Traian Basescu: Victor Ponta e un mitoman. A reusit sa decredibilizeze progresele Romaniei facute in ultimii ani

Traian Basescu: Victor Ponta e un mitoman. A reusit sa decredibilizeze progresele Romaniei facute in ultimii ani

by October 8, 2013 0 comments

cabinetul-ponta-s-a-pus-pe-treaba-astazi-noii-ministri-pun-la-punct-o-noua-scrisoare-de-intentie-catre-fmi-144470[1]Preşedintele Traian Băsescu a criticat în termeni extrem de duri activitatea premierului şi a preşedintelui Senatului. Într-o declaraţie de presă susţinută, marţi, la Palatul Cotroceni, Băsescu i-a acuzat pe cei doi lideri că, prin acţiunile lor, afectează, în mod evident, progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani. “Antonescu şi Ponta au reuşit să decredibilizeze consistent progresele statului român prin atitudine, fapte, minciună. Limbajul dublu e catastrofal pentru România, şi occidentalii îl sesizează!”, a spus preşedintele.

Felicit CSM cu promptitudinea cu care a reacţionat la solicitarea unui procuror de a-i apăra reputaţia.

Legat de acordul de colaborare instituţională pe care unii abia acum îl descoperă, inclusiv CSM. Ce cuprinde acordul. Am transmis CSM o copie, deşi el e pe site-ul Preşedinţiei din 14 dec. 2012.

Voi face câteva comentarii generale. Mulţi se întreabă de ce a fost necesar. Din păcate pentru România, actorii principali ai loviturii de stat, Ponta şi Antonescu, au câştigat zdrobitor alegerile din nov. 2012. Ca om politic cu experienţă am înţeles că asta însemna un blocaj al relaţiilor României cu alte state şi o puternică suspiciune legată de capacitatea noii puteri de a urma cursul democratic care a îănsemnat inclusiv consolidarea nstituţiilor statului de drept. Nu a venit de la nicio cancelarie propunerea pactului, a fost o idee a consilierilor care îşi puneau problema cum facem ca România să rămână cu uşile deschise. Am găsit această soluţie propusă imediat după invalidarea referendumului.

Ca atare, România a optat ca primii oameni în stat să fie şi primii responsabili de lovitura de stat din vara lui 2012 şi atunci mi s-a părut rezonabil să întind o mână de ajutor României.

Amândoi sunt ca 2 bebeluşi din punct de vedere al înţelegerii funcţionării unui stat democrativ. Antonescu este încă profund nefrecventabil, cum era şi Ponta dacă nu semna Acordul care spune să respectăm Constituţia.

Pentru că am vorbit şi de nerespectarea Acordului, dar aş fi lăsat pentru mâine dezbaterea, voi citi câteva elemente că poate şi în condiţiile în care am trimis acordul la CSm s-ar putea să fie un membru CSm care să nu-l citească. La cap. Independenţa justiţiei – respectul pentru valorile constituţionale şi pentru instituţiile fundamentale ale statului, înecpând cu justiţia care nu trebuie să fie atacată şi astfel delegitimată.

Consolidarea independenţei justiţiei în raport cu influenţa politică – când premierul ordonă ‘Schimbaţi un procuror-şef care e cu delegaţie şi puneţi omul meu’, mai suntem în faţa consolidării independenţei justiţiei?

Domnul Ghiţă trebuie să purceadă la a achiziţiona televiziuni şi radiouri şi atunci dăm o ordonanţă de urgenţă cu caractar discriminatoriu pentru ţintele lui Ghiţă şi Ponta. Avocatul Poporului a anunţat azi că reflectează. Dânsul gândeşte…

Acordul reflectă o mare îngrijorare a mea, că aceţti oameni nu vor respecta Constituţia şi legile, aşa cum se confirmă.

Sunt foarte multe domenii în care cele două segmente ale puterii executive – preşedinte şi guvern – au atribuţiuni. Spre ex: decorare, avansarea la gradul de general, numirea în funcţii de conducere în parchete, numirea ambasadorilor. În toate aceste situaţii, propunerea pleacă de la executiv, au parcurs intermediar sau vin direct la preşedinte, pentru materializarea lor prin decret. Dacă există rea-credinţă, oricare îl poate bloca pe celălalt într-un astfel de proces. “Dacă sunt puncte de vedere diferite va avea prioritate decidentul final.” Aceasta este şi situaţia în cazul procurorilor. Riscul e să-i expune pe oameni,CSM să dea aviz consultativ, să ajungă la mine şi să spun “nu”. Consultarea în situaţii în care preşedintele nu are opţiuni politice la fel cu majoritatea parlamentară e necesară.

Faptul că sunt doi politicieni – preşedintele şi ministrul Justiţiei, nu ştiu de ce se bagă premierul, e un abuz – era mai bine ca ministrul Justiţiei să nu execute ordinul premierului, ci să aibă o discuţie cu mine pe nominalizări. Aş fi avut o singură întrebare: ‘Ai ţinut cont de propunerea şefului instituţiei respective?’ Am susţinut întotdeauna propunerile care au avut suportul şefului instituţiei, pentru că el e cel care lucrează cu procurorul respectiv. Cum poţi desemna un şef de secţie la DNA sau DIICOT pe care şeful instituţiei nu-l vrea? Nu va putea lucra cu el. Această prevedere legată de preeminenţa decidentului final are rolul să deblocheze lucrurile. Până la acest incident a funcţionar perfect.

Acordul trebuie respectat pentru consolidarea credibilităţii instituţiilor.

Să nu fie vreun semn de întrebbare: am o singură propunere pentru un adjunct de şef de secţie, făcută din timpul lui Morar, căreia nu i-am dat niciun rezultat. Nici n-am vrut să-l jignesc, nici să-mi impun un punct de vedere. Poate că e un detaliu care nu trebuia spus public, dar nu văd ce avem de ascuns.

Politica externă: Acordul obligă la consultarea preşedintelui la orice deplasare, atât la Consiliul Uniunii Europene, cât şi în deplasările individuale ale premierului. În deplasările externe, făcute de premier, multe la umăr, foarte rău e că le-a făcut prost. Cu raniţa încălcată de plagiate, a crezut că dacă spui “România”… Rezultatele vor fi cele pe care i le amintesc public: în toate deplasările fără mandat, Ponta a ţinut să se ducă în Azerbaijan. Rezultatul, extraordinar: am pierdut Nabucco. A cerut să fie în Kazahstan – a cedat 400 mil dolari din datoria Rompetrol faţă de România. A venit că vrea să meargă la consiliul european pe energie. A avut mandat să susţină Nabucco în Consiliu. N-a ştiut cum să facă să fie introdus în documentul consiliului că Nabucco e prioritar. S-a întors cum s-a dus, adică s-a plimbat cu avionul. Nu e puţin lucru să te dai cu avionul eventual pe banii lui Ghiţă! Nu mai vorbim de poziţia pe Siria, unde era cel care condamna şi declara guvernul sirian ilegitim, iar azi SUA şi Federaţia Rusă stau la masă cu acel guvern.

Vă rog să vedeţi decizia 784/2012 a CCR: Vreau să înţelegeţi că îngrijorarea mea e majoră legată de nerespectarea acordului. Tot ce ţine de justiţie a deveni parte a MCV. Cancelariile l-au luat în serios. Pe punctul de cea mai mare sensibilitate, justiţia şi statul de drept, nu voi face nicio concesie pentru că înseamnă că împreună am semnat, împreună trecem sub tăcere în revenirea clienţilor politici în funcţii de conducere în parchete. Ar fi dramatic să facem paşi înapoi, să revenim la vremea Stănoiu, Năstase & co.

Antonescu şi Ponta au reuşit să decredibilizeze consistent progresele statului român prin atitudine, fapte, minciună. Limbajul dublu e catastrofal pentru România şi occidentalii îl sesizează! Oamenii aceştia sacrifică interesele de credibilitate ale României pentru interesele lor interne.

Nu-mi voi menţine semnătura pe un acord pe care împreună să minţim partenerii noştri. Aşa cum am fost, mi-am câştigat prestigiu că ce spun fac. Nu pot sta în remorca unui mitoman ca Ponta şi să fim etichetaţi la fel. omul acesta râde, e un Oprescu de mai proastă calitate. Oprescu are mai mult umor. Nici ăla nu face nimic… Ponta se pare că nu e chiar de pe malul Dâmboviţei şi mai neevoluat în modul în care exersează clovneria la nivel de şef de guvern.

Face pactul pulbere în comportament! Când voi decide săp-mi ridic semnătura, o voi face cu toată convingerea şi informând public de ce. Un pact care nu se mai respectă e golit de conţinut. Poate şi el are să-mi reproşeze încălcări, sunt dispus să le discutăm. M-am ferit să-l încalc pentru că-i ştiu valoarea.

Despre MCV: E foarte clar că justiţia şi-a făcut după mine treaba şi nu va avea, dacă nu se întâmplă nimic până în decembrie, observaţii, ci cred eu că, fie că vorbim de DNA, Înalta Curte, DIICOT, vor fi rezultate pozitive. Rău va fi la respectarea statului de drept de către guvern şi Parlament – Guvernul, prin multitudinea de ordonanţe de urgenţă nejustificate, Parlamentul, prin poziţiile succesive pe care le are pe orice încercare de ridicare a imunităţii.

Ieri m-am păcălit cu demisia lui Vosganian, mi se părea un act de onoare, dar e unul de profundă laşitate. Azi vedem un Vosganian care ar fi dat şi 10 funţii de ministru numai să nu-şi piardă imunitatea. Proastă calitate de politician! N-a păcălit pe nimeni.

Dosarul referendumului: Am citit parte din rechizitoriu, o voi face integral până mâine pentru că prezintă o epopee a furtului în campanii. Cu acelaşi mecanism am mai furat o dată, cel puţin în 2009. În 2004 am suspectat calculatorul. PSD a utilizat acelaşi mecanism de furt. Apoi tot ei strigau ‘Noi am furat mai puţin!’. În 2009 am ştiut, am avut prea puţine probe. Şi atunci am avut un singur reprezentant în secţiile de votare. Ştiu că şi atunci au fraudat masiv votul. Dar, spun asta pentru că în rechizitoriu sunt descrise probe, cred că privind rechizitoriul, nu Dragnea trebuie să fie ţinta, ci cum promovăm o legislaţie care să nu mai permită furtul la aleger. DNA a avut răbdare să ancheteze un număr mare se cecţii de votare în care s-au produs fraude. Suntem capabili să generăm o lege care să prevină fraudarea alegerilor? Cred că acesta e cel mai mare câştig al acestui dosar politic, cel mai puternic pilon al politicii – alegerile libere – problema e dacă vom citi acest rechititoriu, vom fi capabili să scriem o lege care să prevină fraudarea alegerilor? Personal nu sunt de acord să spunem dosar politic. e un dosar penal. Dar e un dosar care îmbracă cel mai important act politic dintr-un stat democratic: alegerile.

Ce citim în rechizitoriu e o poză a modului cum se fraudează alegerile. La fel au fost fraudate şi prezidenţialele din 2009. Resping orice joc murdar în care un politician va spune ‘Au fost anchetaţi cei care au votat pentru demitere’. Nu, au fost anchetaţi cei care au încălcat legea.

Poate e bine ca premierul să aibă în vedere că nu e bine să-ţi legi de picioare un Ghiţă!

 

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<