Traian Basescu despre coabitare: Imi pare rau, nu eu l-am votat pe Victor Ponta

Traian Basescu despre coabitare: Imi pare rau, nu eu l-am votat pe Victor Ponta

by June 7, 2013 0 comments

TRAIAN BASESCU - PETROMPreşedintele a revenit pentru a doua zi consecutiv la ICEE FEST 2013 pentru o nouă întâlnire cu prietenii paginii de Facebook “Alături de preşedintele nostru”. Printre altele, preşedintele a justificat desemnarea lui Ponta în funcţia de prim  ministru. “Îmi pare rău, dar a fost ales. Nu eu l-am votat pe Victor Ponta. Am avut discuţia asta şi în familie. Atâta timp cât electoratul a spus nu contează plagiatul, nu contează dosarul penal al lui Fenechiu”, a spus Băsescu.

Declaratiile lui Basescu:

Românii au prea multe întrebări faţă de câte răspunsuri aş avea eu. Eu aş vrea să reamintesc de ce sunt aici, pentru că ieri am impus o restricţie de timp şi mai erau multe întrebări.

În mod categoric am încredere în comerţul electronic, în 5-10 ani nu vom mai merge nici măcar la Carrefour, vom comanda chiar şi roşiile pe internet. De multe ori am observat la cei care vând pe internet o notă de neseriozitate în sensul în care nu anunţă că nu mai au produsele respective pe stoc. Comerţul pe internet se va dezvolta exploziv şi la noi. Statul îşi asumă protejarea sistemelor internet. România este una din ţările avansate din acest punct de vedere. Am cumpărat costum de pe internet, cămăşi, soţia îmi mai cumpără câte o pereche de pantofi, câte o geantă.

Nu eram aşa virgin într-ale internetului. Am lucrat pe o navă complet computerizată. Veneam dintr-o zonă de activitate în care tehnologia era cu mult înainte a ceea ce era pe uscat. În 2014, campania pe internet la prezidenţiale va fi mai importantă pe internet, decât pe televiziuni, mai ales că acestea se şi discreditează singure. Eu nu mai candidez. Nici la Eurovision… Eu am talentul lui Turcescu?

Noi avem şi musulmani pe teritoriul României. Şi ei sunt parte a poporului român. Eu sunt adeptul ideii că statul român este un stat laic şi trebuie să rămână aşa. Sunt un susţinător fără rezerve al creştinismului, sunt creştin ortodox, dar când vine vorba de oameni politici, problema vine unde aşezi ortodoxismul nostru. Conform Constituţiei, că-i preşedinte, ministru, el trebuie să jure pe Constituţie şi pe Biblie. Nu trebuie să creăm nicio breşă prin care cineva să simtă exclus. Nu trebuie creată nicio falie. Nu se ştie când vom accepta forţă de muncă din Africa. Cred că ne trebuie puţină grijă.

Eu cred că e cea mai eficientă metodă informatizarea şcolii. Sunt adevărate biblioteci pe google. Poţi să citeşti ce vrei. Dacă am vrea copilului acela să-i punem în faţă romanul Mitrea Cocor, nu va sta, va fugi în faţa unui calculator. Pentru ca un copil să se formeze în direcţia în care dorim noi, este clar că acest lucru trebuie să se facă printr-o modalitate acceptată şi de el. O să facă ca mine în liceu, nu-mi plăcea biologia, făceam tot ce puteam să nu fiu la ora de biologie.

Până la sfârşitul lunii iunie, Mişcarea Populară va avea filiale în 30 de judeţe, plus cele şase sectoare ale Capitalei. Nu va fi o structură ostilă dreptei, rostul ei e să atragă parte din cei 58% care nu au fost la vot.

Multe valori lipsesc sistemului de educaţie românesc. Prima şi cea mai importantă: eficienţa. În general foarte mulţi absolvenţi de învăţământ tehnic au nevoie de cu totul altceva decât au învăţat în facultate. Cursurile sunt îmbătrânite. Nu avem cercetare universitară convingătoare deloc. La noi cursurille sunt extrem de vechi. Al doilea lucru: lipsa de exigenţă. Mă uit în goana de a obţine studenţi peste numărul de locuri pe care îl au facultăţile de stat, au coborât nivelul la admitere peste nivelul admisibil. Ne lipseşte moralitatea în educaţie: este corupţie în educaţie. Cât timp nu vrem să spunem lucrurile astea, nici nu le vom corecta.

Suntem o ţară care ştie foarte greu…. suntem o generaţie care şi-a pierdut valorile. Comunismul ni le-a stâlcit. Valorile tradiţionale au fost rase în anii 50 pentru părinţii noştri. Noi trebuie să ni le refacem. Tranziţia este în primul rând despre refacerea valorilor morale ale unei naţiuni. Acele valori de care generaţia ta are nevoie nu le vedeţi la preşedintele României, la politicieni, la dascălii voştri. Voi ce vedeţi la televizor? Numai asistente. De unde să ştie generaţia tânără ca o mare valoare a oamenilor civilizaţi este respectul pentru comunitate, munca care îţi aduce şi casa şi când ai şi casă şi maşină…. poţi să cauţi şi o asistentă la bătrâneţe…. ha, ha, ha… . Până la urmă, România are o şansă extraordinară, nu e o ţară săracă, nu e chiar atât de prost administrată, dar poate fi administrată mai bine…

Şi eu m-oi fi întrebat de ce m-am însurat la 24 de ani. Din instinct. Aici de ce e problema… depinde ce instinct ai.

Un tânăr care vrea să facă politică, nu trebuie să se ferească de nimic. Când eram mai mic, mi se spunea nu te lega de Iliescu. Ei, de Iliescu mă legam. în politică trebuie să fii un om liber. Tentaţiile sunt mari. Când va exista un om care va putea să spună “I-am dat bani!”, aici un politic care vrea să aibă viitor, nu pune mâna pe bani, face compromisuri transparente. Nu se lasă în mâna presei. Este o chestiune vitală pe care mulţi oameni nu au înţeles-o de au ajuns să li se spună “Noi te-am făcut!”. Nu se atinge de intervenţii la judecători şi procurori. Eu sunt cam la 50% cu reuşitele în promovările tinerilor. Nu ştii până la capăt cât e de moral.

Ar fi însemnat să nu respect democraţia. A nu recunoaşte victoria unei alianţe care a luat 70% ar fi cel mai nedemocratic lucru. Puteam să speculez Constituţia şi să spun da, dar nu dumneavoastră, domnule Ponta. Aveam şi cealaltă variantă a unui protocol de coabitare. Decât să provoc un scandal, am spus, bine, e 70%, semnăm un protocol după care putem face desemnarea. Îmi pare rău, dar a fost ales. Nu eu l-am votat pe Victor Ponta. Am avut discuţia asta şi în familie. Atâta timp cât electoratul a spus nu contează plagiatul, nu contează dosarul penal al lui Fenechiu. Dacă nu trecem la Europa competitivă, Europa va fi un muzeu, cu industria delocalizată.

Nu aş agăţa pe Facebook

Am grupa sanguină B. Scrie acolo că sunt fidel, nu cred că aş agăţa pe Facebook.

Capitalismul de tipul scapă cine poate nu e o soluţie. Nu poate funcţiona, asta se vede, câte revolte, câte mişcări populare sunt. Nici Europa socială nu funcţionează. Noi plătim acum un cost uriaş pentru conceptul de Europa socială. Nu au ştiut să oprească la timp şi să facă conceptul de Europa competitivă. România nu poate fi socială în continuare. În fiecare an, decalajul de competitivitate dintre SUA şi Europa se măreşte.

Primele trei cuvinte ce îmi vin în minte când spun România: Pace, noroc şi puternici.

Nu sunt de acord cu un cvorum de 30% şi voi reacţiona. Şi nu e departe momentul.

Am greşit când am spus că şcoala românească produce doar tâmpiţi. A fost o exprimare nefericită. Dar e adevărat că scoatem mulţi absolvenţi care nu îşi găsescu locuri de muncă. Eu dacă te-am jignit cumva, îmi cer scuze. Reformulez.

Traian Băsescu s-a simţit bine alături de prietenii săi de pe Facebook. Şi mai vrea o dată. Preşedintele se întoarce la ICEE Fest 2013 pentru o nouă rundă de întrebări şi răspunsuri cu fanii săi de pe Facebook.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.