Ministerul Culturii: Nu putem face nimic pentru a salva Palatul Stirbei
by admin February 8, 2014 0 commentsSecretarul de stat în Ministerul Culturii, Radu Boroianu consideră că posibilitatea de intervenție a ministerului în cazul Palatului Știrbei este nulă până la adoptarea noului Cod al Patrimoniului, care va da posibilitatea exproprierii proprietarilor care își bat joc de monumentele istorice. Poziția lui Boroianu survine apariției în presă a unor articole cu privire la avizele emise de către Ministerul Culturii pentru Palatul Știrbei, pe care secretarul de stat le califică drept “distorsionate”, potrivit unui comunicat al Departamentul de Comunicare al Ministerului Culturii, a transmis vineri AGERPRES.
Sursa citată precizează că “avizul 131/ 17.07.2013, emis de Ministerul Culturii, prevede “expertiza tehnică, pentru intervenția în primă urgență, cu refacerea subsolului pe amprenta nou propusă și protejarea pereților împotriva infiltrațiilor, pentru tema de proiectare, reconstituirea corpului fostelor anexe, cele istorice, cu condiția continuării proiectului unitar cu propuneri de construcții noi pentru întreg terenul, corelate și prezentate spre analizare în faza următoare: DALI.”
“Proprietarii aveau datoria să se conformeze acestui aviz, fără a avea PUZ-ul. Dar noi nu putem interveni în niciun fel pentru a-i obliga pe proprietari să pună în aplicare conținutul acestui aviz” , spune Boroianu.
Secretarul de stat precizează că noul Cod al Patrimoniului, care va intra foarte curând în dezbatere publică, prevede posibilități de intervenție mult mai direct.
“Acolo, noi prevedem aceste intervenții urgente, ca peste tot în lume, prin care putem să expropriem acest tip de proprietari, care își bat joc de monumentul istoric. Până atunci, însă, posibilitatea noastră de intervenție este nulă”, conchide Radu Boroianu.
El spune că “Palatul Știrbei avea în față un magazin de vinuri al familiei Știrbei, iar când acesta a fost demolat, prin anii ’50, s-a putut descoperi de către toată lumea intrarea din magazin în pivnița palatului, cea mai mare și mai veche pivniță de vinuri din sudul României, construită cu aproximativ 100 de ani înaintea Palatului”.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.