Recomandare MAE: Cetatenii romani din Siria sa paraseasca rapid tara. Alerta de pericol major

Recomandare MAE: Cetatenii romani din Siria sa paraseasca rapid tara. Alerta de pericol major

by August 29, 2013 0 comments

TITUS CORLATEAN - CONFERINTAMinisterul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care se mai afla in Siria sa paraseasca tara cat mai curand posibil prin mijloacele de transport inca operationale, avand in vedere ca situatia pe intreg teritoriul a cunoscut o deteriorare majora in ultima perioada, potrivit unei alerte publicate pe site-ul MAE, amintind ca la aceasta ora nu mai exista nici o cursa directa catre Romania.

Fortele inarmate ale opozitiei sunt concentrate in zone aglomerate si dens populate. In actiunea de reprimare, fortele guvernamentale utilizeaza inclusiv armament greu si aviatie militara, avertizeaza MAE.

Pe fondul deteriorarii accelerate a situatiei, pe linie de securitate, exista temeri legate de posibilitatea declansarii unor violente extreme, de amploare mai mare decat cele care au avut loc la Homs, Hama si Alep.

Conform deciziei Consiliului UE din iulie 2012 privind trecerea companiei de stat Syrian Airlines pe lista de sanctiuni a UE, singurele rute de evacuare ale cetatenilor romani din Siria sunt cele tereste, spre statele vecine, in primul rand spre Liban, apoi spre Iordania si Turcia.

Cetatenii romani sunt avertizati ca exista in continuare riscul ca autostrazi importante (Tartous-Latakia, Latakia-Alep, Homs-Alep si Damasc-Iordania) sa fie temporar inchise. Legaturile de comunicatie in Siria pot suferi unele intreruperi sau limitari. Exista, de asemenea, riscul de producere de atacuri teroriste in locuri publice. Cetatenilor romani care se afla inca pe teritoriul acestui stat le este recomandat sa evite in totalitate deplasarile in localitatile Alep, Daraa, Deir Ezzour, Hama, Homs, Idleb si  Damasc.

Cetatenii romani care ignora avertismentele MAE si se deplaseaza in zone de risc, sunt atentionati ca o fac pe propria raspundere si vor suporta consecintele unor astfel de calatorii, avand in vedere ca, de la caz la caz, pot interveni limitari privind posibilitatile de interventie ale misiunilor diplomatice si oficiilor consulare de cariera in situatii de urgenta.

Cetatenii romani prezenti pe teritoriul Siriei sunt sfatuiti sa contacteze Ambasada Romaniei la Damasc (prin telefon, fax sau internet), pentru a-si inregistra prezenta si transmite propriile coordonate, precum si pe cele ale rudelor lor, astfel incat, in eventualitatea unei situatii de urgenta, sa poata beneficia, la cerere, de asistenta statului roman.

In cadrul Departamentului Consular functioneaza o linie telefonica +40.21.319.21.37 la care cetatenii romani afectati de actuala situatie din Siria pot suna 24/24, pentru asistenta si informatii consulare. De asemenea, Departamentul Consular raspunde solicitarilor de informatii transmise prin Internet, la adresa de mail: drco@mae.ro

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.