Controversele din spatele unei alianţe cu UDMR-ul. Personajele discutabile ale formatiunii conduse de Kelemen Hunor

Controversele din spatele unei alianţe cu UDMR-ul. Personajele discutabile ale formatiunii conduse de Kelemen Hunor

by February 26, 2014 0 comments

UDMR - CONFERINTA - CLUJ-NAPOCAÎn cazul în care UDMR va accepta oferta PSD de a intra la guvernare, uniunea va primi cel mai probabil portofoliile Culturii şi Mediului, potrivit unor surse politice. UDMR a mai avut în subordine aceste ministere în timpul guvernului condus de Emil  Boc, iar în fruntea acestora s-au aflat personaje controversate.Dacă în urmă cu mai bine de un an, liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, susţinea că o alianţă cu UDMR este imposibilă, de două zile PSD, UNPR, PC şi UDMR discută aprins despre o posibilă alanță pentru guvernare, după ruperea USL.

La 13 decembrie 2012, Dan Voiculescu, întrebat dacă vede o posibilă coabitare la guvernare a PC alături de UDMR, spunea că acest lucru este ”greu de conceput”.

Pe de altă parte, KelemenHunor, liderul UDMR, spunea despre Dan Voiculescu, în ianuarie 2013, că este „tumoarea canceroasă a politicii româneşti”

Liderul maghiar a explicat la acea vremepentru presa din Ungaria că Antonescu şi Dan Voiculescu au condiţionat intrarea UDMR la guvernare de recunoaşterea caracterului de stat naţional al României.

La întrebarea jurnalistului despre  cum explică această rigiditate a luiVoiculescu şi Antonescu, Kelemen a răspuns: “E foarte greu de explicat. Poate pentru că politicienii români nu cred cu certitudine nici azi căRomânia e a lor, deşi au trecut 68 de ani de la al doileaRăzboi Mondial. Pe de altă parte, construcţia naţiunii române a întârziat un secol faţă de vest-europeni. Alcătuirea naţiunii române n-aînceput la debutul secolului al XVIII-lea, ci, în cel mai bun caz, odată cu revoluţia din 1848-1849, adică începutuls ecolului al XX-lea.”

Discuţiile privind cooptarea UDMR la  guvernare a început imediat după publicarear ezultatelor alegerilor parlamentare. Premierul Victor Ponta a lăsat să se înţeleagă căar fi posibil un guvern din care să facă parte, în eşalonul doi, membri ai UDMR. Această posibilitate a fost considerată nefericită de către CrinAntonescu dar şi de o serie de baroni locali PSD printre care RaduMazăre. Dan Voiculescu a declaratcă o coabitare la guvernare cu UDMR este greu de conceput, iar liberalul Norica Nicolai a declarat-o inaceptabilă.

Aşadar, marţi (25 februarie 2014), confruntaţi cu perspective ruperii USL, liderii USD au oferit UDMR intrarea la guvernare, pentru a-şi consolida majoritatea.

Negocierile pentru susţinerea în Parlament a nouluiGuvern USD de către UDMR au demarat, în ciuda dezminţilor oficiale. UDMR vaprimi un post de vicepremier şi douăportofolii, potrivit unor surse apropiate discuţiilor.

Ministerul Sănătăţii a fost de departe portofoliul UDMR care a provocat cele mai multe controverse. Ministrul Cseke Attila, numit în funcţie odată cu învestirea Guvernului Boc 2 în decembrie 2009, a fost cel care a introdus sistemul de coplată în spitale şi la medicii de familie. În plus, prin decizia lui Cseke Attila 67 de spitale din întreaga ţară au fost închise pe motiv că acestea sunt ineficiente. 

În august 2011, ministrul a renunţat la funcţie, nemulţumit de banii alocaţi pentru bugetul Sănătăţii. Acesta a fost înlocuit de Ladislau Ritli, care a ales să încheie jurământul de la Cotroceni în limba maghiară.

Ladislau Ritli a devenit celebru înainte de a ajunge ministru. În 2002 a fost demis din functia de sef al Directiei de Sanatate Publica Bihor dupa scandalul deceselor celor 20 de nou nascuti la Maternitatea Oradea. Mandatul său la conducerea Ministerului Sănătăţii a durat până la căderea Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu, succesorul lui Emil Boc. 

Un alt ministru controversat a fost Laszlo Borbely, numit în decembrie 2009 în fruntea portofoliului de la Mediu, pe care l-a părăsit în aprilie 2012 din cauza problemelor cu legea.

Laszlo Borbely era cercetat pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi pentru fals în declaraţii. Anul acesta a scăpat de dosar după ce parlamentarii au respins cererea procurorilor de începere a urmăririi penale. 

Controverse au aparut şi la ministerul Culturii, condus de preşedintele actual al UDMR, Kelemen Hunor. Deşi în 2010 acesta se declarase împotriva proiectului minier de la Rosia Montana, în iulie 2011 a semnat avizul de descărcare arheologică, acelaşi care în 2004 a fost anulat de Curtea de Apel din Braşov.
Garnitura de membri ai Guvernului a fost completată în ultimii ani, din partea UDMR, de vicepremierul Marko Bela, fost preşedinte al Uniunii.

In anul 2007, Ministerul ungar al AfacerilorExternesi-a exprimat ingrijorarea, printr-un comunicat, fata de anchetele penale din Romania impotriva unor membri UDMR, printre care ministrulComunicatiilor, Nagy Zsolt, in ceea ce priveste motivatia politica a acestora, relata BBC.

Potrivit sursei citate, pozitia partii ungare a fost comunicata ambasadorului Romaniei la Budapesta de catre secretarul de stat LazsloSzoke.

BBC sustinea ca ar fi vorba de ancheta penala impotriva ministrului Comunicatiilor Nagy Zsolt si despre cercetarea penala a patru membri UDMR de catre DNA.

“Ar fi in folosul ambelor tari daca implicarea politica a comunitatiimaghiare la nivel national nu ar fi pusa in pericol de action itactice pe termen scurt”, se arata in comunicatulMinisterului de Externe de la Budapesta, apreciindu-se ca aceste actiuni ar fi in contrast cu apropierea dintre Romania si Ungaria dupa participarea UDMR la guvernari successive”.

Presedintele TraianBasescu l-a suspendat din functie pe ministrul Comunicatiilor, Nagy Zsolt, urmarit penal in dosarul privatizarilor in energie, in care era implicat si fostul ministru al Economiei, CodrutSeres, impreuna cu doi consultant internationali. Vicepremierul Marko Bela era cercetat intr-un dosar privind drepturile de autor pentru o carte, iar alti membri ai UDMR, printre care secretarul general adjunct al Guvernului, Attila Cseke, erau cercetati pentru alocarea unor fonduri bugetare catre comunitatile locale maghiare din Romania.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.