Cum este capusat ADS-ul in judetul Calarasi. O noua afacere marca Stefan Poienaru

Cum este capusat ADS-ul in judetul Calarasi. O noua afacere marca Stefan Poienaru

by November 28, 2013 0 comments

11300stefan-poienaru-1[1]Noi dezvaluiri din lumea tenebroasa a  omul de afaceri, Stefan Poienaru. Acesta, partener de business cu fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia a gasit noi formule de a tepui Agentia Domeniilor Statului, utilizand pamanturile statului, pentru a se imbogati “fara dreapta justitificare”. Este vorba despre explotarea la limita legii a aproape 2000 de ha de teren,   in judetul Calarasi, localitatea Borcea ( in apropiere de Nana, devenita celebra dupa ce fiica lui Traian Basescu a cumparat in aceasta zona, 300 de ha).  Parlamentarii din comisia speciala care urmeaza sa fie infiintata,  ar trebui sa extinda investigatia, pornind de la cazul Nana, in tot judetul, unde, vor descoperi multe nereguli infaptuite cu terenurile statului sau in urma procesului de retrocedare, de multe ori in combinatie cu autoritatile locale.

In situatia de fata este vorba despre unele aranjamente puse la cale de Stefan Poienaru,  pentru a ocupa aproape 2000 de ha de teren arabil aflat in proprietatea statului, pamant fertile din zona Baraganului, care i-au adus timp de 8 ani,  venituri grase si pentru care a incasat bani frumosi de la APIA. Acest caz este prezentat intr-o nota de control intocmita de Ministerul Agriculturii, pe data de 24 aprilie a.c.,  document care a ajuns pe masa ministrului Daniel Constantin si a conducerii APIA.

Un cetatean de la bloc primeste 2000 de ha teren arabil de la ADS

Astfel, potrivit inspectorilor de control, ADS a semnat in 2003, pe 20 aprilie, “in calitate de concedent”, cu o persoana fizica,pe nume  Corneliu Valeanu, din localitatea Fetesti, “in calitate de concesionar”.   “Obiectul contractului l-a constituit transmiterea dreptului si a obligatiei de exploatare a terenului cu destinatie agricola in suprafata totala de 1897,13 ha, avand categoria de folosinta teren arabil in perimetrul localitatii Borcea, judetul Calarasi. Constituie de asemenea obiect al contractului transmiterea dreptului de exploatare si a obligatiei de a intretine a suprafetei de 504,62 ha teren neagricol din care: 1,46 ha de vegetatie forestiera, 55,84 ha constructii si instalatii, 45,08 ha drumuri tehnologice si de exploatare si 402,25 ha terenuri neproductive care pot fi amenajate si folosite pentru productia Agricola in suprafata ”, se arata in nota de control.  Contractul era semnat pe 49 de ani, iar redeventa anuala era stabilita pentru cantitatea de 435 kg grau STAS 813/68/ha. Pana aici totul in regula.

Terenul ADS ajunge pe mana lui Stefan Poienaru

De abia acum incepe jocul cu legea romana. Cel care a concesionat terenul de la ADS, Corneliu Valeanu, un cetatean din Fetesti, care locuieste intr-un apartament de bloc, fara firma, fara utilaje agricole, dar care a primit pe mana peste 2000 ha de teren agricol pentru exploatare,  incheie, pe 31 martie 2005,  un  contract de asociere in participatiune cu SC Agrofam Prod SRL, firma detinuta de omul de afaceri, Stefan Poienaru, pentru “explotarea in comun a suprafatei de teren pusa de dispozitie de asociatul participant in scopul obtinerii unor productii performante”.

Obiectul asocierii  era “asigurarea de asociatul administrator a unui management eficient pentru explotarea terenului agricol de 1897 ha teren agricol pus la dispozitie de catre asociatul participant”, adica exact terenul de la ADS primit in concesiune de Corneliu Valeanu. In acelasi contract se mai prevede ca “partile convin ca asociatul administrator sa beneficieze de orice sprijin agricol si eventuale despagubiri acordate de stat conforma Legii 381/2002 precum si de alte drepturi financiare cuvenite ca urmare a exploatarii terenului agricol in suprafata de 1897”.

Subventiile APIA ajung tot in buzunaru mosierului

Cu alte cuvinte, locatarul de la Fetesti pune la dispozitia firmei lui Stefan Poienaru intreg terenul agricol din Calarasi ( comuna Borcea), luat in concesiune de la ADS, iar SC Agrofam va lucra pamantul arabil si va beneficia de toate rodurile pamanului rezultat in explotarea sa. De asemenea, aceeasi societate va primi toate subventiile acordate de statul roman sau de Bruxelles pentru explotarea celor 2000 de ha din proprietatea ADS.

In nota de control se spune ca “durata contractului de asociere in participatiune (n.r. intre Corneliu Valeanu si SC Agrofam SRL) nr 59/31.03.2005, a fost stabilit initial pentru 2 ani agricoli ( 2005-2006 si 2006-2007), ulterior prelungindu-se printr-un act aditional incheiat in data de 20.07.2007, astfel contractul de asociere devenind valabil pana in data de 31.08.2017”.

Inspectorii Corpului de Control al Ministerului Agriculturii, atrag , insa atentia asupra faradelegii infaptuite de catre SC Agrofam, prin exploatarea celor 2000 de ha din proprietatea statului, prin contractul de subconcesiune incheiat de societatea lui Poienaru si Corneliu Valeanu.

Legea concesiunii a fost incalcata

“Prin contractul de concesiune nr.11/20.05.2003 incheiat intre Agentia Domeniilor Statului, in calitate de concedent si Corneliu Valeanu, in calitate de concesionar, la capitolul 7, art 7.1.1 – Obligatia concesionarului, se arata ca  Valeanu “este obligat sa exploateze in mod direct terenurile cu destinatie agricola care fac obiectul conceiunii, inclusiv bunurile prevazute la pct 2.4., pe riscul si pe raspunderea sa si sa depuna toate eforturile pentru a-si mentine sau spori capacitatea de a realiza obligatiile contractuale”.

De asemenea, in nota de control se precizeaza ca acelasi Valeanu, in calitate de concesionar, “nu poate subconcesiona activitatea de exploatare a terenului agricol”. In acelasi timp, potrivit notei de control, in contractul incheiat de Corneliu Valeanu cu ADS, se precizeaza: “Concesionarul nu va putea incheia cu terti niciun fel de contract care are ca obiect explotarea terenului cu destinatie agricola decat cu acordul prealabil al concedentului, prin derogare de la prevederile pct.7.1.1. pentru motive tehnice”.

Inspectoriii sustin ca prin adresa nr. 237.041/23.04.2013, Directia Generala de Control si Antifrauda (DGCA) din cadrul Ministerului Agriculturii a solicitat ADS sa verifice daca pe perioada derularii contractului de concesiune, “s-a solicitat din partea domnului Corneliu Valeanu, in calitate de concesionar acordul privind incheierea de catre acesta de contracte cu terti, asa cum prevede contractul”. Raspunsul a venit prin adresa  nr.136.561/23.04.2013: “ADS a comunicat DGCA faptul ca la dosarul de urmarire a contractului aflat in evidenta Directiei Strategie, Managementul Datelor si Activitatilor nu exista nicio solicitare din partea concesionarului referitoare la incheierea unor contracte cu terti”.

O posibila actiune premeditata

Drept urmare, rezulta foarte clar frauda infaptuita de Stefan Poienaru, in cardasie cu locatarul Corneliu Valeanu. Din faptele prezentate de nota de control, se poate ajunge la concluzia ca totul a fost premeditat: individul Valeanu, un simplu cetatean, fara firma, fara utilaje agricole intra in posesia a 2000 de ha de teren arabil in inima Barganului, fiind vorba de un pamant foarte fertil cu rezultate foarte bune in explotarea agricola.

Taman, acesta, peste noapte, incheie un contract de subinchiriere a celor 2000 de ha cu puternicul om de afacere , Stefan Poienaru, unul dintre cei mai mari mosieri din tara. Trebuie mentionat, in acest sens ca Poienaru este concitadin cu Valeanu, cei doi fiind de loc din Fetesti (judetul Ialomita). Oricum, contractul de concesiune incheiat intre Corneliu Valeanu si ADS ridica mari semne de intrebare, care pot transmite suspiciunea  unei complicitati a conducerii Agentiei Domeniilor Statului.

Oare cum a ajuns ADS sa dea pe mana unei persoane fizice, cu domiciliul intr-un apartament de bloc, sub arenda, 2000 de ha in judetul Calarasi, fara sa dispuna de o infrastructura necesara pentru explotarea acestui teren agricol? De asemenea, ne punem intrebarea legitima cum de ADS nu s-a autosesizat timp de 10 ani asupra acestui contract si cum Ministerul Agriculturii nu a efectuat in aceasta perioada vreun control in acest sens?

Trebuie precizat ca firma lui Stefan Poienaru a beneficiat de toate subventiile acordate de APIA pentru exploatarea agricola a celor 2000 de ha, teren proprietatea statului. In cei 8 ani, firma SC Agrofam a incasat de la Agentia de Plati, in jur de 1,8 milioane de euro ( 160/ha inmultit cu 2000 ha, inmultit cu 8 ani , 2005-2013), bani incasati ilegal si care ar trebui returnati. De altfel, in nota de control a inspectorilor de la MInisterul Agriculturii, se solicita verificari la APIA “pentru a stabili daca s-au respectat conditiile legale de acordare a subventiei pentru suprafata care face obiectul Contractului de consesiune nr 11/20.05.2003”.

Stefan Poienaru este un cunoscut musteriu al ADS, implicat in multe dosare penale privind exploatarea in afara legii a numeroase ha din proprietatea statului ( el pierzand de curand un process cu ADS in acest sens), si inregistrand utilizarea frauduloasa a milioane de euro de la APIA. De asemenea, acesta este partener de afaceri cu fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, cercetat penal intr-un dosar de devalizare a Instituutlui de Cercetari Agricole Fundulea, dar si un bun prieten cu consilierul presidential, Adrian Radulescu.

Pentru mai multe informatii cititi si alte articole: (http://ancheteonline.ro/2013/10/rechizitoriul-procurorilor-cum-s-a-transformat-stefan-poienaru-din-inculpat-in-denuntator/)

(http://ancheteonline.ro/2012/10/premiera-ads-a-recuperat-in-instanta-1000-de-ha-teren-agricol-exploatat-ilegal-de-omul-de-afaceri-stefan-poienaru-prejudiciul-peste-6-milioane-de-euro/)

(http://ancheteonline.ro/2013/11/lumea-afacerilor-lui-stelian-fuia-unde-se-termina-politica-si-incep-infractiunile/)

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<