Ambasadorul Romaniei la Londra condamna rasismul britanicilor la adresa tarii nostre

Ambasadorul Romaniei la Londra condamna rasismul britanicilor la adresa tarii nostre

by September 27, 2013 0 comments

w560xh316_Ion_Jinga[1]În această scrisoare, medicul se plânge de discriminarea cu care se confruntă începând din ianuarie 2013 atât din partea pacienţilor, cât şi a colegilor medici.  “Nu m-am cofruntat cu rasismul în această ţară până în 2013. Acum, aproape zilnic sunt întrebată de unde sunt şi mă confrunt cu o atitudine rasistă în urma răspunsului. Unele persoane nu spun nimic, majoritatea îşi exprimă surpriza, unele dintre ele îmi spun că nu le plac românii, iar altele încep să comenteze negativ despre noi”, afirmă ea.

Această atitudine rasistă este atribuită de ambasador informaţiilor distorsionate servite continuu de presa tabloidă şi de un partid politic, referindu-se la UKIP. El citează câteva dintre numeroasele titluri referitoare la români şi bulgari, apărute în presa britanică: “29 de milioane de români şi bulgari (populaţia însumată a celor două ţări) se vor năpusti în Marea Britanie la 1 ianuarie 2014”, “Stop imigraţiei masive a bulgarilor şi românilor în 2014”, “România şi Bulgaria sunt două ţări măcinate de corupţie şi crimă organizată”, “Nou val de imigranţi UE ne ia locurile de muncă” sau “Persoanele din România şi Bulgaria trăiesc ca animalele şi vor vrea să locuiască într-o ţară civilizată ca Marea Britanie”.

“Cu siguranţă, majoritatea britanicilor respinge orice comportament xenofob şi personalităţi britanice remarcabile şi-au exprimat aprecierea faţă de contribuţia valoroasă a românilor care trăiesc în Marea Britanie”, afirmă Jinga, enumerând mai mulţi oameni politici britanici, în frunte cu premierul David Cameron.

Ambasadorul susţine că, în opinia sa, ceea ce îi deranjează pe britanici este faptul că cetăţenii europeni ar putea veni să beneficieze de sistemul de protecţie socială din Marea Britanie, fără să contribuie la economie.

“Înţeleg acest lucru, dar el poate cu greu să fie legat de români deoarece prezenţa lor aici este în principal rezultatul cererii pieţei britanice. Ei nu pun presiune pe sistemele social şi de sănătate pentru că majoritatea au între 18 şi 35 de ani, cu puţine necesităţi de îngrijire medicală sau care să solicite asistenţă socială. Dintre ei, 62 la sută nu au persoane în întreţinere, iar 32 la sută au doar un copil. Din numărul total de 40.171 de alocaţii solicitate pentru copiii care trăiesc într-o altă ţară membră UE, doar 324 merg către copii români – este neglijabil”, explică ambasadorul.

“Prin urmare, compatrioţii mei nu au niciun motiv să se simtă vinovaţi că sunt români în Marea Britanie. Raţiunea trebuie să prevaleze în faţa abordărilor emoţionale”, conchide el.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.