Daniel Chitoiu: CEC este pe pierdere neta si nu si-a atins obiectivele

Daniel Chitoiu: CEC este pe pierdere neta si nu si-a atins obiectivele

by December 9, 2013 0 comments

daniel-chitoiu-liviu-chirica[1]CEC Bank nu si-a indeplinit parametrii pe care si i-a asumat. Banca este pe pierdere neta, creditarea e la un nivel de 93% din tinta asumata. Eu primeam zilnic indicatorii bancii ma intalneam lunar cu dl. presedinte Ghetea care imi prezenta indicatorii in asa fel incat totul parea tot mai bine de la o luna la alta. Vom opera modificari in statutul bancii”, a declarat ministrul Finantelor Daniel Chitoiu la iesirea de la audierile Comisiei care analizeaza activitatea CEC Bank.

Comisia de ancheta a solicitat pana miercuri prezentarea unui punct de vedere oficial din partea BNR cu privire la dreptul presedintelui CEC Bank de a furniza informatii suplimentare in acest caz, un punct de vedere similar fiind solicitat si unei autoritati bancare externe, au mai declarat membri ai comisiei.

Presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Cosmin Nicula, a amintit inainte de incepere lucrarilor ca documentele cerute initial de comisie au fost trimise si urmeaza sa fie analizate de senatori.

Cosmin Nicula a tinut sa precizeze ca ancheta facuta de Comisia de buget-finante nu vizeaza creditul luat de Ioana Basescu pentru achizitionarea terenului din Calarasi: “Nu discutam despre terenul Ioanei Basescu, aceasta comisie are rolul de a analiza activitatea manageriala a CEC. Eu nu am in vedere analizarea creditelor date de catre CEC persoanelor fizice sau juridice din Romania, pe mine ma intereseaza activitatea manageriala a conducerii acestei institutii”.

Despre faptul ca infiintarea comisiei a avut legatura cu scandalul creditului luat de Ioana Basescu de la CEC Bank, Cosmin Nicula a comentat: “Ne-am sesizat tocmai in urma ultimelor evenimente pe care le-am vazut pe televizor. Trebuie sa tinem cont de faptul ca CEC este o banca a statului roman, cu capital integral romanesc, si mi se pare absolut normal ca ei sa vina sa dea niste explicatii unei comisii parlamentare”, a spus Nicula.

El a mai aratat ca toate concluziile comisiei vor fi cuprinse intr-un raport care va fi prezentat pana pe data de 18 decembrie Biroului Permanent al Senatului.

Presedintele comisiei a mai mentionat ca in raport nu se vor face recomandari, acesta fiind atributul conducerii Senatului.

“Eu nu pot sa fac recomandari, nu imi permite Regulamentul Senatului. Decizia aceasta o ia Biroul Permanent al Senatului, urmare a raportului pe care eu o sa il depun. Senatul poate sa decida mai departe ce va face cu acest raport. Nu stiu ce decizie vor lua colegii mei”, a spus Cosmin Nicula.

El a mai aratat ca CEC Bank este subordonata, intr-adevar, Ministerului de Finante, dar “si Ministerul de Finante face parte dintr-un Guvern care vine in fata Parlamentului sa dea, din cand in cand, niste explicatii”.

Intrebat despre impactul infiintarii unei noi comisii de ancheta, de data aceasta a celor doua Camere, care sa ancheteze tot creditului luat de fiica presedintelui Traian Basescu, Cosmin Nicula a raspuns: “Nu ma deranjeaza, atat timp cat stim cu totii ca acea comisie speciala la nivelul Parlamentului are cu totul si cu totul alt obiect de activitate”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.