Politia a instituit zona speciala de siguranta la Pungesti. Prezenta considerabila a jandarmilor in zona

Politia a instituit zona speciala de siguranta la Pungesti. Prezenta considerabila a jandarmilor in zona

by December 9, 2013 0 comments

JANDARMI ROMANI - KOSOVOPoliţia Vaslui a constituit “zonă specială de siguranţă” în localităţile vasluiene Siliştea şi Pungeşti, în urma incidentelor care au avut loc în ultima perioadă în zona perimetrului deţinut de compania Chevron, numărul forţelor de ordine fiind suplimentat considerabil. O parte din comuna vasluiană Pungeşti, acolo unde compania Chevron deține un perimetru de 20.000 de metri pătrați în vederea explorării gazelor de şist a fost declarată de Poliție “zonă specială de siguranţă” pentru a preveni producerea unor noi incidente în zonă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Concret, printr-o dispoziție a şefului Poliției Municipale Vaslui, pe raza localităților Siliştea şi Pungeşti, precum şi pe sectorul de drum judeţean ce leagă cele două sate, a fost suplimentat considerabil numărul forţelor de ordine care patrulează, fiind vorba în special de jandarmi.

“Această dispoziție a fost dată în baza unui ordin al Ministerului Administrației şi Internelor, conform căruia zona specială de siguranţă, cum este denumită oficial, poate fi constituită într-un spaţiu restrâns unde se concentrează un fenomen infracţional, în cazul de faţă violență. După cum s-a putut constata în urma analizei evenimentelor din ultimul timp, în zona pentru care s-a dat dispoziţia există riscul de tulburare gravă a ordinii publice”, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX responsabilul mass-media din cadrul Poliției Județene Vaslui, Alina Tonică.

Imediat după producerea evenimentelor de sâmbătă, pe timpul cărora zeci de protestatari au dărâmat aproape în totalitate gardul împrejmuitor al terenului deținut de Chevron, Jandarmeria şi Poliţia au constituit filtre pe drumul județean Vaslui – Gârceni, pe raza localităților Siliştea şi Pungeşti. Practic, orice persoană care trece prin zonă este legitimată şi notată în carneţele de forţele de ordine.

De asemenea, jandarmii nu permit oprirea mașinilor sau a persoanelor care merg pe jos în dreptul perimetrului deţinut de compania Chevron.

Aproape 400 de persoane au declanşat, sâmbătă, un protest, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar şi din alte oraşe precum Iaşi, Bucureşti, Braşov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungeşti, vizavi de suprafaţa de teren luată în concesiune de către Chevron. Iniţial, protestul a fost paşnic, însă la un moment dat, protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite, deţinută de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron. Totodată, oamenii au început să tragă de gardurile împrejmuitoare reuşind să le dărâme aproape în totalitate.

Un tânăr din rândul protestatarilor de la Pungeşti a fost luat, sâmbătă, în jurul orei 13.00, de o ambulanţă SMURD şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, el susţinând că ar fi fost agresat de către jandarmi şi acuzând dureri în piept. Jandarmii aflaţi în zona unde a avut loc protestul erau echipaţi în uniforme de luptă, cu scuturi şi bastoane.
Câţiva dintre protestatarii de la Pungeşti au fost ridicaţi şi duşi în maşinile Jandarmeriei pentru a da declaraţii, în timp ce alţii s-au întins pe jos, pe şosea, pentru a nu permite acestor autovehicule să iasă din zonă, manifestanţii îmbrâncindu-se cu jandarmii. Protestatarii care s-au întins pe şosea au fost luaţi pe sus de către jadarmi şi duşi pe marginea şoselei.
Unii dintre jandarmi au acuzat că au fost ultragiaţi în momentul în care protestatrii dărâmau gardul de pe proprietatea Chevron.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.