Ministrul Remus Pricopie: Strangerea de bani pentru fondul scolii inseamna frauda si evaziune fiscala

Ministrul Remus Pricopie: Strangerea de bani pentru fondul scolii inseamna frauda si evaziune fiscala

by September 16, 2013 0 comments

surse-la-portofoliul-de-la-educatie-va-fi-propus-remus-pricopie-iar-la-energie-constantin-nita[1]Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat luni ca este frauda si evaziune fiscala atunci cand profesorii sau directorii de scoli aduna bani de la parinti pentru fondul scolii, relateaza Agerpres. Este inadmisibil asa ceva. Cadrele didactice trebuie sa respecte legea. Este frauda cand un cadru didactic incearca sa impuna anumite auxiliare, ca sa nu mai vorbim de faptul ca este si evaziune fiscala. Este inadmisibil atunci cand se solicita bani la scoala, asa-zisul fond al scolii. De fapt, aceia nu sunt bani fiscalizati, nu exista chitante, nu exista transparenta in utilizarea acestor bani, iar fondul clasei trebuie sa fie un instrument care tine de optiunea fiecarui parinte. Eu, ca parinte, pot sa iau decizia ca pot sa contribui cu ceva, dar scoala nu ma poate obliga“, a spus Pricopie la Ploiesti, la deschiderea anului scolar de la Colegiul National ‘Mihai Viteazul’.

Acesta a precizat ca a si demis un director dupa ce i-au fost semnalate astfel de nereguli: “Am eliberat din functie un director de scoala, undeva in nordul tarii, pentru ca am primit pe facebook din partea comitetului de parinti mesaje care m-au nemultumit. Am verificat situatia, era corecta, acea doamna nu mai este director“, a explicat acesta.

In alta ordine de idei, ministrul Educatiei a precizat ca nu este multumit de faptul ca 24% din scolile nu au primit avize sanitare pentru ca nu sunt racordate la sistemul de canalizare sau apa curenta.

Remus Pricopie, in luna mai: Eu cred ca ar fi foarte bine daca acest fond al clasei ar fi la lumina, ar fi oficializat si ar exista reguli clare

In luna mai, ministrul Remus Pricopie declara ca doreste aplicarea unor reguli clare in ceea ce priveste fondul clasei. “Eu cred ca ar fi foarte bine daca acest fond al clasei ar fi la lumina, ar fi oficializat si ar exista reguli clare de utilizare si constituire a lui”, preciza atunci Remus Pricopie.

“Vreau sa subliniez ca fondul clasei nu poate sa implice o obligativitate din partea parintilor de a contribui. Cine doreste contribuie, cine nu doreste, nu contribuie. In plus, nici nu trebuie sa existe vreo ierarhie a contributorilor, trebuie sa existe o transparenta a sumelor constituite si a modului de utilizare a sumelor”, a sustinut ministrul Educatiei.

Potrivit acestuia, sistemul este folosit “peste tot in lume in statele dezvoltate” ca “o sursa de crestere a bugetului”.

“Per total, in bugetul Educatiei vorbim de 5%. Este un instrument care se poate folosi si care poate acoperi unele nevoi. Nu vorbim de acele nevoi obligatorii pe care statul trebuie sa le acopere, ci de facilitati suplimentare pe care o scoala le-ar putea avea ca urmare a acestui fond”, a afirmat Remus Pricopie.

Acesta nu a putut preciza data la care s-ar putea trece la legalizarea fondului clasei, dar a spus ca “determinarea este clara” in adoptarea acestui proiect.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.