Patru deputati romani provoaca o criza diplomatica cu China. Ei au vizitat Taiwanul, fara acordul politic al partidelor lor

Patru deputati romani provoaca o criza diplomatica cu China. Ei au vizitat Taiwanul, fara acordul politic al partidelor lor

by August 8, 2013 0 comments

camera-deputatilor-vot-bogdan-maran[1]Patru deputati romani au efectuat o vizita in Taiwan, tara care nu este recunoscuta de Romania, la invitatia si pe cheltuiala ministerului de Externe din insula, starnind nemultumirea presedintelui Camerei Deputatilor. Valeriu Zgonea s-a delimitat de actiunea acestora si a reafirmat “relatiile de stransa cooperare si buna prietenie” cu China, foarte sensibila in fata oricarei tentative de recunoastere a Taiwanului. Cei patru deputati sunt Ninel Peia, Ovidiu Iane (ambii de la PSD), Costica Canacheu (PDL) si Remus Cernea (Partidul Verde). PSD “regreta situatia”, in timp ce Iane a recunoscut ca deplasarea a fost sponsorizata de Ministerul de Externe din Taiwan.

Vizita lor in Taiwan vine la putin timp dupa deplasarea oficiala a premierului Victor Ponta in China, prezentata de autoritatile romane ca fiind un mare succes.

Ovidiu Iane a precizat, la Antena 3, ca deplasarea, care a fost una privata, si nu in calitate de reprezentant al statului roman, a fost platita de “Ministerul de Externe de acolo”.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea a precizat, dupa ce in presa au aparut informatii despre aceasta vizita, ca “deplasarea efectuata in Taiwan de catre deputatii romani nu a avut un caracter oficial si nu a fost aprobata de Biroul Permanent al Camerei Deputatilor”.

In plus, Camera nu a suportat cheltuielile aferente acestei vizite si “nu are niciun fel de responsabilitate pentru intalnirile si discutiile pe care parlamentarii romani le-au avut in Taiwan”. Opiniile exprimate de acestia “nu reprezinta sub nicio forma pozitia oficiala a Parlamentului Romaniei in relatiile externe“, precizeaza Zgonea, intr-un comunicat.

“Conducerea Camerei Deputatilor se delimiteaza de actiunea grupului de parlamentari in Taiwan si reafirma relatiile de stransa cooperare si buna prietenie cu Republica Populara Chineza”, se mai arata in acest comunicat.

Nu a intarziat nici reactia PSD, care se delimiteazaintr-un comunicat, de vizita efectuata de cei doi deputati social-democrati, care a fost una “neoficiala” si fara un mandat din partea partidului.

“PSD regreta situatia si se delimiteaza de deplasarea celor doi  deputati, pe care o considera cel putin inoportuna, in contextul relatiilor excelente pe care PSD si Romania le au cu Republica Populara Chineza, relatii reafirmate cu ocazia vizitei oficiale a premierului Victor Ponta, presedintele PSD, la Beijing. De asemenea, Partidul Social Democrat isi reafirma sustinerea fata de pozitia oficiala a Romaniei in ceea ce priveste Taiwan-ul”, se arata in comunicat.

Pe contul sau de Facebook, Remus Cernea a descris pe larg vizita efectuata in Taiwan, notand, la un moment dat, in urma unei intalniri, ca “este probabil pentru prima data cand steagul Romaniei a fost expus in institutiile Taiwan-ului cu ocazia primirii unor demnitari romani”.

“Imi doresc foarte mult ca autoritatile decidente din Romania sa dovedeasca intelepciunea necesara pentru a fi deschisa la Bucuresti o reprezentanta economica si culturala a Taiwan-ului”, adauga Remus Cernea. Printre intalnirile avute de cei patru deputati romani a figurat si o intrevedere cu Hsiu-Chu Hung, vicepresedintele Parlamentului de la Taipei.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.