Traian Basescu: Ponta, cati bani ai luat ca sa semnezi cu Rosia Montana? Voi organiza referendum pe aceasta tema odata cu europarlamentarele

Traian Basescu: Ponta, cati bani ai luat ca sa semnezi cu Rosia Montana? Voi organiza referendum pe aceasta tema odata cu europarlamentarele

by September 2, 2013 0 comments

cabinetul-ponta-s-a-pus-pe-treaba-astazi-noii-ministri-pun-la-punct-o-noua-scrisoare-de-intentie-catre-fmi-144470[1]Presedintele Traian Basescu a declarat luni, intr-un interviu pentru Adevarul preluat de B1 TV, ca nu exclude posibilitatea sa organizeze un referendum pe tema exploatarilor de la Rosia Montana in acelasi timp cu alegerile europarlamentare. Basescu a spus ca trimiterea de catre Guvern a proiectului in Parlament este o “lasitate”, si a comparat stilul lui Victor Ponta cu cel al lui Adrian Nastase. Basescu i-a calificat pe Crin Antonescu si Victor Ponta drept “dezastre” pentru Romania, si l-a intrebat pe premier: “Ponta, citi bani ai luat ca sa semnezi cu Rosia Montana”? Referitor la coagularea dreptei politice, Basescu a spus ca momentul optim pentru aceasta va fi ” a doua zi dupa alegerile europarlamentare, si a sustin fuziunea intre partidele de dreapta, si nu alierea lor. Basescu a avansat si un scenariu pentru Siria si influenta asupra Rusiei, care ar putea cere Transnistria drept compensare pentru eventuala pierdere a bazei sale militare din Siria.

Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu

 • Nu am nici o problema sa declansez un referendum national pe tema asta. Dimpotriva, daca dezbaterile vor continua si nu gasim un mod de a face proiectul Rosia Montana. Nu exclud posibilitatea sa-l organizez, daca Guvernul nu gaseste resurse sa discute cu societatea civila. Il organizez odata cu europarlamentarele
 • Nu are nevoie de lege o asemenea decizie. Insa, e tipic actualului Guvern lasitatea, neasumarea. Trebuia sa anunte ca dezbatem in Guvern problema Rosia Montana. Ar fi perceput imediat semnalele societatii si deschidea un dialog. Teama mare de Rosia Montana este cianurarea, or, aici trebuia discutat cu niste specialisti
 • Eu nu vrea sa nu imi asum in momente dificile ceea ce mi-am asumat la un moment dat. Sunt in continuare un partizan al mineritului. (…) In acelasi timp, insa, aduceti-va aminte ca m-am dat cu capul de perete, am cazut in fundulet ca aia mici cu legea sanatatii, nu poti sa faci ceva impotriva societatii. Trebuie deschis un dialog.
 • Nu stiu in ce masura a fost transmis protestul de televiziuni, eu am avut treaba. Astazi o sa am analiza media de ieri.
 • Am un punct de vedere extrem de ferm, atat pentru mineralele care genereaza redevente cat si pentru titei, cat si pentru vanzarilede actiuni la marile companii. Acesti bani ar trebui pusi intr-un fond de investitii, pentru ca pe buna dreptate societatea se simte frustrata.
 • Eu am fost un partizan al proiectului Rosia Montaa iar Emil Boc nu a fost, si de asta nici nu s-a facut in timpul lui Boc. Stiu discutiile pe care le-a avut cu Gold Corporation ca erau redeventele de 2%, sa le creasca 6%. Boc a spus: “politic, eu nu pot sa dau drumul la proiect”. Nu am fortat nota pt ca nu poti sa faci ceva impotriva constiintei unui om.
 • Victor ponta a ramas la aceleasi cifra la care ajunsese Boc in procente. Mai tineti minte cum tipa Victor Ponta: Basescu, cat bani ai luat sa semnezi Rosia Montana? Acum il intreb eu: Ponta, cati bani ai luat ca sa semnezi Rosia Montana? Ca asa e viata, nu poti sa fii inconsecvent in problemele mari ale tarii, si trebuie sa il intreb pe el ce ma intreba pe mine cand sustineam proiectul.
 • Probabil va veni momentul sa relansam exploatarea carbunelui.
 • Mi se pare ca nu poti sa guvernezi asa. Ponta cand e prim minsitru semneaza inceperea exploatarii, si cand vede reactii spune da, dar sunt si parlamentar si ma duc sa votez impotriva. Asta este lasitatea.
 • Ce spun investitorii straini cand vad ca un premier spune “aprob proiectul de lege de exploatare” si apoi spune ca in Parlament voteaza impotriva?
 • Lipsa de curaj de a-ti asuma lucruri in care crezi…  Aceeasi lasitate a avut-o si in privatizarea CFR Marfa, a vrut sa o aprobe in CSAT
 • Eu mi-am dorit un investitor strategic la CFR Marfa, definit de obligatia de a moderniza compania. Nu mi se pare o treaba foarte serioasa cand cel declarat castigator alearga ba prin Rusia, ba prin alte tari sa gaseasca bani cu care sa cumpere. Compania este sortita sa intre intr-un proces care se va chema restructurare, dar care va insemna taiere masiva de vagoane pentru a plati datoriile la banci.
 • A fost un investitor foarte favorizat in tot procesul (de privatizare CFR Marfa – n.red.). Daca nu cumva aceasta intarziere a fost deliberata pentru a favoriza castigatorul, eu nu spun ca un partener al statului nu trebuie sa fie ajutat.
 • Relu Fenechiu a fost cu sabia deasupra capului pusa de premier – ori o faci, ori nu mai esti ministru. A fost vorba ori de proasta guvernare, ori un joc care sa elimine parteneri strategici.
 • Somajul a inregistrat o crestere de aproape un procent de la preluarea guvernarii la 7.6%. Guvernul s-a angajat la crearea a 1 milion de locuri de munca. Acesta este cel mai puternic semnal al riscului: atat timp cat ne creste usor numarul de someri, Romania stagneaza.
 • Si fondul de pensii, si fondul de sanatate se alimenteaza din fondul pe salarii, semnalul pe care il primim. Perspectiva de a creste numarul de locuri de munca este redusa.
 • Ma anunti ca anul acesta vei face investitii de 10 mld de euro, iar pe primele 6 luni avem putin peste jumate de mld de euro, cum poti sa fii credibil? Nu poti sa jonglezi propagandistic pe niste realitati.
 • Prima reactia a societatii ar fi: domnule prim-ministru, aveti bani europeni si nu ii folositi. Uitati-va cat au vorbit despre autostrazi. Singurele autostrazi la care se lucreaza sunt cele contractate in 2011. Unde au putut au si oprit, de acord cu rezilierea contractului cu Bechtel, insa pune frate ceva in loc. Asta arata proasta guvernare.
 • Eu am un pact de coabitare cu Victor Ponta, dar nu am un pact al tacerii. 6 luni am girat guvernul, adesea am avut aprecieri pozitive la adresa guvernului, insa nu ezit sa vorbesc despre coruptie.
 • Referitor la trecerea a peste 3000 hectare de teren agricol de la guvern la Consiliul Judetean Braila: uitati-va ca este exact stilul lui Adrian Nastase, va aduceti aminte afacerea ICA (afacerea privatizarii, in care Dan Voiculescu e acuzat de coruptie in dosarul Institutului de Cercetari Alimentare – n.red.).
 • Uitati-va la ce a facut guvernul Ponta: 3900 hectare din Insula Mare a Brailei, transferat la Consiliul Judetean Braila, eu voi sta cu ochii pe aceste terenuri. O sa imi spuna dl Victor Ponta ca presedintele CJ Braila este indragostit de agricultura. Cu usurinta prin hotarare de Consiliu Judetean se trece in domeniul privat si dupa aia la clientii politici.
 • Asta este o proba, aceleasi tertipuri pe care le-a folosit Adrian Nastase le foloseste si Victor Ponta cu influenta baronetului local care ii cere ofrande pentru sustinere
 • Datoria Rompetrol: cum compenseaza Ponta cele 400 milioane de dolari la care a renuntat? El spune ca n-ar bani pentru metroul de la Bucuresti, daca isi lua banii de la kazahi, ca erau 580 milioane. Asa cum este scris memorandumul, nu creeaza nicio obligatie pentru kazahi. Eu nu am cerut renuntarea la proces niciodata, eu i-am cerut presedintelui kazah achitarea datoriilor. Eu am cerut sa negocieze datoria, imaginasem niste solutii pentru agricultura.
 • Este in intereseul nostrul sa recuperam intr-o forma sau alta toata suma, cred ca erau solutii acceptabile pentru toata lumea. Eu nu il acuz neaparat de coruptie, insa de dorinta de a se duce in Kazahstan si a spune:  dle presedinte, am rezolvat
Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.