Ion Ficioru, al doilea tortionar dat pe mana justitiei de ICCMER. El a condus lagarul de munca de la Periprava

Ion Ficioru, al doilea tortionar dat pe mana justitiei de ICCMER. El a condus lagarul de munca de la Periprava

by September 18, 2013 0 comments

310683-ficioru21[1]Colonelul în rezervă Ioan Iosif Ficioru, în vârstă de 85 de ani, va fi dat pe mâna procurorilor de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. El este al doilea torţionar, după Alexandru Vişinescu, care va fi tras la răspundere pentru incidentele petrecute în penitenciarele şi lagărele comuniste din România. Ioan Ficioru a condus colonia de muncă de la Poarta Albă la vârsta de doar 25 de ani. El a condus mai multe închisori şi lagăre de muncă forţată ale fostului aparat represiv. Ficioru a fost şeful unor colonii şi penitenciare precum Periprava, Gheorghieni, Berzeşti, Oneşti, de pe Valea Trotuşului, Văcăreşti şi Spitalul Penitenciar Bucureşti.

Într-un interviu acordat pentru România Liberă, în vara acestui an, el a declarat că nu regretă nimic din faptele sale. El susţine că foştii deţinuţi “au scris numai minciuni, majoritatea dintre ei fiind legionari”. “Dacă toate penitenciarele  ar fi avut comandant ca Ficioru nu se întâmpla  nimic”, a menţionat acesta.”Nu-mi place haosul. Când am ajuns la Periprava era haos. Mânca cine era mai puternic. Intrau pe geamuri şi luau mâncare. Care era mai puternic trăia mai bine. Am impus disciplina. Ăla care nu e atent la degetul dirijorului greşeşte, iar corul nostru nu mai cântă cum trebuie…”, a spus Ficioru pentru România Liberă.

“La Periprava îmi făcea o deosebită plăcere să discut cu popii. Eu am citit Biblia de la tata acasă. Iar ei erau extraordinar de miraţi cum eu cunosc Biblia, de la Vechiul la Noul Testament. Eu n-aveam liceul, aveam şcoala primară, patru clase primare, profesionale, de electrician în fabrică şi am mai învăţat câte ceva când am fost activist de partid. Eu, ca activist de partid, am învăţat multe de la oameni”, a povestit Ficioru.

Potrivit mai multor mărturii de la Periprava, adunate în volumul ” Dicţionarul penitenciarelor din perioada comunistă 1945-1967″, Ficioru a instaurat un regim de fier, fiind recunoscut pentru condiţiile inumane pe care le impunea la lagărul de muncă.

“Ordinea de care vorbeşte Ficioru era bâta. Eram bătuţi constant fiindcă nu îndeplineam norma de muncă. Iar munca era istovitoare. Ne dădeau să mâncăm zeamă de varză sau murături împuţite. Condiţiile de igienă erau precare, la un moment dat n-am făcut baie timp de trei luni”, povesteşte Octav Bjoza, un fost deţinut politic condamnat, în timpul studenţiei, la 15 ani de muncă silnică.
Ficioru trăieşte într-un bloc de lângă Gara de Nord din Bucureşti. Are o pensie de 5.000 de lei şi mai primeşte 1.500 de lei pentru rolul de preşedinte al Asociaţiei de Proprietari a blocului.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.