Comisia parlamentara pentru Rosia Montana ii va audia pe sefii SRI si SIE

Comisia parlamentara pentru Rosia Montana ii va audia pe sefii SRI si SIE

by September 23, 2013 0 comments

mina-cupru[1]Comisia parlamentara pentru Rosia Montana il audiaza luni pe ministrul Culturii Daniel Barbu. Inaintea audierillor membrii Comisiei parlamentare au rediscutat programul din cursul acestei saptamani si au cazut de acord sa sa-i audieze pe reprezentantii SRI si SIE, dar acest lucru este programat pentru saptamana viitoare.La audieri este prezent si Florin Moti, secretar de stat la Ministerul Justitiei, dar membrii comisiei vor sa amane audierea acestuia si cer cer prezenta ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc.

Daniel Barbu la audierile in Comisie:

  • Pana in 2001 nimeni nu a fost preocupat de situatia patrimoniului de la RM. In anul 2001 s-a semnat o licenta de exploatare si de aici au a inceput istoria preocuparilor pentru galeriile de exploatare miniera din mai multe epoci istorice(…)
  • Vreau sa fac o precizare romanii au exploatat pentru prima data aurul la RM  este o vechime de 1900 de ani de exploatare, apoi exploatarea a fost abandonata. Exploatarea romana a durat circa 160 de ani si a fost reluata sporadic in evul mediu. Autoritatiile austriece au inchis unele galerii si au deschis unele noi, in sec 19 a fost reincepute exploatarile in anii 50 au fost reluate de catre autritatile socialiste care au lucrat aproape doua decenii si au lasat un dezastru ecologic acolo
  • Patrimoniul a fost scos la suprafata din 2001 iar dupa 2007 a existat un program nu au mai fost finantat din bugetul de stat si compania a finantat exclusiv aceste lucrari. Au lucrat 368 de specialisti la Rosia Montana, arhitecti, geologi, istorici.
  • Ministerul si-a formulat pozitia raspunzand unei sarcini de Guvern, aceea de a asigura intr-un fel ca acordul cu RMGG sa fie modernizat, sa fie adus la standardul secolului 21. Tot ce insemna patrimoniu national sa nu se afle sub niciun fel de pericol. Prevederile legale romanesti nu sunt incalcate , acestea sunt incorporate in textul acordului. Am renegociat conservarea si muzeificarea a 7 km de galerii romane printre care Catalina,  Piatra Corbului. Se va face un parc arheologic de 400 h in jurul unui mormant roman, un alt sit de 18 h care va proteja un sat in Carpen si ansamblul de locuinte. De asemenea compania va face un parc de arheologie industriala pe malul lacului in care se vor expune tehnologiile de exploatare a aurului din epoca romana pana la cea socialista. Ultima garantie, intreaga localitate istorica de 137 ha va fi declarata zona arheologica protejata. Compania se angajezeaza sa restaureze nu numai cele 41 de imobile istorice ci si cladirile si cimitirul vor intra in aria de protectie.
  • Eu am incredere ca daca litera acestuia acord este respectat in 10-12 ani vom putea baga Rosia Montana pe lista patrimoniului UNESCO.
Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.