Daniel Constantin ar putea renunta la functia de vicepremier. Dar PNL forteaza lucrurile si cere si desfiintarea USD

Daniel Constantin ar putea renunta la functia de vicepremier. Dar PNL forteaza lucrurile si cere si desfiintarea USD

by February 17, 2014 0 comments

usl-va-initia-motiune-de-cenzura-daca-se-asuma-raspunderea-pe-comasare-si-numar-de-parlamentari-116043[1]PC ar putea să renunţe la funcţia de vicepremier oferită de Victor Ponta pentru Daniel Constantin. Cu câteva ore înainte de întâlnirea decisivă din USL, programată pentru ora 13.00, în care Victor Ponta şi Crin Antonescu vor tranşa criza din Uniune, surse din PC au declarat, pentru gândul, că, pentru a mai tempera tensiunea, conservatorii iau în calcul renunţarea la funcţia din primul eşalon al Guvernului.

Renunţarea la funcţia de vicepremier pentru PC este însă doar una dintre condiţiile puse de Crin Antonescu în negocierile cu PSD. Liberalii au şi alte pretenţii pentru a rămâne în USL. Liderii PNL l-au mandatat pe Antonescu să-i pună ferm în vedere lui Victor Ponta, în întâlnirea de astăzi, că constituirea USD (PSD-PC-UNPR) contravine protocolului. Mai exact, ei susţin că, potrivit înţelegerii, părţile nu vor accepta sau iniţia participarea separată în alte alianţe electorale, iar, dacă se intră separat la alegeri, să o facă sub sigla proprie.

“În cazul participării pe liste separate şi cu candidaţi proprii, partidele vor utiliza denumirea integrală, denumirea prescurtată, semnul permanent şi semnul electoral cu care acestea sunt înscrise la Tribunalul Bucureşti”, se arată în capitolul “dispoziţii finale şi tranzitorii” al protocolului USL la punctul 9.7. La următorul punct se precizează că “cele două părţi nu vor accepta sau iniţia participarea separată în alte alianţe electorale”.

 O altă cerinţă este să nu se transfere competenţe de la Ministerul de Finanţe, care revine PNL, la SGG aşa cum s-a întâmplat cu Transelectrica şi Transgaz, în ultima şedinţă de guvern.  În şedinţa PNL, de duminică seară, în care s-a discutat mandatul pentru întâlnirea de astăzi la vârful USL, au existat reproşuri la adresa PSD şi a premierului Ponta din cauza faptului că în ultimii doi ani “a golit de conţinut ministerele PNL”.

Surse din partid au declarat, pentru gandul , că, dacă PSD nu acceptă condiţiile PNL, Antonescu are mandat să rupă USL.

”Crin Antonescu şi Klaus Iohannis au primit un mandat de fermitate, respectarea cu stricteţe a protocolului USL. PNL îşi doreşte să facă parte din guvern, să nu ne abatem de la protocolul semnat”, a declarat, de altfel, la finalul discuţiilor, liberalilor purtătorul de cuvânt al partidului, Cristina Pocora.

În aceste condiţii, mai mulţi lideri ai PNL au cerut în şedinţa conducerii partidului ieşirea de la Guvernare. Printre aceştia, şefii de la Ilfov, Braşov şi Bacău, Marian Petrache şi Romeo Stavarache. Cu toate aceste, au fost şi liberali care au pledat pentru găsirea unei soluţii, nu însă necondiţionată, cum ar fi Radu Stroe, Călin Popescu Tăriceanu şi chiar ministrul demisionar al Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.