Stenograme: Cum era aranjata mita din dosarul Hidroelectrica pe filiera Mihaila-Nita-Vulpescu

Stenograme: Cum era aranjata mita din dosarul Hidroelectrica pe filiera Mihaila-Nita-Vulpescu

by October 24, 2013 0 comments

procuror-dna-exista-mai-multe-filiere-in-garda-financiara-care-stopeaza-controalele-89915[1]Consilierul ministrului delegat pentru Energie, Ioan Mihăilă, şi un director din cadrul Hidroelectrica, Eugen Brădean, au fost reţinuţi de procurorii DNA fiind acuzaţi de corupţie. Potrivit DNA, citat de EVZ.ro, Ioan Mihăilă a promis unui alt membru al CS al Hidroelectrica o mită de 1,4 milioane euro pentru ca acesta să voteze pentru un contract de peste 260 milioane euro. Intermediarul ar fi fost Brădean, director în cadrul companiei. Remus Vulpescu este denunţător în acest dosar.

Directorul de cabinet al ministrului Finanțelor, Remus Vulpescu, este denunțătorul în cazul mitei de 1,4 milioane euro de la Hidroelectrica. Denunțul la Direcția Națională Anticorupție a fost făcut ieri dimineața. Vulpescu este unul dintre membrii Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. Felicitat de EVZ că pentru că a refuzat mita de 1, 4 milioane de euro, acesta ne-a mulțumit, dar a refuzat să facă declarații legate de cazul aflat în plină desfășurare.
Potrivit procurorilor DNA, în data de 08.10.2013, în sediul Hidroelectrica,  Remus Vulpescu a fost abordat de Eugen Brădean, membru în cadrul Directoratului Hidroelectrica. Acesta i-a propus lui Vulpescu ca în schimbul sumei de 500.000 – 1.000.000 Euro, să fie de acord ca HIDROELECTRICA S.A. să încheie 3 (trei) contracte bilaterale, fiecare pe o perioadă de 4 (patru) ani, cu o societate comercială, în scopul furnizării cantităţilor de 200 MWh/h bandă, 50 MWh/h bandă, 50 MWh bandă, adică în total 10,5 TWh (10.500 GWh).

Conform procurorilor DNA, denunţătorul a mai precizat că inculpatul Brădean Eugen i-a propus suma arătată mai sus cu titlu de mită deoarece, chiar fără votul său, alţi 4 sau mai mulţi membri ai Consiliului de Supraveghere ar fi putut din punct de vedere tehnic să adopte o hotărâre favorabilă, însă aceasta ar fi fost improbabilă în cazul în care el ar fi manifestat o opoziţie fermă şi făţişă, fiind cunoscut fiind că asemenea contracte bilaterale au fost în trecut principala cauză a intrării Hidroelectrica în insolvenţă.

Cu ocazia întâlnirii din data de 11 octombrie 2013, întâlnire ce a avut loc în intervalul orar 15:25 – 16:40 în incinta restaurantului Barbizon din complexul World Trade Center – Pullman,  Eugen Brădean i-a reiterat lui  Remus Vulpescu  oferta de 700.000 – 800.000 euro în schimbul facilitării încheierii de către Hidroelectrica a unor contracte bilaterale de vânzare a energiei electrice, pe termen lung.

Societatea din Cluj

În plus, Eugen Brădean a mai precizat că este vorba de societate S.C. Energon Power and Gas din Cluj precum și că ar mai exista alte trei-petru persoane ce urmează a fi mituite, fără a dezvălui identitatea acestora și suma de bani pe care urmează să o primească fiecare dintre aceștia. În cuprinsul aceleiași discuții, Eugen Brădean, pentru a întări seriozitatea ofertei făcute, a acceptat remiterea către Remus Vulpescu  a unui avans de 20 %, aproximativ 200.000 euro, fiind dispus să negocieze cu cei care ofereau această sumă de bani, un avans mai consistent de 35%.

Redăm în continuare pasaje relevante ale discuției purtate de Eugen Brădean cu Remus Vulpescu în data de 11 octombrie 2013:

Remus Vulpescu: Și pentru zece, virgulă, cinci terra, în primul rând, că mi se pare cam puţin. Pentru că atâta iese ce mi-ai spus tu. Două sute plus două de cincizec, sunt trei sute bani. Pe patru ani sunt zece virgulă cinci terra.

Eugen Brădean: Păi, nu, eu ce-am zis, am zis doar aferent… doar la două sute. Doar la două sute(n.n. referire la cantitatea de 200 Mwh ce urma a fi ofertată de S.C. Energon Power and Gas S.R.L.). Deci, tre’ să luăm ca punct de reper două sute. Deci, două sute… adică înseamnă două sute ori opt, ori opt vin şapte sute şaizeci, ori patru. Asta înseamnă…

Remus Vulpescu:  Păi, de-asta îţi spun că sunt zece virgulă cinci terra.

Eugen Brădean:  Cu… Şi cu ăia doi. Şi cu ăia de cinci.

Remus Vulpescu: Două sute plus doi ori cincizeci.

Eugen Brădean:  Fără ăia, nu… fără ei. Excluzând ăia. Deocamdată. Adică discutăm de… fără ăia, fără ăia deocamdată.

Remus Vulpescu:  De ce?

Eugen Brădean: Păi, să vedem, întâi, dacă se fac, cum se fac. Eu sunt în aşteptare, de asta zic, pentru celelalte două.

Remus Vulpescu:  A, şi-l facem mai întâi pe ăsta de două?  Stai un pic!

Eugen Brădean: Da, hai…

…………………………………………………………………………..

Eugen Brădean:  Da, mă! Absolut! Deci, absolut! E absolut normal, sunt de acord! Normal. Deci, nu… Adică, ideea e… Noi facem nişte …[neinteligibil]… şapte sute, opt sute de mii, nouă sute de mii …[neinteligibil]… oricum, îi zici lu’ ăsta… Da’ cum e și legal, sustenabil, n-o să ne întrebe unu și altu’ după aia.

Remus Vulpescu: C-aşa? C-așa?

Eugen Brădean:  Ce-au cerut ăștia… prețuri bune sau nesimţite, că am trecut o sută treizeci …[cuvânt obscen]… din astea. Da, o.k., atuncea…

…………………………………………………………………………..

Remus Vulpescu: Deci… În primul rând, să nu fie fix aceleaşi firme de data trecută.

Eugen Brădean:  Nu…

Remus Vulpescu: Că erau ăia cu EFT care trimiteau numai din SERBIA nişte mafioţi să… îi ştie toată lumea pe ăia.

…………………………………………………………………………..

Remus Vulpescu:  Bun! Cum facem noi, că ăsta e contract care trebuie aprobat în Consiliul de Supraveghere?

Eugen Brădean:  Să… Și eu îţi propun în felul următor, paşii următori, când o să ştiu numele şi o să am draftul de contract, vin ca să ţi-l arăt. Ca să te uiţi pe contract, draftul de contract. Da? După cum am vorbit. Iar vizavi de tranzacţie, eu, cum s-a… după ce s-a semnat asta, cineva o să ia într-un cont toată suma, pentru toată lumea, ca să zic aşa, şi după aia tu-mi spui, îmi indici cum vrei să facem, de acolo, vizavi de…(n.n. referire la modalitatea concretă de primire a sumei de bani oferită cu titlu de mită).

Remus Vulpescu:  Care, bă, toată lumea?

Eugen Brădean: Cum?! Sunt trei persoane, patru persoane. În sensul ăsta. Nu pot să-ţi… Ți-am zis, chiar nu pot să-ţi dezvălui. Da’ nu…

Remus Vulpescu:  Da’ nu vreau!

Eugen Brădean: Da’ nu… da’ nu… şi nici nu… da’ n-are, n-are legătură cu tine. Nimeni nu ştie …[neinteligibil]…

Remus Vulpescu:  Păi şi eu ce garanţie am că tu…?

Eugen Brădean:  Da’ cu tine… că-ţi dau cuvântul meu, îţi dai seama! Nu se pune problema! Îţi dai seama că nu fac tâmpenii din astea. Că altă variantă n-am. Nimeni n-o   să-ţi plătească în avans, îţi dai seama. Nu-i vreun contract de consultanţă sau ceva.

Remus Vulpescu:  Aşa. Şi eu, dup-aia, dacă îmi iau ţeapă, te alerg pe tine sau ce fac?

Eugen Brădean: Da’ nu-ţi iei! Al…

Remus Vulpescu:  Nu, nu!

Eugen Brădean: Zi propunerea ta, atuncea, na! Şi o pun, o ridic. Nu-i problemă. Că oricum eu nu folosesc numele tău, îţi dai seama, nu se pune preoblema. Asta e numai între mine şi tine. Nici…

Remus Vulpescu:  Nici…

Eugen Brădean:  Absolut nimeni nu s-ar… şti. Zi-mi propunerea ta şi ce pro…care e propunerea ta, aşa zic și eu mai departe. Nu-i problemă.

Remus Vulpescu:   Nu. Nu. Deci… în nici un caz nu merg pe încredere.

Eugen Brădean: Zi-mi tu cum?

Remus Vulpescu:   Nici cu tine nici cu nimeni.

Eugen Brădean: Zi tu cum, na?! Zi tu cum, na?! E dreptul tău şi e… na! Zi tu cum şi pun problema aşa.

Remus Vulpescu:   Păi, nu! Hai să fa… hai să facem aşa, ca să fie cât de cât corect pentru toată lumea.

Eugen Brădean:  Zi!

Remus Vulpescu:  Vii cu contractul, ne uităm ce fel de contract urmează să meciuieşti…

Eugen Brădean:  Da.

Remus Vulpescu:  Pentru că, în afară de preţ, mai sunt toate clauzele importante, da?

Eugen Brădean: Normal.

Remus Vulpescu:  Ca să nu ne blocăm în alte probleme juridice sau…

Eugen Brădean:  Corect, corect, corect.

Remus Vulpescu:   Garanţii… Să arate bine contractul.

Eugen Brădean:  Îhî. Bine. Garanţii n-au ce să ofere, că-ţi plătesc în avans. Ştii?

Remus Vulpescu:  O.k.! O lună.

Eugen Brădean:  În… mereu. Nu o lună. Mereu îţi plătesc. Ei îţi plătesc în avans.

Remus Vulpescu:  În fiecare lună.

Eugen Brădean:   Da, în fiecare lună.

Remus Vulpescu:  A, bun. Ok.!

Eugen Brădean:  Deci, n-ai cum să le ceri eligii dacă îţi plătesc înainte de livrare, ştii?

Remus Vulpescu:  Bun.

Eugen Brădean: Bun.

Remus Vulpescu:  E-n regulă. De asemenea, vreau să vedem să nu aibă clauză de denunţare unilaterală, de-a… un preaviz de, de două, trei, cinci, douăzeci de, treizeci de zile…

Eugen Brădean: Îhm…

Eugen Brădean: Deci, eu presupun că, în afară de cei patru, cum ar veni, este… părerea mea este şi NIŢĂ(ministrul delegat pentru Energie în Guvernul României) inclus şi… probabil încă… probabil, vreun băiat cu ochii albaştri …[neinteligibil]…

Eugen Brădean: Şi ei sunt convinşi…

Remus Vulpescu: Hm?

Eugen Brădean:Presupun că mai e şi vreun alt băiat cu ochii albaştri, probabil, cumva, care-l protejează pe el şi nu ştiu ce ci… Acuma, cine, nu ştiu.

Remus Vulpescu: Păi, bine, bă, şi dacă ăştia se închid din alţi bani şi nouă ne dau ţeapă după ce noi am aprobat în CS şi tu ai luat contractu’?

Eugen Brădean: M-am gândit şi eu. Crezi că mie îmi convine? Eu am pus problema prima dată, da’… mi s-a spus: „Bă, nu se poate. Tre’ să ai încredere.” Da’ acuma, dacă o pun… chiar dacă, normal, nu ştie nimeni de numele tău, dacă o pun, o pun din nou. Şi le zic: „Bă, mai m-am gândit. Nu vreau şi nu ştiu ce…” Vedem ce zic, ştii? Forţez un pic. N-am avea nimic de pierdut, oricum, dacă forţăm acum. Vedem ce zic. Depinde… probabil depinde şi de avansul care îl vroiai tu. Tu crezi că mie nu mi-ar conveni ca să iau avans? Îţi dai seama că mi-ar conveni. Dar n-au vrut. Da’ n-au vrut.

Eugen Brădean:Ba da, normal! Îţi dai seama că mi se pare, logic! Mi se pare corect. Şi o pun. O pun aşa. Şi n-o pun cu douăzeci. O pun cu treizeci şi cinci. Să vedem ce zic. Ca să ajung, dacă e mult, la douăzeci.(n.n. referire la procentul din suma totală oferită de Brădean Eugen)

Remus Vulpescu: Da.

Eugen Brădean:Păi, nu?

Remus Vulpescu: Asta negociezi tu, nu…

Eugen Brădean:Da, îi negociez, dar îţi zic ţie.

Remus Vulpescu:  Eu îţi zic ţie ca să ştii unde ne oprim.

Eugen Brădean:Da, da. Ok. Rămâne aşa.

Remus Vulpescu: Bun. Şi asta când se poate întâmpla?

Eugen Brădean: Destul de repede. Eu estimez că undeva în următoarea săptămână.

Remus Vulpescu:  Ce să se-ntâmple în următoarea săptămână?

Eugen Brădean:Să… să… să vină, să vină cu propunerea fin… finală, cu draftul de contract.

Remus Vulpescu:  Aşa.

Eugen Brădean:Şi să aştepte ok-ul meu, al nostru, că e în regulă ca să-l urce pe OPCOM.

Remus Vulpescu:  Ok. Da’…

..

Remus Vulpescu:  Păi, da’ tu nu ştii cu cine ai vorbit?

Eugen Brădean: Ba da, da’… nu mi-au zis. Mi-au zis că-s mai multe, să vedem care dintre ele şi nu ştiu ce. Condiţia am pus-o care ai zis-o şi tu: „Domn’e, să nu fie din ăia vechi!” Şi mi-au zis: „Da, sunt mai multe în ăla. O să-ţi comunicăm numele în câteva zile.” Da’ eu presupun că de ei e vorba şi îţi spun de ce presupun: pentru că, probabil că oricum ştii sau dacă nu ştii îţi spun, acolo sunt un mănunchi de oameni de la… numai… de la toate cele trei partide reprezentative şi …[neinteligibil]… și alții. Sunt, eu un… un spectru… un nucleu dur, ca să zic aşa. Şi e pe zona CLUJ, ca să zic aşa. E acel nucleu dur. Asta e aici. Eu presupun… înclin nouăzeci la sută că ei sunt. Da’ vedem. Şi e ok dacă-i aşa. M-am uitat, adică nu… n-are trebui să fie probleme…

Remus Vulpescu: Bă, ăştia se …[cuvânt obscen]… pe noi, bă! Î… bă… Noi semnăm că le aprobăm contractul şi dup-aia, dacă ne luăm ţeapă ce-am făcut?

Eugen Brădean: Eu s… sunt de acord cu tine, de asta sunt de acord şi spun de propunerea asta şi o să le mai zic, negociem, vedem.

Remus Vulpescu: Nici măcar nu poţi să te duci la ei să le zici „Bună ziua!”, dup-aia, că…

Eugen Brădean:Ştiu, ştiu. M-am gândit şi eu. Ţi-am zis că, din prima, am pus şi eu condiţie: „Domn’e, că nu se poate…”

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.