Traian Basescu: Noua Constitutie risca blocarea statului. Este o complicare inutila a functionarii institutiilor

Traian Basescu: Noua Constitutie risca blocarea statului. Este o complicare inutila a functionarii institutiilor

by June 10, 2013 0 comments

ccr-basescu[1]Noii judecători ai Curţii Constituţionale – Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu – au depus jurământul de învestitură, luni, în faţa şefului statului, într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Cotroceni. După ceremonie, preşedintele Traian Băsescu a susţinut un scurt discurs în care a criticat revizuirea Constituţiei. “Ceea ce se face acum este doar o complicare inutilă a funcţionării statului”, a spus Băsescu.

Traian Băsescu a declarat, luni, la ceremonia de depunere a jurământului de către noii judecători ai Curţii Constituţionale, că singura justificare de revizuire a Constituţiei era referendumul din 2009 şi că, ceea ce se întâmplă în prezent cu revizuirea Constituţiei reprezintă “un risc de blocare a statului”.

“Astăzi, trei noi judecători ai Curţii Constituţionale intră în mandat, unul de 9 ani, alăturându-se efortului care, de multe ori în România, nu s-a dovedit uşor, de a menţine statul de drept în liniile sale constituţionale. (…)  Aş privi spre viitorul apropiat. În mâinile CC va fi noua Constituţie. Nu preget să menţionez că, în momentul de faţă, Constituţia României şi-a pierdut rostul de a fi revizuită. Singurul element care a stat la baza intenţiei de revizuire a fost legat de politica de simplificare a statului şi, ca urmare, de a răspunde votului de la referendumul din 2009 exprimat într-un referendum valid. Astăzi se elaborează o nouă Constituţie după ce propunerea iniţială de revizuire a fost respinsă, una care începe să nu mai semene a Lege a legilor pentru că intră în detalii, iese din principiile generale ale unei Constituţii”, a spus Traian Băsescu.

Totodată, şeful statului atrage atenţia asupra faptului că, în prezent, în Constituţie sunt introduse anumite elemente care “nu au ce căuta în Constituţie, ci în legi”.

“Revizuirea Constituţiei în baza referendumului era singura justificare a acestei revizuiri. Ceea ce se face în momentul de faţă nu are decât rostul de a complica funcţionarea statului, de a se intra in detalii inutile într-o Constutuţie. Aş spune că revizuirea actuală reprezintă un risc de blocare a statului, de înscriere în Constituţie a unor elemente care nu au ce căuta în Constituţie, ci în legi”, a adăugat Traian Băsescu.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<