Claudiu Saftoiu si-a dat demisia de la conducerea TVR

Claudiu Saftoiu si-a dat demisia de la conducerea TVR

by December 10, 2013 0 comments

imagesCA73DLJHPresedintele-director general al TVR, Claudiu Saftoiu, si-a dat marti demisia, cu putin timp inainte ca raportul de activitate al institutiei sa fie discutat in Parlament, potrivit surselor HotNews.ro. O respingere a raportului ar fi insemnat demiterea de drept Consiliului de Administratie al TVR, inclusiv a presedintelui Claudiu Saftoiu. Acesta a transmis Parlamentului o scrisoare prin care solicita “dispunerea masurilor necesare in vedere absolvirii mele de responsabilitatile conferite” prin numirea in functia de presedinte al TVR. Potrivit scrisorii transmise de TVR el apeleaza la parlamentari sa nu respinga raportul de activitate si sa mentina actualul Consiliu de Administratie, pentru a “evita o situatie fara iesire pentru Televiziunea Romana.

Vezi in text scrisoarea lui Claudiu Saftoiu:

Domnule Presedinte al Senatului,

Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor,

Solicit dispunerea masurilor necesare in vederea absolvirii mele de responsabilitatile conferite prin Hotararile Parlamentului Romaniei nr. 37/2012, respectiv nr. 40/2012, privind numirea consiliului de administratie al Societatii Romane de Televiziune si a presedintelui acesteia.

Apelez la puterea Parlamentului Romaniei ca, prin votul sau, sa mentina in atributii organismul deliberativ al Televiziunii Publice, Consiliul de Administratie si astfel sa evite o situatie fara iesire pentru Televiziunea Romana prin respingerea Raportului de Activitate aferent anului 2012.

Consider necesare urmatoarele precizari:

–       imposibilitatea respectarii tuturor obligatiilor asumate in Programul de redresare economica a SRTv, aprobat prin Memorandumul Guvernului Romaniei;

–       neadoptarea, in decursul mandatului, a modificarilor legislative necesare pe textul legii de functionare a Societatii Romane de Televiziune, serviciu public de interes national, periclitand astfel nu doar implementarea planului de redresare economica in cuprinsul careia exista un capitol de lege ferenda,  ci si difuzarea programelor sale;

–       neaprobarea, cu ocazia dezbaterilor si adoptarii Legii Bugetului de Stat pe anul 2014, a amendamentelor conditie sine qua non pentru revenirea SRTv in peisajul mediatic din Republica Moldova;

–       aducerea unei grave atingeri a drepturilor platitorilor de taxa tv, prin afectarea posibilitatii de receptie a programului TVR2 al SRTv pentru publicul telespectator, prin Hotararea Guvernului nr. 403/2013, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 400 din 3 iulie 2013 prin care se aproba ¬Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national¬.

Serviciul public de televiziune trebuie sa beneficieze de toate mijloacele necesare, adaptate imprejurarilor, in vederea asigurarii accesului direct, permanent si fara distorsiuni la informatiile si mesajele destinate tuturor cetatenilor prin transmisia semnalului pe cale terestra sau digital-terestra. Consecintele starii de drept si de fapt existente sunt legate de imposibilitatea televiziunii publice de a-si indeplini misiunea in conditii de minima normalitate, mai ales in contextul acestei perpetuate situatii de criza. Astfel:

–          repetatele demersuri facute pe durata mandatului nu au primit solutionari concrete, doar responsabilizarea excesiva a conducerii deliberative si executive a SRTv, astfel incat nicio propunere de amendare a legii nu a fost insusita (in materia depolitizarii, in materia redefinirii beneficiarilor serviciului public de televiziune, in materia dezvoltarii organizationale);

–          conform indicatorilor bugetari comunicati si sustinuti recent de ministerul de resort, situatia persista ¬ in forma atenuata doar prin artificiul redistribuirii interne –  si in legea bugetului pentru anul 2014, fara sa se fi acceptat macar atat de necesara redefinire a capitolelor bugetare;

–          in calitate de ordonator principal de credite pentru fondurile alocate de la bugetul de stat pentru transportul de semnal am epuizat posibilitatile legale de a ma conforma recomandarilor primite in locul implicarii responsabile din partea autoritatilor abilitate, strategia neoferind nicio solutie alternativa, mai cu seama pentru gospodariile cu venituri mici si mijlocii.

Mandatul presedintelui director general al Societatii Romane de Televiziune nu se intinde pana la asistarea la decizii care ar putea afecta dreptul constitutional la informatie al tuturor cetatenilor Romaniei fata de care serviciul public de televiziune are nu doar obligatii legale ci si de natura morala. Nu am dreptul sa-mi asum o conduita care sa afecteze intreaga comunitate romaneasca din tara si diaspora.

Multumesc colegilor din Consiliul de Administratie, din Comitetul Director si din intreaga corporatie aducand calduroase multumiri tuturor celor care au contribuit la indeplinirea responsabilitatilor derivate din calitatea de presedinte al Consiliului de Administratie si Director General al SRTv in aceasta perioada de grele incercari. Nu in ultimul rand, doresc sa imi exprim si pe aceasta cale compasiunea fata de toate familiile care au fost afectate de disponibilizarile din cadrul procesului de restructurare a TVR.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.