Consiliul Legislativ: Seful statului este parte puterii executive si nu poate pierde acest statut

Consiliul Legislativ: Seful statului este parte puterii executive si nu poate pierde acest statut

by July 2, 2013 0 comments

basescu-604-maran-cotroceni[1]Consiliul Legislativ apreciaza, in avizul asupra proiectului de revizuire a Constitutiei obtinut de Mediafax, ca seful statului este parte a puterii executive, alaturi de premier, si nu poate pierde acest statut, solicitand parlamentarilor sa renunte la teza privind definirea puterilor in stat din proiectul de revizuire a Constitutiei. “Semnalăm că în enumerarea autorităţilor care reprezintă puterea executivă nu se regăseşte şi şeful statului. Precizăm că limitarea prerogativelor constituţionale pentru şeful statului nu determină excluderea acestei instituţii din sfera puterii executive, astfel că textul trebuie revăzut sub acest aspect”, se arată în avizul Consiliului Legislativ (CL).
De asemenea, Consiliul Legislativ argumentează că sistemul constituţional românesc a consacrat un executiv bicefal compus din preşedintele României şi premier, fapt pentru care şeful statului face parte din puterea executivă având atât atribuţii administrative, cât şi politice.

“Într-o formulare generică, în doctrina românească s-a apreciat că toate atribuţiile preşedintelui României care nu privesc sarcinile de reprezentare a statului şi, respectiv, de «mediere între puterile statului, între stat şi societate» sunt atribuţii din sfera executivului. Faţă de cele de mai sus, teza finală, care detaliază principiul separaţiei puterilor în stat, ar trebui eliminată”, apreciază avizul Consiliul Legislativ, care îl citează pe Antonie Iorgovan.

Astfel, Consiliul Legislativ solicită renunţarea la textul din proiectul de revizuire care menţionează că “puterea legislativă este reprezentată de Parlament, puterea executivă este reprezentată de Guvern şi de celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, iar puterea judecătorească este reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de celelalte instanţe judecătoreşti”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.