Retelele tenebroase ale finantarii revizionismului maghiar in tinutul Satmarului

Retelele tenebroase ale finantarii revizionismului maghiar in tinutul Satmarului

by January 17, 2014 0 comments

Garda-maghiara-2[1]Judeţul Satu Mare este un teatru de operaţiuni pentru diverse persoane care sunt membri sau ocupă funcţii de conducere în diferite instituţii sau fundaţii din România, dar care primesc, totodată, finanţări consistente, dar obscure, de la guvernul şi de la oamenii de afaceri din Ungaria. Odată intrate în contul acestor fundaţii, sumele obţinute din partea statului maghiar sau a unor oameni de afaceri maghiari urmează mai multe destinaţii, sustine presa locala. O parte sunt destinaţi pentru realizarea unor investiţii de proporţii, cum a fost cazul localităţii Ady Endre de lângă Carei, sau intră în contul unor alte fundaţii dubioase, după cum este cazul celor de la Organizaţia Tinerilor Maghiari din Ardeal, Tinerii Maghiari Uniţi şi Podul Unirii, organizaţii care au susţinut direct şi vădit zeci de spectacole cu caracter şovin şi revizionist în Ardeal şi, implicit, în judeţul Satu Mare.

“Identitas” – o fundaţie învăluită în ceaţă

 

Una dintre cele mai mari fundaţii din Satu Mare este “Identitas”, prin care s-au adunat fonduri uriaşe atât de la Budapesta, cât şi de la Bucureşti sau de la alte instituţii judeţene, cum, la fel, sunt alte fundaţii înfiinţate doar pentru a aspira fonduri de la Budapesta sau de la diverşi oameni de afaceri interesaţi de politica „culturală” a UDMR sau a altor astfel de structuri. “Identitas” şi UDMR-ul merg mână în mână. Legătura se poate face extrem de simplu, şi anume că cele două foruri au sediul în aceiaşi clădire şi că sunt conduse de aceiaşi oameni. Restul vine de la sine, în condiţia în care Uniunea este fondatorul unor astfel de fundaţii.

 

Infuzie de capital catre bisericile maghiare

“Războiul” se duce pe toate fronturile şi cu toate armele. Una dintre căile de infuzie sau generare de fonduri în investiţii strategice sunt reprezentate de către Episcopiile Reformate sau Romano-Catolice, fie prin investiţii directe, cum a fost cazul din comuna Ghenci, sau prin aspirarea de fonduri publice, cum a fost cazul chiriei achitate de către Primăria Carei către Episcopia Romano-Catolică Satu Mare, ca mai apoi din sumele obţinute să se construiască mai multe unităţi de învăţământ exclusiv maghiare în Carei şi Satu Mare. De altfel, conducerea episcopiilor au primit ordin să solicite spre retrocedare tot ce se poate, beneficiind totodată şi de largul concurs al autorităţilor române, în special în cazul localităţilor conduse de către primari sau consilieri UDMR.

 

Fundaţia mamă

 

Mama de la Budapesta a fundaţiilor paravan din România este fundaţia culturală Illyes (Illyes Kozalapitvany) creată special de către guvernul ungar ca interfaţă cu maghiarii de peste hotare, administrând fondurile guvernamentale pentru sprijinirea acestor comunităţi. Este de altfel de notorietate informaţia potrivit căreia statul maghiar ar aloca anual un miliard de euro pentru sprijinirea comunităţilor maghiare din ţările învecinate. Fundaţia şi-a deschis şapte subcuratorii în următoarele state: România, Slovacia, Serbia, Slovenia, Austria, Croaţia şi Ucraina. Illyes Kozalapitvany este, de altfel, una dintre acele fundaţii care a încercat să plaseze prin Eparhia Reformată aproximativ 300 de milioane de forinţi într-o investiţie în satul Ady Endre, comuna Căuaş. Faptul a fost confirmat de către fostul primar al localităţii Căuaş, Gheorghe Buboi. “Laszlo Tokes, episcop reformat, a vrut să achiziţioneze peste un hectar de teren în spatele muzeului din Ady Endre, pentru a face un ştrand termal. Apa a vrut să o aducă de la un puţ aflat la aproximativ 1,5 km. Fondurile erau de peste 300 de milioane de forinţi, proiectul fiind realizat în Ungaria. Doar că, din nu ştiu ce motive investiţia nu s-a mai realizat, fondurile fiind trimise spre judeţul Bihor. Am înţeles că problemele ar fi apărut din Ungaria, fiindcă nu s-ar fi putut justifica anumite sume, iar apoi s-a schimbat şi guvernul maghiar, susţinătorul proiectului, fostul prim ministru Orban Viktor fiind schimbat din funcţie în urma alegerilor din Ungaria”, a rezumat destul de exact fostul primar Buboi.

Informaţia, confirmată pe surse

Informaţia a fost confirmată şi de către o altă sursă care doreşete să rămână sub protecţia anonimatului. “Guvernul maghiar i-a alocat Eparhiei Reformate acum 2 ani suma de 500 de milioane de forinţi pentru organizarea unei întâlniri mondiale a reformaţilor maghiari, din care au fost unele probleme cu justificarea unei părţi din bani. Am înţeles că din această cauză s-ar fi pierdut cei 300 de milioane de forinţi pentru investiţia de la Ady Endre. Am înţeles că cei 300 de milioane de forinţi au fost alocaţi către Episcopia Romano-Catolică din judeţul Bihor”, au declarat surse aflate sub protecţia anonimatului. În cazul în care proiectul ar fi fost realizat, era interesant de observat care ar fi fost circuitul banilor, şi ce parte s-ar fi reîntors către Ungaria. Sursele noastre susţin că fondurile urmau să rămână exclusiv în România pentru alimentarea mai multor fundaţii.

 

Mizerie ieşită la suprafaţă

Scandalul dintre fostul preot reformat al Parohiei Ghenci, comuna Căuaş, Iuliu Bathori, şi Eparhia Reformată de Piatra Craiului ar fi avut la bază o sponsorizare “externă” dubioasă. Fostul preot suspendat din Ghenci, Iuliu Bathori, este acuzat de conducerea Eparhiei Reformate Piatra Craiului de faptul că Bathori ar fi deturnat o sumă de 39.156 dolari, din care Parohia Ghenci ar fi recuperat doar 15.000 de dolari, existând un prejudiciu de 24.156 dolari. Concret, este vorba despre o sumă de 39.000 de dolari primită de Parohiile Ghenci şi Ady Endre din partea fundaţiei maghiare “Uj Kezfogas” (noua strângere de mână, n.red.), cu sediul în Budapesta, Ungaria, fonduri care urmau să fie folosite pentru cumpărarea unor suprafeţe agricole cu scopul de a înfiinţa o fermă pentru Parohiile Ghenci şi Ady Endre. “Uj Kezfogas” are legături extrem de strânse cu deja destul de cunoscuta fundaţie cu “cântec” Corvinus, sau alte astfel de fundaţii paravan.

 

Conform paginii electronice de acum 2 ani a fundaţiei, “Uj Kezfogas” a primit din partea statului maghiar sute de milioane de forinţi în ultimii  ani, la care se adaugă alte câteva sute de milioane de forinţi din donaţii. Scopul declarat al fundaţiei este acela de a sprijini sub orice formă comunităţile maghiare din ţările vecine Ungariei, implicit România. Fundaţia de legătură în România este “Bethlen Gabor” din Odorheiul Secuiesc, fundaţie extrem de apropiată de Eparhia de Piatra Craiului, în condiţiile în care în urma retrocedării unei clădiri în Aiud, judeţul Alba, în baza Deciziei nr. 392/20.09.2004 a controversatei Comisii Speciale de Retrocedare de la Bucureşti, Eparhia a înfiinţat o şcoală cu numele Bethlen Gabor. De altfel, de pe pagina electronică a celor de la “Uj Kezfogas” se poate desluşi o veritabilă caracatiţă de fundaţii care activează în toate sectoarele de activitate din România, pentru sprijinirea comunităţilor maghiare.

Fonduri pentru revizionism

Din unele activităţi generatoare de fonduri sau din “sponsorizările” primite de unele fundaţii paravan se achită contravaloarea şi se susţin o serie de programe şi spectacole cu caracter şovin şi revizionist. Două scenete de teatru inspirate din scrierile controversatului autor maghiar, Wass Albert, au fost puse în scenă  la Carei şi la Satu Mare în mod repetat în ultimii ani. Dacă la Carei autorităţile au fost făcute şah mat, cele sătmărene au reacţionat destul de prompt. Concret, este vorba despre spectacolul “Lumea şi sfârşitul lumii”, realizat după piesele scriitorului Wass Albert, condamnat pentru crime de război. Piesa, jucată de o trupă din Serbia – Magyarkanizsai Udvari Kamaraszinhaz din Voievodina, în interpretarea actorilor Andras Attila şi Peter Ferenc, este o combinaţie între două lucrări ale lui Wass Albert, una despre venirea ruşilor în România şi cealaltă în care scriitorul emigrant în SUA evocă nostalgic Transilvania. Spectacolele au făcut parte din turneul “Partium”, fiind jucate şi în Oradea, Arad sau Zalău.

 

 Organizatorii manifestărilor au fost Organizaţia Tinerilor Maghiari din Ardeal, Tinerii Maghiari Uniţi şi Podul Unirii. La sfârşitul acestor spectacole, s-au comercializat volume aparţinând criminalului de război Wass Albert, precum şi diferite obiecte simbolizând istoria şi însemnuri maghiare, printre care şi steagul Ungariei Mari. Seria de spectacole au fost ilegale, în condiţiile în care piesa pusă în scenă la Carei şi Satu Mare încalcă flagrant Ordonanţa 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. De altfel, scriitorul Wass Albert a fost condamnat la moarte în lipsă, printr-o hotărâre din 1946 a Tribunalului Poporului din Cluj-Napoca, fiind acuzat că în timpul celui de-al doilea război mondial a instigat armata ungară la crime împotriva românilor.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.