecare an.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.