Dan Sova: Licenta de exploatare a fost acordata RMGC la cererea bancilor si a bursei canadiene

Dan Sova: Licenta de exploatare a fost acordata RMGC la cererea bancilor si a bursei canadiene

by September 30, 2013 0 comments

dan_sova_foto_google.ro[1]Ministrul Dan Şova a declarat că licenţa de exploatare de la Roşia Montană a fost acordată RMGC la cererea băncilor şi a bursei canadiene. Licenţa de exploatare de la Roşia Montană a trecut de la MinVest Deva către RMGC la cererea băncilor şi a bursei canadiene. A spus-o chiar ministrul Dan Şova la audierea din cadrul Comisiei speciale din Parlament.Astazi mai sunt audiati in comisia parlamentara speciala si ministrul Justitiei, Razvan Cazanciuc si seful SRI, George Maior.

“Foarte important este faptul ca s-a acordat licenta de exploatare catre MinVest Deva in 1999 prin Hotararea de Guvern 458, publicata in Monitorul Oficial 285/1999. De remarcat ca licenta de exploatare a fost acordata actionarului minoritar din EuroGold. Dupa aceea se intampla cele doua momente interesante. Pe 11 noiembrie 1999 scade participatia statului la 19,31% si dupa aceea, printr-o nota semnata de ministrul Industriei se decide trecerea cu titlu gratuit a licentei de la MinVest catre Rosia Montana Gold Corporation si s-a elaborat  ordinul 310/2000 al presedintelui Agentiei Nationale a Resurselor Minerale. S-a facut o nota la ministerul Industriei, directia mine-geologie, aprobata la vremea respectiva de catre ministrul Radu Berceanu. Va citez din ea: “Transferul licentei este justificat din necesitatea continuarii finantarii acestui proiect (… ) In  motivare este invocata urmatoarea chestiune: Actionarul majoritar al companiei Rosia Montana Gold Corporation solicita transferul licentei de la MinVest Deva catre Sc Rosia Montana Gold Corporation  la cererea bancilor si bursei canadiene”. Asta scrie in nota apobata de ministru . In temeiul acestei  note se aproba un ordin al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale condusa la vremea respectiva de domnul Mihai Ianes”, a spus Şova, potrivit  Hotnews.ro.

Ministrul a precizat că în licenţa de exploatare pe care RMGC deja o deţine şi pe care o poate prelungi în 2019 pe încă 5 ani nu sunt specificate prevederi în avantajul statului român, potrivit Mediafax.

“S-a spus foarte mult că Guvernul român ar fi făcut o lege pentru a servi interesele unei societăţi private. Acordul anexă la lege care se propune a fi aprobat prin lege are 12 articole toate integral fiind pentru interesele statului român. Nu există în acord nicio prevedere în favoarea investitorului privat. Acordul conţine numai prevederi în favoarea statului român”, a spus Şova.

Potrivit lui Şova, proiectul de lege, aşa cum a fost el conceput, ar face ca exploatarea minieră de la Roşia Montană să fie cea mai modernă exploatare din Europa şi cea mai dură din punct de vedere a condiţiilor impuse titularului licenţei.
“Negocierea a fost făcută la sânge pentru interesele statului român”, a spus Șova.

“Până la punerea în discuţie a acestui proiect (de lege – n.r.), situaţia concretă a statului român în proiectul Roşia Montană este următoarea: în licenţa de exploatare nu există garanţii de mediu; proiectul, aşa cum l-a moştenit Guvernul Ponta, nu presupune nicio protecţie şi nici o investiţie în patrimoniul cultural; nu presupune niciun fel de avantaje pentru comunitatea de la Roşia Montană; nu există niciun fel de obligaţie cu privire la refacerea poluării istorice de către RMGC pe banii ei; nu există nicio garanţie cu privire la păstrarea cotei de participare la capitalul social – am introdus-o noi, nu există nicio garanţie cu privire la încasarea dividendelor – am introdus-o noi, nu există nicio prevedere cu privire la existenţa şi exploatarea altor metale rare – am introdus-o noi”, a mai spus Şova.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.