Noul Cod Penal salvează de la pușcarie nume grele din politică, afaceri și fotbal

Noul Cod Penal salvează de la pușcarie nume grele din politică, afaceri și fotbal

by February 2, 2014 0 comments

justitie.-media1.ro_[1]Pedepsele mai blânde din noul Cod Penal  pentru anumite infracţiuni îngroapă dosarele unor nume sonore. Fostulministru al Transporturilor MironMitrea, greii din fotbalul românesc sau fostul director de la CFR, Mihai Necolaiciuc vor încheia socotelile cu legea.MironMitrea, fostulocupant al fotoliului de la Transporturi, poate răsufla uşurat. Judecat pentru luare de mită, Noul Cod i-a adus deja prescripţia acuzaţiei. Astfel, actualul deputat nu maipoate fi condamnat.Fapta de care este acuzat de procurori ar fi fostsăvârşită între 2001 şi 2002. 


Şi cei opt grei din fotbalul românesc, George Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi CristianBorcea, acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, se bucură de intrarea în vigoare a noului cod.

Infracţiunea de care sunt acuzaţi se pedepsea cu până la 20 de ani de închisoare, dar în noul Cod se pedepseşte cu până la cinci ani. Astfel, termenul de prescriere este tot de cinci ani.

În aceste condiţii, pentru George Copos, prescripţia s-aîmplinit în anul 2008. Pentru MihaiStoica prescripţia a intervenit în 2006, iar în cazul lui CristiBorcea a intervenit în 2010. Aceeaşi situaţie se aplică şi în cazul celorlalţi inculpaţi IoanBecali, Victor Becali, Jean Pădureanu, Gică Popescu şi Gigi Neţoiu.

Noul cod îi salvează de dosare şi pefostul director de la CFR MihaiNecolaiciuc, dar şi pe omul de afaceri SorinOvidiuVîntu, în anchet aprăbuşirii FonduluiNaţional de Investiţii.

Intrarea în vigoare a NOULUI COD PENAL  a adus cu sine şi pedepse mult reduse pentru o serie întreagă de infracţiuni. Primul efect al noilor legi este căsute de deţinuţivor fi eliberaţi, ca urmare a intrării în vigoare a unei legi mai favorabile, iar altora li se vor micşora pedepsele pe care le au de executat. Conform AdministraţieiNaţionale a Penitenciarelor, comisiile constituite special, încă din luna octombrie 2013, au analizat peste 30.000 de dosare penale ale deţinuţilor şi au ajuns la concluzia că în jur de 400 dintre aceştia se califică pentru eliberarea imediată din închisoare. Totuşi, numărul cererilor de eliberare va fi mult mai mare. Doar la Bucureşti, cele trei instanţe care au în jurisdicţie penitenciarele Rahova şi Jilava vor avea de decis, începând de luni, asupra a peste 700 de astfel de cereri.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.