Autodenuntul lui Stefan Poenaru. Cum cad victime doi functionari ai statului in urma unui scenariu diabolic

Autodenuntul lui Stefan Poenaru. Cum cad victime doi functionari ai statului in urma unui scenariu diabolic

by October 8, 2013 1 comment

3[1]Procurorii DNA organizeaza un flagrant si ii salta pe seful Serviciului de Investigare a Fraudelor Calarasi si pe comisarul Garzii de Mediu din acest judet.Un  caz banal de coruptie, care face parte din viata noastra de zi cu zi. Subiectul este mediatizat mai ales pe plan local si nu pare a iesi din cotidian. Insa, la o analiza atenta a acestei stiri, descoperim un adevarat scenariu, pus la cale, dupa cate se pare, de  unul dintre cei mai controversati mosieri ai tarii, Stefan Poienaru, care are mari probleme cu legea. Presa locala vorbeste si despre implicarea in acest caz a  unui ziarist din Bucuresti,  cercetat penal pentru santaj. 

“In perioada august-septembrie 2013, inculpatul Tanase Stelica a pretins de la administratorul unui grup de firme cu activitate in domeniul agricol (denuntator), in doua randuri, prin intermediar, sumele de 100.000 euro, respectiv 40.000 de euro pentru a interveni pe langa directorul executiv adjunct al Agentiei pentru Plati si Intervenție in Agricultura Calarasi (denuntator), pretinzand ca are influenta asupra acestuia si ca il poate determina sa faca anumite demersuri care ar favoriza grupul de firme respective”, se arata in comunicatul de presa al DNA din data de 13 septembrie 2013. Intreaga poveste este construita in jurul  holdingului Agrofam SA Fetesti, al carui proprietar este controversatul om de afaceri, Stefan Poienaru, cercetat si urmarit penal in mai multe dosare de coruptie si evaziune fiscala.

Concret, potrivit procurorilor DNA , “ intervenția inculpatului Tanase Stelica, in schimbul sumei de 100 000 de euro,   viza anularea, de către APIA, a unui prejudiciu rezultat din incasarea nelegala, de catre grupul de firme al administratorului, ( n.r. Agrofam SA) a sumei de aproximativ 5.000.000 euro sub forma de subvenție pentru perioada 2007-2011. Apoi,  in schimbul sumei de 40.000 de euro, interventia viza eliberarea a trei adeverinte pentru grupul de firme al administratorului, din care sa rezulte ca acestea nu au debite, astfel incat firmele sa obtina un credit bancar de aproximativ 920.000 de euro, reprezentand 90% din cuantumul de 110 euro/ha (plata unica pe suprafața agricola finantata de Uniunea Europeană – SAPS), desi doua dintre firme nu indeplineau conditiile de eligibilitate. Toate aceste demersuri au fost efectuate cu sprijinul inculpatului Gîdea Vasile. Sumele de bani pretinse urmau a fi impartite intre Tanase Stelica, Gîdea Vasile, persoana intermediara si directorul executiv adjunct al APIA Calarași”.

De asemenea, “in aceeași perioadă, inculpatul Tănase Stelică l-a ajutat pe administratorul grupului de firme să îi ofere, cu titlu de mită, directorului executiv adjunct al APIA Călărași, o parte din sumele pretinse anterior, respectiv 50.000 de euro și 10.000 de euro, în scopul soluționării litigiilor existente între grupul de firme coordonat de administrator și APIA Călărași, în sensul arătat mai sus. Sumele de bani nu au mai fost remise”, se mai arata in comunicatul DNA.

Sursele noastre sustin insa ca in jurul acestui caz a fost tesuta  o intreaga inscenare,  pusa la cale, dupa cate se pare, de omul de afaceri, Stefan Poienaru, in complicitate cu un ziarist din Bucuresti, Mihai Ghezea, patronul de la “Atac la persoana”, fapt relatat si de presa locala din Calarasi. Totul a pornit de la marile probleme financiare si penale pe care le intampina patronul de la Agrofam SA. Este vorba despre datorii de milioane de euro catre bugetul de stat, catre banci sau societati private pe care le inregistreaza momentan holdingul lui Poienaru.  Dar cea mai mare durere a omului de afaceri, care are in arenda ( cu sau fara forme legale) sute de ha de teren arabil, este blocajul financiar de la APIA. Astfel, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura ii imputa omului de afaceri Stefan Poienaru returnarea a 5 milioane de euro din fondurile comunitare destinate agriculturii, bani incasati in mod ilegal.

Despre ce este vorba? SC Agrofam SA a exploatat in mod abuziv, timp de 10 ani  un teren agricol  de 1000 apartinand statului si administrat de  ADS, pe raza comunei Borcea (judetul Calarasi). Pentru ca a cultivat cereale pe aceste pamanturi ocupate ilegal, societatea lui Poienaru a incasat bani frumosi de la APIA din 2007 pana in 2011.

De abia anul trecut , Agentia s-a sesizat in acest caz si a intocmit actele legale pentru recuperarea pejudiciului creat, care ajungea la 5 milioane de euro.   Asa ca omul de afaceri  se afla in mare dificultate: nu numai ca nu mai putea sa acceseze bani de la UE pentru culturile agricole de pe terenurile sale, dar mai avea si de dat inapoi si milioane bune de euro, datorii mai vechi la stat sau la diferite societati comerciale.

In asemenea situatie, potrivit surselor noastre, confirmate  si de informatii furnizate de presa locala, Stefan Poienaru, avand ajutorul unui jurnalist din Bucuresti, Mihai Ghezea, ar fi inscenat un autodenunt la adresa unui comisar SIF si a sefului Garzii de Mediu Calarasi, pentru a scapa basma curata in urma unui posibil aranjament privind mituirea unor functionari de la APIA, care sa-l faca scapat de belele de la Agentia de Plati.

Poienaru ar fi pus la bataie 140 000 de euro mita  pentru a se salva de calvarul APIA. El doar trebuia sa gaseasca oamenii care sa “puna botul” si sa intermedieze incheierea afacerii: banii sa ajunga la responsabilii Agentiei, care apoi sa inchida ochii la datoria holdingului Agrofam. Cei care s-au aratat dispusi sa incheie un asemenea “deal” cu Poienaru pentru aceasta suma de bani,  au fost comisarul SIF Calarasi, Stelica Tanase si seful Garzii de Mediu, Vasile Gadea, buni prieteni cu Stefan Poienaru.  Asa cum spun si procurorii DNA, cei doi au utilizat traficul de influenta pe langa directorul adjunct al APIA Calarasi, Bogdan Dumitrascu, care sa-l faca scapat pe Poienaru de toate problemele sale. Astfel, potrivit procurorilor DNA “inculpatul Tanase Stelica” urma sa incaseze 100 000 de euro pentru ca APIA sa stearga datoriile lui Agrofam de 5 milioane de euro si 40 000 de euro pentru ca aceeasi APIA sa emita 3 documente care sa ateste ca holdingul lui Poenaru nu mai are datorii la stat.

Potrivit presei locale, comisarul inculpat a apelat la seful Garzii de Mediu, Vasile Gadea, pentru a ajunge la directorul adjunct al APIA, Bogdan Dumitrascu, omul care trebuia mituit si care putea rezolva situatia financiara a mosierului Poenaru. Insa, dupa cate se pare, lucrurile nu au iesit asa cum ar fi vrut patronul de la Agrofam: din cauza unor scurgeri de informatii, aranjamentul privind traficul de influenta ar fi  ajuns la urechile autoritatilor, lucru  aflat la timp de Poenaru. Fiind pus intr-o situatie delicata, Stefan Poenaru se autodenunta si ii ajuta pe procurorii DNA sa-i prinda in flagrant pe inculpatii Stelian Tanase si Vasile Gadea. Astfel,  in referatul de retinere a celor doi se spune ca inculpatii au pretins sume de bani administratorului de la Agrofam ( in speta lui Stefan Poenaru) pentru a-i rezolva problemele financiare de la APIA Calarasi.

Tot presa locala sustine ca in intreg acest scenariu, Poenaru l-ar fi avut drept  complice pe ziaristul Mihai Ghezea, un controversat ziarist din Bucuresti, patronul gazetei “Atac la persoana”. Ghezea a fost saltat de procurori in 2011 sub acuzatia de santaj, omul de afaceri Ioan Niculae acuzandu-l atunci de santaj. De asemenea, el a fost trimis in judecata alaturi de Dan Diaconescu, intr-un alt dosar de santaj prin presa.

Drept urmare, Poenaru scapa, momentan de catusele DNA, dar ramane in continuare cu situatia de la APIA, fiind nevoit sa returneze Agentiei, 5 milioane de euro.

Precizam ca am solicitat un drept la replica  domnului Stefan Poenaru, dar nu am primit un raspuns. Daca intre timp primim un punct de vedere la acest articol, o sa-l publicam.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. Alexandru
    #1 Alexandru 18 July, 2014, 16:49

    Ce ma bucur ca justitita din Romania functioneaza si si-a luat doi ani cu executare pentru cat e de cinstit !

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.