Ministrul Culturii: Nu vom accepta exploatarea de la Rosia Montana daca patrimoniul nu va fi protejat

Ministrul Culturii: Nu vom accepta exploatarea de la Rosia Montana daca patrimoniul nu va fi protejat

by January 14, 2014 0 comments

cuprumin[1]Ministrul Culturii, Gigel Stirbu, a declarat, marti, la Comisia de cultura a Senatului, ca Ministerul Culturii nu va fi de acord cu o exploatare miniera la Rosia Montana, pana cand nu va fi sigur ca patrimoniul cultural national din acea zona va fi protejat, scrie Mediafax. Membrii Comisiei pentru cultura si media din Senat au o intalnire, marti dimineata, cu ministrul Culturii, Gigel Stirbu. Scopul acestei intalniri este o prezentare a planurilor Ministerului Culturii pe anul in curs.

In acest context, Gigel Stirbu a declarat ca a fost membru “in celebra comisie de la Rosia Montana” si nu si-a schimbat punctul de vedere pe care il avea la momentul respectiv.

“Am spus-o si acolo ca, din punctul meu de vedere, pana nu suntem siguri ca acel patrimoniu national, cultural, din acea zona va fi recuperat sau va fi protejat, nu cred ca cineva din Ministerul Culturii va putea fi de acord cu o exploatare miniera din acea zona. Sunt convins ca, in momentul de fata, nu exista un pericol iminent vizavi de acel patrimoniu”, a spus Gigel Stirbu.

El a precizat ca a intrat in posesia unui studiu care a fost comandat de Ministerul Culturii unor specialisti din Marea Britanie, privind posibilitatea ca Rosia Montana sa intre in patrimoniul universal UNESCO.

Gigel Stirbu a adaugat ca va pune la dispozitia membrilor Comisiei de cultura a Senatului acest studiu in urmatoarea perioada.

“Nu sunt o persoana care sa ma opun dezvoltarii tarii, exploatarii resurselor, dar, ca ministru al Culturii, nu o sa fiu niciodata de acord – inclusiv prin punerea la dispozitie a mandatului meu – ca o particica de patrimoniu sa aiba de suferit din cauza unei interventii industriale”, a spus Gigel Stirbu, care s-a declarat convins ca “lucrurile vor lua o turnura favorabila” in cazul Rosia Montana.

De asemenea, Gigel Stirbu a mentionat ca, daca se impune, Ministerul Culturii va organiza o dezbatere publica in urmatoarea perioada cu privire la subiectul Rosia Montana. El a adaugat ca a discutat deja cu reprezentanti ai domeniului patrimoniului, intre care si cu Sergiu Nistor, de la ICOMOS.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.