Fostul sef al CJ Buzau, senatorul Victor Mocanu a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu

Fostul sef al CJ Buzau, senatorul Victor Mocanu a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu

by December 20, 2013 0 comments

imagesCAUT4VBDSenatorul PSD Victor Mocanu a fost trimis in judecata de procurorii DNA, sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice, pentru o serie de contracte ilegale incheiate in perioada in care era presedinte al consiliului judetean Buzau. Alaturi de acesta, au mai fos trimisi in judecata:Constantin Lungu, fost director executiv al Directiei pentru Administrarea Patrimoniului si Investitii, acuzat de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul in forma calificata si in forma continuata (9 acte materiale) si de fals intelectual in legatura cu infractiunile de coruptie in forma continuata (9 acte materiale).

De asemenaea, au mai fost pusi sub acuzare, Daniel Mihail Badic, administrator al unei societati comerciale cu capital privat, acuzat de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul in forma calificata si in forma continuata (8 acte materiale); Eugenia Husea, reprezentant comercial al unei societati cu capital privat, cercetata, acuzat de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul in forma calificata si in forma continuata (7 acte materiale).

Care sunt acuzatiile procurorilor DNA:

In perioada 6 aprilie 2012 – 14 mai 2012, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Buzau, Victor Mocanu, urmare unei intelegeri cu inculpatul Badic Daniel-Mihail – asociat si administrator al SC Medical Finance Projects SRL Bucuresti, in scopul inaugurarii aparente a noului sediu al Maternitatii – Sectie Exterioara a Spitalului Judetului Buzau, a incheiat cu societatea mentionata 8 contracte de furnizare echipamente medicale (dintre care 7 de achizitie directa si unul de inchiriere) si a aprobat efectuarea platilor in conditiile in care echipamentele medicale obiect al contractelor de achizitie directa, pe langa faptul ca fusesera supraevaluate, nici nu fusesera livrate, iar contractul de inchiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind in mod vadit ineficiente din punct de vedere economic.

Achizitiile descrise s-au desfasurat cu sprijinul lui Lungu Constantin, fost director executiv al Directiei pentru Administrarea Patrimoniului si Investitii, care a intocmit, in fals, mai multe documente, respectiv al inculpatei Husea Eugenia care, in calitate de reprezentant comercial al S.C. Medical Finance Projects S.R.L. Bucuresti, a participat la simularea pretinselor proceduri ce au stat la baza achizitiilor publice directe a echipamentelor medicale prin obtinerea unor oferte de preturi supraevaluate si transmiterea acestora catre Consiliul Judetean Buzau.

Incheierea contractelor de furnizare (prin inchiriere sau cumparare), din care rezulta obligatii de plata din bani publici, cu incalcarea dispozitiilor legale, a creat premiza efectuarii de plati in cuantum total de 2.201.127 lei (503.563, 72 euro), fara TVA, din bugetul judetului Buzau in favoarea S.C. MEDICAL FINANCE PROJECTS S.R.L. Bucuresti, reprezentand facturile emise de aceasta societate in baza contractelor incheiate.

Paguba cauzata efectiv pana la data intocmirii rechizitoriului a fost in cuantum de 565.445,05 lei si reprezinta valoarea platilor efectuate in baza contractelor cumparare directa, fara ca bunurile sa fie livrate.

In vederea recuperarii pagubei cauzate bugetului judetului Buzau, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile apartinand inculpatilor.

Dosarul a fost inaintat spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.