Modificarea Constitutiei: Interceptarile, doar in cursul procesului penal si doar cu aprobarea unei instante competente
by admin February 4, 2014 0 commentsComisia pentru revizuirea Constitutiei a adoptat, marti, o serie de amendamente prin care se precizeaza ca interceptarile se pot face numai in cursul procesului penal, fiind eliminat textul care oferea procurorului dispunerea masurii 48 de ore. De asemenea, perchezitia va fi dispusa de judecatorul instantei de judecata competente, in loc de instanta de judecata, asa cum era initial, iar o proba obtinuta in mod ilegal poate fi folosita doar cand aceasta este in favoarea celui acuzat.
“Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori prin alt mijloc electronic de comunicare, inregistrarea in mediul ambiental, localizarea sau urmarirea prin GPS, ori prin alte mijloace electronice de supraveghere, inregistrarea de imagini, obtinerea listei convorbirilor telefonice ori alte asemenea tehnici prevazute de lege se dispun de judecatorul instantei competente sa judece fondul cauzei si numai in cursul procesului penal”, se arata in amendamentul adoptat in Comisia de revizuire la propunerea Asociatiei Magistratilor din Romania.
In forma initiala a textului din initiativa de revizuire, se preciza pentru articolul 28, alineatul 3: “Retinerea, predarea sau perchizitionarea trimiterilor postale, interceptarea convorbirilor si a comunicarilor, interceptarea in mediul ambiental, perchezitia informatica si accesul la un sistem informatic si la un suport de stocare a datelor informatice, obtinerea datelor informatice, inclusiv a datelor de trafic si a datelor de localizare, identificarea abonatului, a proprietarului, a utilizatorului unui sistem de comunicatii electronice sau a unui punct de acces la un sistem informatic ori alte asemenea tehnici se dispun de judecator, in conditiile legii”.
Totodata, textul care stabilea posibilitatea procurorului de a dispune pentru 48 de ore, in cazuri de urgenta deosebita, interceptarea comunicatiilor a fost eliminat de membrii comisiei. Aceasta reglementare era prevazuta atat in textul initiativei de revizuire a Constitutiei, cat si in amendamentele propuse de AMR.
De asemenea, membrii Comisiei juridice au mai adoptat un amendament prin care principiul egalitatii de arme intre acuzare si aparare este extins de la faza de judecata la intregul curs al procesului penal.
- Perchezitiile si probele obtinute in mod ilegal
La capitolul Dreptul la aparare, comisia a modificat un articol care se refera la perchezitie, astfel incat aceasta este dispusa de judecatorul instantei de judecata competente si se efectueaza in conditiile si in formele prevazute de lege, forma initiala a articolului fiind “perchezitia se dispune de instanta de judecata”.
Un amendament introdus la acest capitol stipuleaza ca este interzisa folosirea unei probe obtinute in mod ilegal, cu exceptia cazului cand aceasta este in favoarea celui acuzat.
De asemenea, comisia a introdus in prevederile privind secretul corespondentei datele de localizare si mijloacele de comunicare electronice.
“Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al datelor de trafic, al convorbirilor telefonice, al datelor de localizare si altor comunicari efectuate prin mijloace electronice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil si garantat”, este articolul votat de comisie.
- Arestarea preventiva, dispusa dupa punerea in miscare a actiunii penale
Comisia de revizuire a Constitutiei a mai adoptat, marti, un amendament propus de Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), care prevede ca arestarea preventiva se dispune de judecatorul instantei de judecata competenta sa judece fondul cauzei, fiind dispusa dupa punerea in miscare a actiunii penale. Textul amendamentului insusit integral de Comisia de revizuire este urmatorul: “In mod execeptional si motivat, cercetarea si judecarea in procesul penal se fac cu privarea de libertate a persoanei. Arestarea preventiva se dispune de judecatorul instantei de judecata competenta sa judece fondul cauzei, in conditiile legii, si numai in cursul procesului penal, dupa punerea in miscare a actiunii penale”.
Amendamentul a fost votat de majoritatea membrilor Comisiei de revizuire, inregistrandu-se doar un vot “impotriva”.
In forma actuala a Constitutiei, se prevede doar ca “arestarea preventiva se dispune de judecator si numai in cursul procesului penal”.
Adoptarea amendamentului AMR a fost justificata de catre senatorii Ioan Chelaru si Daniel Fenechiu, care au aratat ca textul propus de AMR e extrem de complex si acoperitor.
Fenechiu a aratat ca judecatorul reprezinta in sine o instanta de judecata, iar inlocuirea cuvantului “judecator” cu sintagma “judecatorul instantei de judecata competenta sa judece fondul cauzei” va duce la situatia in care numai acest judecator sa poata dispune, si nu un alt judecator de la o alta instanta, situata pe aceeasi raza teritoriala cu parchetul care formuleaza sesizarea.
Totodata, Fenechiu a mai spus ca introducerea sintagmei “dupa punerea in miscare a actiunii penale” va apropia Romania de un stat de drept, fiind exclusa posibilitatea ca un cetatean sa fie ridicat cu “mascatii” de acasa.
“E o garantie a respectarii drepturilor fundamnetale ale omului. Nu avem voie sa ratam aceasta oportunitate, sa prevedem in text sintagma ᅡdupa punerea in miscare a actiunii penaleᅡ”, a spus Fenechiu.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.