Amenzi redicole in cazul elevei cu bentita tricolora: cate 400 de lei pentru diriginte si directorul scolii

Amenzi redicole in cazul elevei cu bentita tricolora: cate 400 de lei pentru diriginte si directorul scolii

by October 16, 2013 0 comments

Flag of RomaniaConsiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis astazi in unanimitate sa o amendeze pe diriginta elevei Sabina Elena cu 400 lei pentru discriminare. “Fapta dirigintei de clasa de a solicita elevei Sabina Elena sa nu mai poarte o bentita tricolora in incinta unitatii de invatamant, respectiv fapta de a deposeda eleva de bentita, constituie discriminare prin incalcarea dreptului la demnitate, pe criteriul convingeri”, informeaza CNCD printr-un comunicat remis HotNews.ro. Si directorul Liceului “Korosi Csoma Sandor” din orasul Covasna a primit aceeasi amenda, pentru “tratamentul injust la care a fost supusa” Sabina Elena.

Fapta dirigintei de clasa de a solicita elevei Sabina Elena sa nu mai poarte o bentita tricolora in incinta unitatii de invatamant, respectiv fapta de a deposeda eleva de bentita, constituie discriminare prin incalcarea dreptului la demnitate, pe criteriul convingeri, potrivit art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. 137/2000, modificata si republicata. Se aplica reclamatei amenda contraventionala in cuantum de 400 lei. Vot: in unanimitate a celor prezenti“, anunta CNCD intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Prin aceeasi hotarare, CNCD a decis “ca directorul scolii a savarsit prin comportamentul sau pasiv, respectiv neadecvat o fapta de discriminare, constand in tratamentul injust la care a fost supusa petenta (art. 2 alin. 4 coroborat cu art. 15 din O.G. 137/2000). Se aplica reclamatului amenda contraventionala in cuantum de 400 lei. Vot: in unanimitate a celor prezenti“.

Amintim ca Inspectoratul Scolar Judetean Covasna a decis in martie sanctionarea cu observatii scrise a directorului Liceului “Korosi Csoma Sandor” din orasul Covasna si a celor doi directori adjuncti, “pentru gestionarea defectuoasa a situatiei in primele zile ale desfasurarii evenimentelor” in cazul elevei amenintate dupa ce a purtat o bentita cu tricolorul romanesc de 15 Martie. O alta masura luata de inspectorat a fost “schimbarea, din functia de diriginte si din cea de profesor de Limba si literatura romana al clasei a IX-a A, a doamnei profesor care a indeplinit aceste atributii pana in acest moment”.

Decizia inspectoratului a venit dupa ce in Consiliul profesoral al Liceului ”Korosi Csoma Sandor” din Covasna, un liceu mixt cu predare in limbile romana si maghiara, s-a pus in discutie sanctionarea elevilor din clasa a IX-a care au purtat la scoala bentite in culorile drapelului national, gest perceput drept provocator de catre unii dintre colegii maghiari. Una dintre eleve a carei poza a fost postata pe Facebook afirma ca a primit amenintari cu moartea, iar Politia a demarat cercetarile pentru identificarea persoanei in cauza.

Potrivit presei, in 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cativa elevi romani din clasa a IX-a au mers la scoala cu accesorii in culorile tricolorului romanesc, iar una dintre eleve, care purta o bentita tricolora si a carei fotografie a fost postata pe o retea de socializare, sustinea ca ar fi primit amenintari.

Consiliul National al Elevilor a anuntat atunci ca va sesiza Ministerul Educatiei si CNCD pentru a lua masurile necesare la “asemenea abuzuri”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.