Vasile Blaga: PDL trebuie sa-si asume regula respectarii principiului celor 3 D: discutii, decizie, disciplina

Vasile Blaga: PDL trebuie sa-si asume regula respectarii principiului celor 3 D: discutii, decizie, disciplina

by June 18, 2013 0 comments

Vasile-Blaga-foto-Agerpres[1]Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat intr-un interviu acordat ziarului nostru ca „in timp ce noi,  ne batem in Parlament cu această majoritate socialistă (n.r. USL) care parcă și-a propus să nenorocească România, în timp ce prezentăm în țară proiectele și strategiile PDL, câțiva colegi au ales să-și folosească energiile pentru a critica partidul”. Pe aceasta cale, Blaga a tinut sa critice in termeni duri comportamentul unor disidenti din partid, nominalizandu-i pe Cristian Preda si pe Elena Udrea. „Acum, in perioada de suspendare, domnul Preda va avea timp sa reflecteze la ce i-au spus colegii din BPN”. In acelasi timp, Blaga sustine ca „dezvoltarea Romaniei a incaput pe mana celui mai mare expert in somaj si saracie- Liviu Dragnea, tatal unuia dintre cele mai napastuite judete ale tarii –Teleorman”.

 Va prezentam interviul in intregime:

R: Domnule presedinte al PDL, Vasile Blaga, ati anuntat de curand ca partidul dumneavoastra s-a retras din toate procedurile parlamentare de revizuire a Constituției. De ce acum?

V.B.: Am anunțat că ne retragem atât din Comisia de revizuire a Constituției, cât și faptul că nu vom participa deloc la dezbaterile din plenul Parlamentului asupra textului propus de Comisie. Nu putem valida, prin prezența PDL la dezbaterile parlamentare, o Constituție anti-români și anti-România. În primul rând, USL refuză să pună în aplicare ce au cerut românii – unicameral cu 300 de parlamentari. Amendamentul propus de PDL a fost respins de majoritatea USL fără drept de apel. Opinia noastră foarte clară este că USL a demonstrat că disprețuiește poporul și nu dă doi bani pe suveranitatea lui. Al doilea nostru motiv este că această comisie dă României o Constituție pentru USL, o lege fundamentală mai slabă și mai nefuncțională decât cea pe care o revizuiește. Acțiunea noastră politică va merge în stradă, lângă români, pentru a spune oamenilor adevărul despre aroganța USL și disprețul pe care USL îl poartă celor care în 2009 și-au spus părerea la urne despre ce Parlament vor. Cred că avem de a face cu o ruptură extrem de periculoasă între români și organul lor reprezentativ suprem, Parlamentul, care are datoria fundamentală de a-i asculta.

R: PDL este acuzat că nu face opoziție. Nu și-a găsit încă  ritmul, în opoziție, după Convenția din martie?

V.B: PDL crede că opoziția nu se reduce numai la critică. O facem și pe asta, dar fără soluții critica nu face doi bani. Vă spun din start că la PDL în opoziție nu o să vedeți derapaje, violențe de limbaj și minciuni nerușinate precum la USL. Dincolo de opoziție, oamenii vor să știe ce ai tu de gând să faci pentru ei și mai ales cum! Că lucrurile merg rău în țară din cauza incompetenței USL și că nu se face nimic, asta vede toată lumea! Și nu numai că nu se face nimic bun ba se iau decizii care fac rău. Să ne uităm cum dezvoltarea României a încăput pe mâna celui mai mare expert în șomaj și sărăcie – Liviu Dragnea, tatăl unuia dintre cele mai năpăstuite județe ale țării. Eu nu cred că cetățenii acestei țări își doresc teleormanizarea României.

R: Sunteți atacat de “disidentii” din partid că doriți “epurarea” aripii reformatoare din PDL. Care este motivul pentru care l-ați suspendat din partid pe Cristian Preda?

V.B. :Total fals! Este o acuzație complet lipsită de fundament și cred că s-a văzut cât se poate de clar că nu mă ocup cu epurarea nimănui, ci de întărirea partidului. Și avem multă treabă de făcut aici. Numai că nu pot să nu observ că în timp ce noi ne batem în Parlament cu această majoritate socialistă care parcă și-a propus să nenorocească România, în timp ce prezentăm în țară proiectele și strategiile PDL, câțiva colegi au ales să-și folosească energiile pentru a critica partidul. Culmea, folosind retorica USL la adresa partidului! Din păcate, Cristian Preda a ales să se manifeste astfel în loc să participe la viața partidului. Acum, în perioada de suspendare, va avea timp să reflecteze la ce i-au spus colegii în BPN. Eu sper că suspendarea îi va fi un sfetnic bun.

 R: De ce ați luat decizia de a-l suspenda pe domnul Preda și nu să-l dați afară din partid? Urmează alte persoane să fie sancționate?

V.B :Nu-mi face plăcere să sancționez pe nimeni și cu atât mai puțin să pierd colegi. Nu am nicio prejudecată și nu am liste cu proscriși. Dar partidul, ca orice organizație serioasă, funcționează după niște reguli care trebuie respectate. Iar regula asumată de toți pedeliștii, de la mic la mare, este respectarea principiului celor trei ”D”: discuții, decizie, disciplină. Decizia noastră este cât se poate de clară: reconstruirea partidului și opoziție fără menajamente la USL.  Asta-i tot.

 R: Ce părere aveți despre formarea unui partid concurent pe zona populară, din Mișcarea Populară?

V.B :Cred că se vorbește prea mult despre ceva ce nu există. Nu am ce să spun mai mult.

 R: Care sunt relațiile din acest moment cu Elena Udrea? Considerați că gruparea Udrea “sapă” din interior PDL-ul?

V.B :Cred că în spațiul public scenarita și speculațiile au escaladat mult prea mult în ce privește PDL. Se caută tot timpul conflicte chiar dacă ele nu există. Elena Udrea este așteptată să facă opoziție serioasă USL, Guvernului Ponta, cot la cot cu restul partidului. Adversarii noștri sunt în exteriorul partidului, nu în interior și au și un nume: sunt useliștii care au ajuns la putere mințindu-i pe români și cheltuind resurse financiare enorme pentru o campanie murdară și calomnioasă împotriva PDL.

 R: Ce părere aveți de zvonurile că ”disidenții” din PDL așteaptă doar un semn din partea domnului Traian Băsescu pentru a părăsi partidul ca apoi să facă parte din alte formațiune, cum ar fi Partidul Popular?

V.B. :Dați-mi voie să nu comentez zvonuri.

R: Considerați că este normal ca un membru al PDL să cocheteze cu Mișcarea Populară, un ONG care se pregătește să se transforme într-un partid politic?

V.B. :Fiecare membru al PDL are în partid tot cadrul necesar pentru a se manifesta cum dorește. Orice inițiativă de dreapta, de orice natură, își poate găsi expresie sub umbrela acoperitoare a principiilor și valorilor populare pe care le împărtășim și în care credem. Orice proiect politic poate fi dezbătut și promovat în cadrul comisiilor noastre de specialitate. Avem și Institutul de Studii Populare, un spațiu perfect deschis pentru discuții și analiză. Așa că, cine simte nevoia să se manifeste în altă parte înseamnă  că are o altă agendă, una personală – cel mai probabil.

 R: Unele surse din diverse medii politice sustin că încercați o apropiere de PNL. Credeți că ar fi o soluție ca USL să se destrame iar PNL să meargă într-o alianță cu PDL?

V.B. :Eu îmi doresc ca useliștii să plătească la comun pentru toate minciunile pe care le-au spus și pentru toată incompetența manifestată la guvernare. Împreună au mințit, împreună fură, împreună să dea socoteală. Ar fi meschin să așteptăm ruperea USL pentru a ne alia cu unii sau cu alții și să ajungem în acest fel la putere. Noi nu vrem să revenim la guvernare pe ușa din dos, ci în urma unor alegeri. Așa mi se pare corect și democratic. Cred că e nevoie și de onestitate în politică, pentru că oamenii și-au pierdut încrederea în regulile democrației și din cauza repetatelor combinații nefirești între partide. PDL este acum în opoziție și face opoziție! Avem de lucru, nu ne plângem, pentru că nu trece o zi de la Dumnezeu fără ca Guvernul Ponta să nu își demonstreze din plin incompetența. Avem ce critica, dar avem și ce propune oamenilor ca alternativă. Și asta facem. Am lansat deja șase dintre strategiile PDL pentru România, pentru agricultură, pentru mediul de afaceri, pentru piața muncii, pentru dezvoltare regională și pentru administrație publică. Pe baza acestor proiecte de politici, dezbătute și asumate, vom construi oferta noastră de guvernare. Apoi facem și guvernul din umbră, cum tot cere domnul Preda. Cred că aceasta este abordarea corectă, nu să ne apucăm să inventăm din pix miniștri, în oglindă cu structura încărcată creată de Ponta. Deci, suntem în opoziție și facem opoziție. Dacă suntem serioși, perioada de opoziție va fi un câștig pentru noi.

R:  Vedeți un viitor comun, chiar o alianță sau  un partid puternic de dreapta format din fuziunea PDL și PNL, în cadrul Partidului Popular European?

V.B: În acest moment, PNL nu are nimic, nici în clin, nici în mânecă cu valorile populare. Liberalii se comportă astăzi precum socialiștii lui Ponta. Așa că nu văd ce să caute la ușa PPE.

 R: Oameni din PNL susțin că d-voastră și domnul Frunzăverde sunteți, în continuare, în relații foarte bune, iar domnul Frunzăverde militează pentru apropierea PNL de PDL, precum și pentru apropierea PNL de Partidul Popular. Sunt adevărate aceste informații?

V.B :Sunt povești.

 R: Considerați că este o soluție bună propunerea PSD de adoptare a sistemului uninominal pur la viitoarele alegeri?

V.B. :Noi vrem în primul rând să se respecte voința populară exprimată la referendumul din 2009: Parlament unicameral cu maxim 300 de aleși. Aici nu avem ce negocia! PDL va boicota referendumul pentru Constituție dacă proiectul de revizuire nu va ține cont de voința oamenilor. Românii au cerut 300 de parlamentari, nu 400 câți vrea Ponta. Cât despre sistemul de vot, cred că unul mixt ar fi potrivit. Am experimentat  uninominalul și i-am văzut limitele. Pe de altă parte, nu pot să nu remarc șmecheria lui Victor Ponta care aduce în fiecare zi în discuție teme noi numai pentru a masca problemele de zi cu zi ale românilor. Noi îi cerem premierului plagiator să vină în fața oamenilor și să arate unde este milionul de locuri de muncă promis și cum se face că avem cu 60.000 mai mulți șomeri decât în aprilie 2012. Să îi întrebe pe oameni cum le place impozitul agricol pe care l-a introdus sau dacă sunt de acord cu scumpirea gazelor și a curentului electric pe care o pregătește. Să explice de ce nu a fost în stare să facă nicio privatizare sau de ce oficiali europeni consideră astăzi România o țară neguvernabilă. Să spună câți angajați își vor pierde locul de muncă în viitorul apropiat. Nu credeți că acestea sunt subiectele care îi interesează pe români?

 R:  Modelul de regionalizare propus, în ultima variantă, de 8 sau 9 regiuni, de către ministrul Liviu Dragnea este o variantă viabilă?

V.B :Se vehiculează și alte variante, chiar cu șapte regiuni. Însă baronii USL vor să fie și mai multe, ca să poată stăpâni fiecare câte o mică împărăție. În loc să se dezbată public această temă importantă, care va influența substanțial viața românilor, mai marii USL croiesc planuri pe sub masă cât să câștige dominația peste bucăți din țară. Este o abordare neserioasă și mârșavă. Nu le pasă câtuși de puțin de regulamentele europene care cer să fie luate în considerare circumstanțele economice, sociale, istorice, culturale, geografice sau de mediu. Cred că regionalizarea ”a la Teleorman”, cum o gândește Dragnea, nu are șanse să fie realizată. De altfel, am convingerea că USL va rata în acest an atât reforma constituțională cât și cea administrativă.

R: Va multumim!

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.