Barack Obama: SUA si Europa trebuie sa faca Rusia sa plateasca pentru interventia din Ucraina

Barack Obama: SUA si Europa trebuie sa faca Rusia sa plateasca pentru interventia din Ucraina

by March 24, 2014 0 comments

Barack ObamaPreşedintele Barack Obama a declarat luni, la începutul unei vizite de două zile zile în Olanda, că Statele Unite şi Europa sunt “unite” cu scopul de a face Rusia “să plătească” pentru intervenţia în Ucraina.“Europa şi Statele Unite sunt unite în susţinerea Guvernului ucrainean şi ucrainenilor, suntem uniţi pentru a face Rusia să plătească pentru acţiunile pe care le-a întreprins până acum”, a declarat Barack Obama pentru jurnalişti la finalul unei întâlniri cu premierul olandez Mark Rutte, la Amsterdam.

Obama a început luni dimineaţa, în Olanda, un turneu de şase zile, în cadrul căruia urmează să efectueze vizite la Bruxelles, Roma şi Riyadh.

El a dat asigurări că “aliaţii noştri din cadrul NATO sunt partenerii noştri cei mai apropiaţi pe scena internaţională. Europa este piatra de temelie a relaţiilor între Statele Unite şi lume”.

La rândul său, Rutte a declarat că “noi amândoi considerăm tentativa Rusiei de a prelua controlul asupra Crimeei drept o încălcare evidentă a dreptului internaţional şi condamnăm aceste acte în termenii cei mai puternici”.

După vizita la Amsterdam, Obama urmează să viziteze Haga, unde va participa la un Summit privind Securitatea Nucleară NSS), prevăzut de mai mult timp, la care sunt prezenţi reprezentanţi din 53 de ţări, însă intervenţia Rusiei în Crimeea şi anexarea peninsulei ucrainene de către Moscova a afectat priorităţile preşedintelui.

Urmează să fie discutate sancţiuni vizând Moscova, care ar putea să fie exclusă din G8 de către celelalte şapte state membre, ai căror lideri urmează să se reunească luni în cadrul NSS.

În pofida asigurărilor date de Obama, există o incertitudine cu privire la alinierea Washingtonului şi partnerilor săi europeni în privinţa unor sancţiuni vizând Moscova.

În urma unor sancţiuni ţintite adoptate de către Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) vizând apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, Obama a declarat joi că următoarele vizate sunt “sectoare-cheie” ale economiei ruse, însă UE are mai multe de pierdut ca Washingtonul dintr-o serie de represalii vizând Moscova, în special în domeniul energetic.

Obama şi Rutte au vorbit la somptuosul Rijksmuseum, la Amsterdam, în faţa celebrului tablou “Rondul de noapte” al lui Rembrandt.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.